Москва и Киев склониха! На 27-ми разменят пленници

Дотук се стигна след посредничеството на двете православни църкви
25 дек 2017 13:00,
47
Москва и Киев склониха! На 27-ми разменят пленници
Снимка: Reuters

Размяната на пленници между Киев и Донбас ще стане на 27 декември, потвърди пред журналисти представителят на Киев в подгрупата по хуманитарни въпроси на Контактната група за уреждане на ситуацията в Източна Украйна Виктор Медведчук, лидер на общественото движение "Украински избор-право на народа", предаде ТАСС.

"Решихме всички въпроси, разменихме утвърдените списъци и сме готови за размяна на пленници", каза Медведчук след срещата при руския патриарх Кирил.

Мястото и точното време на размяната не се разкриват от съображения за сигурност.

Главата на Руската православна църква подчерта, че в списъците не са влезли всички, които се намират в плен, и изрази надежда, че диалогът ще продължи. По думите му Руската църква "скърби за случващото се сега в Украйна, когато брат вдига ръка срещу брата".

Патриарх Кирил призова за възможно най-скорошно мирно решение на проблема и специално похвали ролята на митрополита на Украинската православна църква Онуфрий за постигането на консенсус.

Размяната на пленинци между страните в конфликта в Донбас по формулата "всички срещу всички" беше една от ключовите точки в Комплекса от мерки за изпълнение на Минските споразумения, подписан на 12 февруари 2015 г. в столицата на Беларус, но през последните 14 месеца не се осъществяваше.

В средата на ноември Медведчук се обърна към президента на Русия Владимир Путин с молба за съдействие, като заяви, че Украйна е готова да освободи до новогодишните празници 306 човека и разчита на освобождаването от Луганск и Донецк на 74-има.

По-късно прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков съобщи, че Путин е разговарял по телефона с лидерите на ДНР и ЛНР и те са се съгласили.

На 12 декември украинската страна заяви, че е нужна повторна проверка на пленниците с цел да се изясни желанието им да останат на едната или другата страна.

Днес Медведчук каза само ,че размяната ще се състои по "утвърдената по-рано формула", но лидерът на ДНР Захарченко потвърди за формулата 306 срещу 74.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До *** 41груби това филмче е - нямам думи събирано от кол и въже буквално. Моля ти се дори в най-лошите дни на нашата армия ни обличаха по УСТАВ всичките тези показани в клипа(освен Нац батальоните) са облечени от гледна точка на военните като клошари.Нали се усещаш че това важи за доброволци които са се екипирали кой как и с каквото може това не е редовна армияАман от хора които гледат и не виждат какво гледат.
36
5
 
7
 
! Отговори
пекин преди 6 години
Силите за защита на народа на ДНР и ЛНР ще победят фашистката хунта-десен сектор -Киев
35
8
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
РУСИЯ ЛЪЖЕ ВОЕННИТЕ ,ЧЕ ОТИВАТ НА УЧЕНИЕ ,А ПОСЛЕ ГИ ПРИНУЖДАВА ДА ВОЮВАТ В УКРАЙНА ! В ЮТУБ ИМА ДОСТАТЪЧНО КЛИПОВЕ С ПЛЕНЕНИ РУСКИ ВОЕННИ ,КОИТО РАЗКРИВАТ ТАЗИ ТАЙНА ! ГЛЕДАЙТЕ ТОЗИ КЛИП -Украина Пленные русские солдаты Это не АТО Ukraine captured Russian soldiers
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Москва в Донбас ли е? Или пленниците се разменят между Вашингтон и Донбас. А как така се разменят пленници между Вашингтон и Донбас, след като САЩ не учствали в конфликта?
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофил=предателКак разменят пленници, като Москва не води военни действия в Украйна.
32
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофил =българофоб
31
7
 
8
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До АнонименНяма по-големи фашисти от руснаците и техните доброволни прислужници.
30
1
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Снимката е подходяща за държавен флаг на Русия...
29
6
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
В България явно също има защитници на украинските фашисти, един от тях е Роската Плевнелиев, който за малко да обяви война на велика Русия.Тия *** от десен сектор забраниха не само руския език в Украйна, но и българския език.Това ясно ли е на БГ-политици?Защо купените БГ-медии мълчат?
28
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХРусофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи, защото сте руски еничари и българофоби.
27
3
 
10
 
! Отговори
Х преди 6 години
До Анонимен 19 Честита Коледа на всички истински българи! А на теб истински българино щом си съгласен с украинските фашисти да горят живи етнически българи в Одеса,да заливат с боя български депутати в Украйна - мястото ти е до стената,наред с останалите фашаги!!!
26
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Неофашистите от Киев палят православни храмове в Украйна и избиват руски деца и жени.Скоро ще си платят за престъпленията гадините от десен сектор, те са като БГ-психодесни Кунева и д-р Москов-предатели и престъпници.
25
4
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ДНР и ЛНР не са част от Украйна.Те са самостоятелни републики.Крим е руски завинаги.Разбраха ли евроатлантиците?Те бавно схващат, знаем ги!!!
24
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Луганск и Донецк никога няма да се предадат и няма да се подчинят на фашистките легиони на престъпника и алкохолика Потрошенко.
23
2
 
7
 
! Отговори
кво преди 6 години
Долна пропаганда.Руския патриарх е човек на Сорос.Всеки знае че в Украйна няма руски войници.Путин го каза,а той не лъже.Русия никога не би нападнала суверенна държава и да избива християни.Абсурд.
22
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Сорос финансира Майдана в Киев, тоя престъпник трябва да бъде съден и вкаран в затвора............Или трибунала в Хага е само за такива като Милошевич?
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски ЗАВИНАГИ!!!Свикнаха ли западните лицемери от Англия, Франция и САЩ и слугите им в България?
20
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Олеле и г у р б е т ч и я та ли е цензурирана дума!?
19
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англосаксонската мафия иска братоубийствената война между руснаци и украинци да продължи, затова въоръжават неофашистите в Киев.Френските масони бяха причина за сръбско-българската война, знаем ги тия западни номерца.
18
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Забелязвам тук, че странджата и *** хич не им понасят хубави новини.