ЕС осъди недопускането на Навални до изборите

Брюксел иска международни наблюдатели за президентския вот
Обновена: 26 дек 2017 16:24 | 26 дек 2017 16:20, Екип на Dnes.bg
173
ЕС осъди недопускането на Навални до изборите
Снимка: БТА

Европейската дипломатическа служба осъди днес отказа на Централната избирателна комисия на Русия да допусне Алексей Навални до участие в президентските избори догодина.

"Решението поставя сериозно под съмнение политическия плурализъм в Русия и  перспективата за демократични избори догодина", се казва в изявление на говорителя на службата.
ЕС смята, че основанията на руската ЦИК да спре опозиционния политик от надпреварата с Путин са "политически мотивирани".

"Очакваме руските власти да гарантират, че играта ще бъде честна, включително и на президентските избори на 18 март", се казва в изявлението.

Дипломатическата служба припомня, че по обвиненията срещу Навални за злоупотреба със средства, на които се основава отказа за регистрация за участие на изборите, вече са гледани от Европейския съд за правата на човека. През октомври магистратите от Страсбург осъдиха руската държава да плати на Алексей Навални 55 000 евро, а на брат му Олег - 20 000 евро обезщетение за несправедливото им осъждане за злоупотреби и източване на пари от руския клон на френската козметична компания "Ив Роше".

Европейският съд прецени, че руският съд не е осигурил справедлив процес, а обвиненията към двамата братя са по деяния, които не са били подсъдни към времето на извършването им, според руското право.

Според Брюксел Москва трябва да покани наблюдателна мисия на ОССЕ за изобите, която да проследи за спазването на правилата. Въз основа на неин доклад ЕС ще реши дали да ги признае за законни и честни, се казва в изявлението.

Вчера ЦИК на Русия отказа регистрация на Алексей Навални под предлог, че е осъждан и няма право да се кандидатира. Решението е било взето единодушно от Комисията с един въздържал се. Веднага след това Навални призова за бойкот на изборите

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за турският съд нещо, или там всичко е демократично?
143
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия не членува в ЕС, за да и казват какво да прави.Те и в България се разправиха с Бареков когато дръпна доста гласове.А пък Сидеров го удряха и плюха докато не пристана на Борисов.Айде стига лъжи и манипулиране.
142
1
 
14
 
! Отговори
Румен преди 6 години
ЕС може да осъди и това,че Навални не печели изборите .Но на никой не му пука.Подобни осъждания са нелепи и смешни,както и вмешателство във вътрешните работи на една държава.
141
0
 
13
 
! Отговори
Боби преди 6 години
"Брюксел иска международни наблюдатели за президентския вот."Разбира се заповдайте в Крим с радост ще ви приемем. Също така заповядайте в месните пунктове в Луганск, Донецк, Северна Осетия и т.н където месните с руски паспорти имат правото да участват в изборите.И също така елате в градовете на САЩ да видите какви проблеми централната и местна власт 111% ще съдаде на организаторите на изборите.Заповядайте моляА след това ще ви поканим и в останалите градове на Русия
140
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе, бюкселските *** били осъдили,че кои са те да казват какво да става в суверенна държава? Що си не гледате помията дето бъркате постоянно в европата?
139
0
 
10
 
! Отговори
Я преди 6 години
Каталунските лидери са в затвора даже. Рахой и Путин са си лика прилика и ЕС трябва да направи нещо да има разлика. Поляците не им дреме, а холандските измамници ни цакат нечестно за Шенген... трудно става да си послушен и бате се обърка вече.
138
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Брюксел иска международни наблюдатели за президентския вот."---Абе, брюкселски зелки!Те не го пускат в селото, той пита за поповата къща. Как се виждате като "международни наблюдатели"? Най-вероятно - от Брюксел.Не разбрахте ли, че при Володята "нЕма лабаво"?
137
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредното *** с претенции, все още нищо свясно не се е появило в тая страна, жалко, но пък Жужи съвсем ще я "оправи"
136
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента има поне 5 н е у д а ч н и к а, които влагат някакво усилие да замажат положението тук. Плащат ли ви верно, или сте риба на турски и го правите безплатно?
135
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой от поддръжниците на Навални слушал ли е поне едно негово изказване?Руският му по езикова грамотност почти се издига на нивото на Бойкоборисовият български. Който твърди обратното, марш в navalny! И това наказание му стига...
134
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боли ме и за Брюксел, боли ме и за Москва. Боли ме и за платените еврозмеи и за неплатените фили и фоби и други простаци. Оправихме България, сега да коментираме и другите страни. Те на повечето от вас не им и плащат даже, просто сте фанатизирани ***, било то американофили, американофоби, русофили, русофоби, медерасти и други такива. Вържете си гащите първо.
133
7
 
9
 
! Отговори
рашка_чибурашка преди 6 години
Смело, товарищи, в ногу .... Духом окрепнем в борьбе .... !!!
132
35
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Лелеее рушката диаспора как се е наточила ... пост след пост .... А иначе от ЕС са прави, за Мадър РАША санкции до дупка и да се държи на къса каишка и по-стегнат намордник ... !!!
131
42
 
13
 
! Отговори
РоSSия преди 6 години
Русия е грешка на историята, която скоро ще бъде поправена.
130
14
 
34
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
навални е западен вайсал затова кречат от западна европа евла на руснаците продажниците ги кастрират.той е съден за корупцияа путин такива ги кастрира и в топло на студените зимни дни в русия.
129
14
 
26
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Актовете на брюкселските бюрократи са повече от символични. Просто е трагично, че тази неолиберална тумба се взема все още на сериозно, въпреки Brexit.
128
13
 
19
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Както (нео)либералните мошеници Филип Димитров, Иван Костов и СДСто, корумпирани с всякакви грантове, съсипаха България, така и корумпураният с грантове и стипендии руски (нео)либерал Навални ще разфасова Русия. Само разфасована Русия е много, много по-опасна от разфасована България.
127
14
 
5
 
! Отговори
CSU Bayern преди 6 години
V Russia ne varvqt fondacii kato Konrad Adenauer. Germancite ot Bavaria kolko pari ot tqhnite danaci sa otishli v garlata na slabo umni elementi kato Borisov, Cvetanov, donchev i kompaniq, shte pokazat nedovolstvo. CSU sgreshi s gerb i ot edin mesec sprqha kontaktite
126
30
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската империя е в предсмъртни конвулсии, но докато умре окончателно ще направи още мръсни номера.
125
16
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с 15 хиляди поддръжници направо е уплашил Путин.