Москва и Киев склониха! На 27-ми разменят пленници

Дотук се стигна след посредничеството на двете православни църкви
25 дек 2017 13:00,
47
Москва и Киев склониха! На 27-ми разменят пленници
Снимка: Reuters

Размяната на пленници между Киев и Донбас ще стане на 27 декември, потвърди пред журналисти представителят на Киев в подгрупата по хуманитарни въпроси на Контактната група за уреждане на ситуацията в Източна Украйна Виктор Медведчук, лидер на общественото движение "Украински избор-право на народа", предаде ТАСС.

"Решихме всички въпроси, разменихме утвърдените списъци и сме готови за размяна на пленници", каза Медведчук след срещата при руския патриарх Кирил.

Мястото и точното време на размяната не се разкриват от съображения за сигурност.

Главата на Руската православна църква подчерта, че в списъците не са влезли всички, които се намират в плен, и изрази надежда, че диалогът ще продължи. По думите му Руската църква "скърби за случващото се сега в Украйна, когато брат вдига ръка срещу брата".

Патриарх Кирил призова за възможно най-скорошно мирно решение на проблема и специално похвали ролята на митрополита на Украинската православна църква Онуфрий за постигането на консенсус.

Размяната на пленинци между страните в конфликта в Донбас по формулата "всички срещу всички" беше една от ключовите точки в Комплекса от мерки за изпълнение на Минските споразумения, подписан на 12 февруари 2015 г. в столицата на Беларус, но през последните 14 месеца не се осъществяваше.

В средата на ноември Медведчук се обърна към президента на Русия Владимир Путин с молба за съдействие, като заяви, че Украйна е готова да освободи до новогодишните празници 306 човека и разчита на освобождаването от Луганск и Донецк на 74-има.

По-късно прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков съобщи, че Путин е разговарял по телефона с лидерите на ДНР и ЛНР и те са се съгласили.

На 12 декември украинската страна заяви, че е нужна повторна проверка на пленниците с цел да се изясни желанието им да останат на едната или другата страна.

Днес Медведчук каза само ,че размяната ще се състои по "утвърдената по-рано формула", но лидерът на ДНР Захарченко потвърди за формулата 306 срещу 74.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари