Дюнери, халби, пържено... Кои фалшиви новини ядосаха Брюксел?

Вижте новините, които подразниха Европейската комисия през 2017-та
25 дек 2017 21:00, Екип на Dnes.bg
18
Дюнери, халби, пържено... Кои фалшиви новини ядосаха Брюксел?
Снимка: Reuters

Европейската комисия класира петте новини за себе си, които са я подразнили най-силно през отминаващата година.

Правилата за глобите при шофиране в чужбина, за дюнера, керамичните халби за бира и за цветните моливи, заемат първите пет места в списъка му за "Митове на годината", публикуван за Коледа.

Всички те произтичат от ново законодателство, което според Еврокомисията не е разбрано правилно от медиите и те са създали фалшиви новини, подвеждайки читатетелите си.

Обичайно, най-голямо внимание се обръща на британските таблоиди, като тяхното твърдение, че глобите за шофиране с превишена скорост ще са по-високи за британските граждани, отколкото за останалите европейци, е класирано на първо място.

От 2015 г радарите вече разпознават и чуждестранните регистрационни номера на автомобилите и пътната полиция може да изпраща фишове за превишена скорост, управление без предпазен колан и минаване на червен светофар и на шофьори, направили нарушенията в друга държава от ЕС. Тъй като мярката не е задължителна, британските власти са решили да не я прилагат към автомобилите с чужда регистрация на Острова, но това не означава, че британците са обект на преследване, в държавите, които изпращат глобите на нарушителите в чубина, пише Еврокомисията.

Второто място в годишната класация също е взаимствано от публикации на британските таблоиди и се отнася до материали за предстояща забрана в ЕС на цветните моливи и пастели.

Според Брюксел това не е вярно, а новото законодателство просто намалява допустимото ниво на олово в играчките, което ще изисква промени в моливите за оцветяване. Мярката, която ще влезе в сила от лятото на 2018 г, няма да забрани артистичните пориви на децата, а ще намали риска от отравяне с олово, брани се Комисията.

Потенциалната забрана на дюнерите, която разтърси германския жълт печат през декември, заема третото място в класацията. Тя бе свързана с отказа на комисията за безопасност на храните в Европейския парламент да приеме предложеното от Еврокомисията разрешаване на фосфатите в месото за дюнерите. Еврокомисията обясни, че няма друг начин да се удължи срока на годност на замразеното месо за дюнери, докато евродепутатите настояваха, че фосфатите увеличават риска от инфаркти и други сърдечни заболявания. В крайна сметка на Европейския парламент не му достигнаха 3 гласа да блокира решението и законодателството за фосфатните дюнери ще бъде прието до няколко месеца.

През лятото Еврокомисията опроверга дописките, че ще забранява пържените картофи като опасни за здравето. Тогава се вдигна такъв шум, че валонският парламент в Белгия излезе с нарочна декларация в защита на картофите, в която заклейми Еврокомисията. В последствие се оказа, че Европейската комисия намалява лимитите за наличие на акриламид в готовите и полуготови храни по препоръка на Европейската агенция за безопасност на храните. Според учените кристалът, който се образува при пържене и печене, увеличава риска от рак във всички възрастови групи, включително при децата.

На Брюксел се наложи да се обяснява и за регламента за чашите за напитки в заведенията, според който върху всяка чаша трябва да има изписана мярката на нейния обем, заедно с черта, докъдето тя трябва да бъде пълна.

Заради изискването в Директивата за мерките германският печат се изпълни от статии, че ще бъдат забранени баварските керамични халби, тъй като те не са прозрачни и не може да се отбележи докъде трябва да стига бирата. На някои места се стигна до там да се твърди, че халбите ще бъдат забранени и за газирани напитки, възмущават се в Брюксел.

Това не е вярно, настояват чиновниците, според които мярката върху чашите е само в интерес на клиентите, а глинените халби не са включени в регулацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре ве ,яле тия забраниа ракиата,па Пешо съседо си пие постоянно и си вари,немое разберем я.
15
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"През лятото Еврокомисията опроверга дописките, че ще забранява пържените картофи като опасни за здравето. Тогава се вдигна такъв шум, че валонският парламент в Белгия излезе с нарочна декларация в защита на картофите, в която заклейми Еврокомисията."Смятайте щом валонският парламент е реагирал... И пак клоуните от ЕК били останали неразбрани ахаххах. Момченцата и момиченцата в тази паразитна структура толкова са се самозабравили, че решиха, че могат да ни заповядват какво да ядем и какво не.
14
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Правилата за глобите при шофиране в чужбина, за дюнера, керамичните халби за бира и за цветните моливи"Забележете с какви "значими" проблеми се занимават брюкселските паляци, докато континентът се ислямизира.
13
1
 
40
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
гмо мозьците от ес на които ние 500 милиона европеици им плащаме огромнитезаплати какви теми ги били ядосали затова ес и нато трябва да бьдат незабавнозакрити защото генерират само разходи никаква полза от тях
12
14
 
32
 
! Отговори
80% преди 6 години
Майко мила, тук е пълно с прости селяни. Що не ходите да си пасете овцете некъде извън София....(примерно в Младост , Дружба, Левски, Люлин и от Джеимс Баучер нагоре)Тръгнали да коментират Европейския съюз
11
2
 
45
 
! Отговори
пеЮ преди 6 години
еврогейци
10
11
 
43
 
! Отговори
читател преди 6 години
Погледнете ги тези с мръсните блузи,небръснатите мутри,, зацапаните тенджери, месото от Турция, и си помислете преди да плюете по Европа. Ето, това на снимката е за вас, то напълно ви задоволява и радва.
9
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В бг като си поръчате дюнер получавате пържени картофи :)
8
2
 
53
 
! Отговори
Handel преди 6 години
До БРАВО #4: Нищо фалшиво нямаше. Просто се вдигна много шум и търтеите в Брюксел дадоха заден ход, като обянсиха, че не са ги разбрали. Не били забранили моливите... само били забранили да ги произвеждат. Защото са необходими нови технологии и нови технологични линии за производство на новите моливи. Което онзачава че за доста време ще остане само нелегалният внос от Китай, докато се сънерат достатъчно милионни за финансиране на новото производство.
7
2
 
51
 
! Отговори
не син преди 6 години
Абе, Брюксел да го ДУХАААААА!
6
4
 
57
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ЕС е един проект на масоните, колкото по-бързо се разпадне, толкова по-добре за България.
5
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък четох че ес ще забрани баклавата защото има мн захар
4
3
 
56
 
! Отговори
БРАВО преди 6 години
Добре че се оказаха фалшиви новини .Иначе ЕК щеше да ни върне по времето на Бай Тошо и Соца - Храната да е прясна и без консерванти ,а чашите в кръчмите бяха с черта и надпис колко е обема .
3
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А к`во стана с кривите краставици, нали и те бяха забранени?
2
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фосфатното овнешко ако не го поглеждате сам ще си го гризка оня камилар.Ама вие много си го обичате особено с оня сос бялия за който мислите че е майонеза Олинеза ама не!.БОН АПЕТИ!
1
7
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този съюз се разпада защото в брюксел са загубили връзка с реалностт, не разбират проблемите на хората и се занимават с глупости. Напълниха европа с ислям, но неее, цветните моливи и пастелите са проблема на века!