Москва и Киев склониха! На 27-ми разменят пленници

Дотук се стигна след посредничеството на двете православни църкви
25 дек 2017 13:00,
47
Москва и Киев склониха! На 27-ми разменят пленници
Снимка: Reuters

Размяната на пленници между Киев и Донбас ще стане на 27 декември, потвърди пред журналисти представителят на Киев в подгрупата по хуманитарни въпроси на Контактната група за уреждане на ситуацията в Източна Украйна Виктор Медведчук, лидер на общественото движение "Украински избор-право на народа", предаде ТАСС.

"Решихме всички въпроси, разменихме утвърдените списъци и сме готови за размяна на пленници", каза Медведчук след срещата при руския патриарх Кирил.

Мястото и точното време на размяната не се разкриват от съображения за сигурност.

Главата на Руската православна църква подчерта, че в списъците не са влезли всички, които се намират в плен, и изрази надежда, че диалогът ще продължи. По думите му Руската църква "скърби за случващото се сега в Украйна, когато брат вдига ръка срещу брата".

Патриарх Кирил призова за възможно най-скорошно мирно решение на проблема и специално похвали ролята на митрополита на Украинската православна църква Онуфрий за постигането на консенсус.

Размяната на пленинци между страните в конфликта в Донбас по формулата "всички срещу всички" беше една от ключовите точки в Комплекса от мерки за изпълнение на Минските споразумения, подписан на 12 февруари 2015 г. в столицата на Беларус, но през последните 14 месеца не се осъществяваше.

В средата на ноември Медведчук се обърна към президента на Русия Владимир Путин с молба за съдействие, като заяви, че Украйна е готова да освободи до новогодишните празници 306 човека и разчита на освобождаването от Луганск и Донецк на 74-има.

По-късно прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков съобщи, че Путин е разговарял по телефона с лидерите на ДНР и ЛНР и те са се съгласили.

На 12 декември украинската страна заяви, че е нужна повторна проверка на пленниците с цел да се изясни желанието им да останат на едната или другата страна.

Днес Медведчук каза само ,че размяната ще се състои по "утвърдената по-рано формула", но лидерът на ДНР Захарченко потвърди за формулата 306 срещу 74.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Украйна е буферна държава, която е използвана от западните сили(Англия, Франция и САЩ) в хибридната война срещу Русия.Неофашистката хунта в Киев (десен сектор) убива руски деца и жени в Източна Украйна.Скоро престъпниците на Потрошенко ще бъдат наказани.Русия е велика, Крим е руски, свикнахте ли?
16
3
 
7
 
! Отговори
къде преди 6 години
Къде отиват българските евроатлантически маймуни. Украинците, прото-укрите и техните наследници, които живеят в щата усраина, от племето укропитек от групата племена свинозурлести.
15
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честита Коледа на всички истински българи, които не слугуват на Москва и не лижат руски задница. Слава на братска Украйна! Истинските българи сме с нея в борбата и с агресивната руска ***!
14
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакайте , нали Путин твърдеше ,че там няма руски войници, а само сепаратисти, каква размяна , нерде Москва , нерде Стамбул?
13
4
 
0
 
! Отговори
наука преди 6 години
Булгурска генетика:" Макар и славяни, българите са особен вид славяни," Да особен са монголоидно, азиатско, номадско племе дошло да плячкосва Европа, хем крадяли и убивали, хем на жертви на Римската Империя се правели.
12
10
 
4
 
! Отговори
Няма що преди 6 години
Какво само ни занимавате с някакви степни народи? Мога да ви кажа че украинци и руснаци са еднакво фашистки, изостанали и глупави народи. Да допуснат война помежду си толкова близки народи, които до преди 20г. бяха ЕДНА ДЪРЖАВА е присъщо само на хора със средновековни разбирания! Такива народи далеч от мен! Къш!
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна видя хубаво - СССР я направи ядрена сила, даде и огромна територия, Киев, Одеса. Украинците се помислиха за велики, даже искаха да отмъкнат съветската военноморска база в Крим и да я подарят на НАТО.
10
2
 
9
 
! Отговори
Бумеранг преди 6 години
Москва и Киев склониха или Донбас и Вашингтон склониха?Срещу кого работи времето?Като гледам как чевръсти чифутската агония по всички възможни фронтове май е ясна гатанката.Вятърът от изток ще победи вятъра от запад
9
1
 
4
 
! Отговори
Новият жълт ред преди 6 години
КИТАЙ ИКОНОМИКА 2016 ГОДИНА-23,122 027 ТРЛ. ДОЛАРА И ТОВА Е 2016 ГОДИНА НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА НА ВТОРО Е САЩ С 18 ТРЛ ДОЛАРА КОМЕНТАРИТЕ ОСТАВЯМ НА ВАС...
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Москва и Киев склониха! На 27-ми разменят пленници.Размяната на пленници между Киев и Донбас ще стане на 27 декември.Не знаех, че Москва е в Донбас.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Москва само посредничи между украинските групи от Киев и Донбас, които се бият. Това е вътрешна украинска работа.
6
2
 
10
 
! Отговори
Бегай преди 6 години
Мазните, български, евроатлантически фурнаджийски лопати тука не вървят. Гледайте да не се опарите от Юг.
5
0
 
11
 
! Отговори
маке преди 6 години
ние се тепеме и без война за два дена 12 умрели за съжаление скоростта не зима пленници
4
0
 
4
 
! Отговори
Новият жълт ред преди 6 години
До СТРАНДЖАТА Ей брато какво става с Япония спират с пройзводството на телевизори Китай и Южна Корея ли са бъдещето Китай ли ще детронира Сащ освем икономически и военно???Въпросът е сериозен!!!
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тия играят една игра значи ще си сменят 50 на 50 или ще си поемат вината 100 на 100,или от това,че се съгласили да се правят на две страни то пак 50 на 50 е им виновноста от началството им та надолу,а там да им се отчетат дестите и стотните от процентите,че може и хилядните за да се намалят грешките като анализ от опитите.
2
3
 
8
 
! Отговори
Маке преди 6 години
Укропите и вулгарите предадоха православните си братя, какво ли не прави вулгарина срещу шепа евракиси и дори спи под мостовете на ЕС и слугува като сетен роб.
1
17
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Путин е гениален... - кръвен брат превръща в кръвен враг...