Телефони за шпиониране на шпиони! Сноудън ги показа

Спецпрограма открива чужда намеса в лаптопа
24 дек 2017 11:12,
17
Телефони за шпиониране на шпиони! Сноудън ги показа
Снимка: Reuters

Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън показа програма, която защитава лаптопи от физическа намеса и засича промени в стаята.

Сноудън, който през 2013 г. разкри американската програма за шпионаж, публикувайки секретни документи, вече работи като програмист на приложения за телефони, напомня Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Във видеообръщение, публикувано в петък, Сноудън показа новото приложение, за чието създаване е помогнал.

Програмата "Хейвън" има за цел да защити лаптопи от физическа намеса. Кодът й е със свободен достъп и тя е предназначена за активисти, защитаващи човешките права и други хора, изложени на риск.

"Хейвън" използва сензорите на телефоните "Андроид", за да засича промени в стаята. Програмата е разработена съвместно с Фондацията за свобода на медиите и "Гардиън проджект".

Реакциите в социалните медии бяха смесени. Някои приветстваха новите възможности, а други заявиха, че не вярват на Сноудън, който живее от 2013 г. в Русия, която му даде убежище въпреки натиска на САЩ да го екстрадира.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименОсновният проблем на софтуера с отворен код е, че малко са хората с нужната квалификация, които могат да го одитират като хората (за без пари).Не случайно бъг като heartbleed стоя 2 години и то при положение, че OpenSSL се одитира непрекъснато.
13
1
 
0
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
Мноо некадърна статия, превеод от някъде си само че преводача нищо не разбира от темата - превел думите човека ама смисъла останал по трасето някъде си
12
1
 
13
 
! Отговори
тахион преди 6 години
Стига с тая простотия "апликация", кой неграмотен преводач я роди!? На български се казва приложение, "апликация" е техника за рисуване.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не му вярват?! Не е нужно! Софтуерът му е с отворен код и веднага може да се провери дали е шпионски.
10
0
 
26
 
! Отговори
Офф! преди 6 години
От този некадърен превод нищо не се разбира! Тази апликация няма нищо общо с лаптопите, а е само за Андроид! За повече информация и сваляне на приложението -Гугъл плей!
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдаа, от статията нищо не е ясно. Програмата използва сензорите на телефона- камера, микрофон, жироскоп и т.н. Ако отчетат промени в околната среда, телефонът известява собственика, че някой е влязъл в стаята например. Идеята е добра, но първо трябва да имаш 2 телефона(което не е голям проблем) и второ, програмата е безполезна, ако някой влезе в помещението със заглушител за гсм сигнал.
8
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егаси му и простотията.
7
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агент на КГБ.
6
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Сноудън нали щеше да си сменя пола , какво стана ? Сега мъж или жена е ?
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците делицензираха паспорта на Сноуден, точно когато той се приземи в Русия. Много добре са знаели, в коя държава ще остане той. От това спечелиха, сега американските псевдо-патриоти го мислят за шпионин на адската, демонична държава, в която няма хора, а само демони - Русия... следователно не му вярват. А Сноуден просто в себе си нямаше информация, беше предал всичко на журналисти, а и той самия не е знаел, кой знае колко много. Ролята му е била да пази повече, то колкото да следи.
4
20
 
8
 
! Отговори
Radio BG преди 6 години
He lives in Russia. Ex US spy living in a present feudal empire. Snowdon is the best advertisement of the dictatorship and Putin.
3
48
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вероятно ушанките скоро ще съобщят за "самоубийството" на този долен предател.
2
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От статията нищо не се разбра, освен че Сноудън показал нещо си, което посредством сензорите на андроид телефони разбирало за физически промени в стаята... WTF??????
1
7
 
41
 
! Отговори
80% преди 6 години
Вярваме на ЦРУ!