Шанхай ограничава населението заради "болестите на града"

Китайският град иска жителите да спаднат до 25 милиона души
Обновена: 26 дек 2017 22:29 | 26 дек 2017 22:22, Петя Славова
18
Шанхай ограничава населението заради "болестите на града"
Снимка: БТА

Китайският финансов и икономически център град Шанхай ще ограничи до 2035 г. броя на населението си до 25 милиона души в опит да се пребори с "болестите на големия град", съобщи градската управа, цитирана от Ройтерс.

На сайта си градският съвет съобщи снощи, че набелязаната цел за контрол над мащаба е част от генералния план за развитието на града за периода 2017-2035 г., одобрен от властите.

До 2035 г. броят на постоянното население на Шанхай ще бъде контролиран на равнище от около 25 милиона души, а общата площ, предназначена за строителство, няма да надвишава 3200 кв. километра, посочи съветът.

Според държавни медии за "боледуване на големия град" може да се говори, когато един мегаполис започне да страда от замърсяване на околната среда, прекомерен трафик и недостиг на обществени услуги като образование и здравеопазване, съобщава БТА.

В много от най-големите китайски градове се наблюдава също скок в цените на жилищата, което поражда опасения от балон на пазара на имоти.

По данни на агенция Синхуа в края на 2015 г. Шанхай, който се намира на източното крайбрежие на Китай, е имал постоянно население от 24,15 милиона души.

Градските власти съобщиха също, че генералният план предвижда увеличаване на усилията за опазване на околната среда и запазване на забележителностите на града.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
:-):-):-) преди 6 години
а тия 300 000 1930 година откъде са..сигурно са коренно население от превземането на града от хан Крум, нали:-):-):-):-)айде разкарайте се с тия "кореняци", че сте много смешни 99,99 % в София са от провинцията, но до последния са кореняк-софиянци :-):-):-)майка му от Чирпан, баща му от Шумен,а той кореняк - софиянец :-):-):-):-):-)смях
8
0
 
1
 
! Отговори
XXX преди 6 години
Шанхай е страхотен град от световен мащаб! Който не е бил там ,няма как да почувства това! Пожелавам ви да имате тази възможност да го посетите! Не го сравнявайте със София....няма смисъл!
7
0
 
0
 
! Отговори
селянин преди 6 години
За 140 години София от 11000 става 1200000 и все от кореняци...хахахахааа
6
4
 
11
 
! Отговори
:-):-):-):-) преди 6 години
ако "селяните" си тръгнат от София..ще станем първите в света с обезлюдена столица, защото там други освен преселили се от провинцията никога не е имало :-):-):-):-)
5
7
 
8
 
! Отговори
ХУКОУ СИСТЕМА преди 6 години
В Китай отдавна има жителство.Преселницете цял живот носят клеймото ,че са СЕЛЯНИ, това се вписва в паспортите, и се наследява. Това е така наречената система Хукоу. Потърсете в интернет за HUKOU SYSTEM IN CHINA . ВСЕКИ СЕЛЯНИН, ПРЕМЕСТИЛ СЕ ОТ ПРОВИНЦИЯТА В СТОЛИЦАТА, ИЛИ В ГОЛЯМ ГРАД-като Шанхай-ПООЛУЧАВА ПОЖИЗНЕН СТАТУТ ХУКОУ, И ТОЗИ СТАТУ СЕ НАСЛЕДЯВА ДОРИ ДО ПРАВНУЦИТЕ! Системата Хукоу трябва да се въведе и в България, и селяните да си знаете мястото, а не да нахлувате към София
4
0
 
2
 
! Отговори
Българка преди 6 години
Да спаднат до 25 млн.!!!А сега колко са???
3
6
 
14
 
! Отговори
Хер Вернер преди 6 години
До Анонимен 61 500 000 са по регистрация. А останалите които пътуват всеки ден от близките селища и тия които не са регистрирани а са на квартири??? Живял съм в градове с по 10 млн, население ама такова стълпотворение от мотаещи се хора като тук няма. Не е само до колите.
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А БГ по спешност трябва да внася млади хора щото останаха само бабички и дедковци!
1
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези един върху друг ли са се накачили. Тези 25 милиона са цяла държава от нормален тип а са се събрали само в един град! При това население от близо 1 милиард и половина в най скоро време няма да има празно място на територията им ако не ограничат раждаемоста.