В Лондон изчезнаха документи за убийството на Георги Марков

Те са отнесени неясно къде още през 2015 година
27 дек 2017 08:48, Елка Василева
110
В Лондон изчезнаха документи за убийството на Георги Марков
Снимка: архив, Булфото

Хиляди правителствени документи, съдържащи подробности за някои от най-спорните моменти от британската история от 20 век, са изчезнали, след като държавни служители са ги взели от националните архиви и след това са ги обявили за изгубени, съобщи в. "Гардиън".

От архивите са изчезнали документи, свързани с войната между Великобритания и Аржентина за контрол над Фолклендските острови през 1982 г., за етнополитическия конфликт в Северна Ирландия, за изпробването на ваксини срещу полиомиелит и британското колониално управление в Палестина.

Близо 1000 папки, за всяка от които се смята, че е съдържала десетки документи, са изчезнали безследно, след като били взети от архивите и отнесени в Уайтхол.

В някои случаи става дума за целите папки, а в други са били подбрани много внимателно конкретни документи и отнесени неясно къде.

Така служители на Форин офис са отнесли малък брой документи през 2015 г. от папка, свързана с убийството през 1978 г. на българския журналист и дисидент Георги Марков, който умира, след като е улучен в крака със сачма с рицин, докато пресичал моста "Ватерло" в центъра на Лондон.

Британското външно министерство след това казало на националния архив, че не може да намери липсващите документи. След запитване на "Гардиън" служителите на дипломатическото ведомство отговорили, че са успели да намерят и да върнат в архива част от тях.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къф е тоя продажник? Сигурно е бил много важен и ценен за гробокопачите на България тогава и сега та постоянно ни го завирате в очите?Нищожество!
6
4
 
52
 
! Отговори
От 80% на И.Христов преди 6 години
А бе Марков не беше ли от придворните интелектуалци на Живков, който впоследствие се скарва с него, после бяга в чужбина и става "дисидент"?
5
32
 
7
 
! Отговори
ббб преди 6 години
До анонименна кого е продал майка-България? как точно я е продал?
4
6
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ми6 унищожава архивите м тачьр изпрати англ воиници да се бият за едно парческала фолкл острови кьдето костите оставиха много англ момчета след това 3 годинистачка на миньорите това за г марков е за размисьл на 20 процента
3
9
 
53
 
! Отговори
33 преди 6 години
Нали вече се доказа,че е бил двоен агент-на КГБ и на МИ-5!Защо ни занимавате с псевдогерои и псевдописатели,които не знаят ни род ,ни родина и на чия страна са!?
2
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен пък, Цеко Пипоня започна и там да пипа! Зер апартаменти му трябват!
1
44
 
10
 
! Отговори
хм преди 6 години
Руските щирлици работят!