В Лондон изчезнаха документи за убийството на Георги Марков

Те са отнесени неясно къде още през 2015 година
27 дек 2017 08:48, Елка Василева
110
В Лондон изчезнаха документи за убийството на Георги Марков
Снимка: архив, Булфото

Хиляди правителствени документи, съдържащи подробности за някои от най-спорните моменти от британската история от 20 век, са изчезнали, след като държавни служители са ги взели от националните архиви и след това са ги обявили за изгубени, съобщи в. "Гардиън".

От архивите са изчезнали документи, свързани с войната между Великобритания и Аржентина за контрол над Фолклендските острови през 1982 г., за етнополитическия конфликт в Северна Ирландия, за изпробването на ваксини срещу полиомиелит и британското колониално управление в Палестина.

Близо 1000 папки, за всяка от които се смята, че е съдържала десетки документи, са изчезнали безследно, след като били взети от архивите и отнесени в Уайтхол.

В някои случаи става дума за целите папки, а в други са били подбрани много внимателно конкретни документи и отнесени неясно къде.

Така служители на Форин офис са отнесли малък брой документи през 2015 г. от папка, свързана с убийството през 1978 г. на българския журналист и дисидент Георги Марков, който умира, след като е улучен в крака със сачма с рицин, докато пресичал моста "Ватерло" в центъра на Лондон.

Британското външно министерство след това казало на националния архив, че не може да намери липсващите документи. След запитване на "Гардиън" служителите на дипломатическото ведомство отговорили, че са успели да намерят и да върнат в архива част от тях.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спомням си как в София гостуваше една дама, първият директор-жена на Скотланд ярд. Кеворк много внимателно я попита за "Случая Марков", на което дамата отговори, че била чела във вестниците. Наместо да каже: "Такива бяха времената, бяхме врагове. Нормално!".Как да им повярваш, като съчмата беше от 0.3 до 3 мм в диаметър и показваха нещо кръгло уж на растров електронен микроскоп, ама без калибровка, така че би могло са бъде и топка! И откъде могат да бъдат сигурни, че рицинът ще попадне до съд
46
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така изчезнаха и снимките и документите за ,,кацналите на Луната ,, американци .
45
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Замитат си мръсните дири! Защото истината е страшна! Театрото с двойния агент Георги Марков си изигра ролята, а Агата Кристи се върти в гроба си.
44
2
 
14
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Кой уби Патрис Лолумба?
43
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Георги Марков е агент на дс , който минава от другия лагер когато е изпратен на мисия в англия ... и си получава заслуженото като всеки предател
42
15
 
32
 
! Отговори
Минувач преди 6 години
Георги Марков е един предател! При това от близкото обкръжение на Т. Живков. Отишъл е в Англия да плюе по България, какво очаквате, получил си е заслуженото!
41
5
 
37
 
! Отговори
на всеки километър преди 6 години
до кога ще ни залъгвате/занимавате с тоя?
40
11
 
49
 
! Отговори
факт преди 6 години
Англичаните са го убили а обвиниха нашите и съветските служби идеално активно мероприятие подето от нашите предатели.
39
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре анализирайте настоящия гербераст - демократ със същото име, който високопарно се изказва и хич не го е срам, че е един мухъл.Точно за него споменаха, че е един от юнаците наритали и недопуснали на трибуната на първия голям митинг на СДС ноември 1989 г. истинския дисидент, лежалият повече от Мандела в тоталитарния затвор - Илия Минев.Желю и Георги Спасов разпоредили да не се допуска и момчетата го сритали. Времето е тяхно.
38
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко удобно... но това няма да залича историята, въпреки опитите за подмяна.
37
2
 
10
 
! Отговори
до Петров преди 6 години
Какви европейци? Всичките така наречени македонци ще стана албанци!
36
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами МИ 5 е усетило, че е комунистически разузнавач и го е убило, като е приписало работата на Кремал! И нашите умни и красиви 25 години са щастливи, че уж българите са го убили и така да критикуват бай Тошо!
35
38
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половината коментари наричат Марков доносник и предател. Т.е. слугите на КГБ и на Москва са патриоти. Отврат!!!
34
5
 
13
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Македонските ***....гали се правят на европейци. На развален сръбски които шумадийците им измислиха като език.
33
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коренът на думата "предател" е "предел", което значи межда, граница. Когато си преминал нравствената граница си предател или както е модерно сега да се казва ренегат. Предателя е предател и за двете страни. Няма значение кой го е убил. За това честният човек уважава опонента си, дори да не споделя убежденията му. Примери в последните 28 г. колкото щеш. Всички се сещаме за кои иде реч.
32
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агент на ДС, с всички привилегии в България и чужбина. Вербували са го от друго място и сменя плочата. Днес се вижда колко много организации плащат за дейност на активисти.
31
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Измислен герой!
30
9
 
18
 
! Отговори
Калина преди 6 години
Цитирам: "Георги Марков не е убит, а е починал от сепсис след одраскване от котка." - тази версия за смъртта на Марков лансира родният експерт медикът Александър Алексиев
29
24
 
15
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Очевивидно агентите от остатъчната мрежа на тодорживковистите са проникнали в секретния отдел на британските тайни служни и са откраднали и унищожили документите, за да не се разкрие истината, че диктаторът Тодор Живков е заповядал да убият демократа Георги Марков.
28
6
 
6
 
! Отговори
мАРКОВ преди 6 години
И ета твая болшая ШУТКА!