Стотици посрещнаха освободените пленници в Киев

Украинските власти и проруските сепаратисти размениха над 300 души
28 дек 2017 10:00, Елка Василева
145

Снимка: БТА

Стотици украинци се събраха на летището в Киев, за да посрещнат тази нощ десетките военни и цивилни, освободени от плен по време на размяната на пленници между украинските власти и проруските сепаратисти, предаде Франс прес.

Развяващи украински знамена и носещи букети с цветя, хората посрещнаха, скандирайки: "Слава за Украйна! Слава за героите!", освободените мъже и жени при тяхното слизане от военнотранспортен самолет, който ги докара в Киев.

"Скъпи приятели, за вас днес е един много важен ден", заяви посланичката на Франция в Украйна Изабел Дюмон, която придружаваше украинския президент Петро Порошенко в сепаратисткия украински Изток за среща с освободените мъже и жени.

"Ще продължим да работим, за да могат всички затворници да се върнат у дома", допълни тя.

Последва емоционална среща на освободените с техните близки.

Размяната на затворници касаеше над 300 души. Тя бе плод на трудни преговори, в които участваше и руският президент Владимир Путин от няколко седмици. Властите в Киев освободиха 233 души, от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики бяха освободени 73 затворници.

Това бе първата размяна на пленници между враждуващите страни от 15 месеца насам. Тя се състоя на фронтовата линия близо до Горловка на около 40 километра североизточно от Донецк и продължи няколко часа.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари