Путин - любимец на руснаците, с много високо доверие по света

Българите харесват Папата и Макрон, разлюбиха Маркел и най-вече Ердоган
214
Путин - любимец на руснаците, с много високо доверие по света
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин, който тръгна смело към четвърти мандат, се радва на значително доверие не само в собствената си страна, но и по света. За разлика от него обаче американският му колега Доналд Тръмп губи подкрета. Това показват данните от ново проучване на водещата глобална асоциация "Галъп интернешънъл"  в 55 страни по света.

И двамата политици се нареждат по одобрение след Папата.

Още по темата
Преди две години, положителните нагласи по света към президента на САЩ Барак Обама, точно преди края на мандата му, бяха около три пети (59%) в световното изследване, проведено тогава.

През тази година, след близо една година от мандата на президента Тръмп, благоприятното отношение към него е на равнища около 31%, а неблагоприятното е 58%. Така той се оказва основният от изследваните политически лидери, за когото мнозинството има негативни представи.
 
Междувременно, положителните гледни точки към руския президент Путин са се повишили от една трета (33%) през 2015 г. до 43% сега - което е значително увеличение за две години.
 
Путин е с най-високи сред изследваните лидери позитивни оценки във всички региони по света, освен в САЩ и в страните членки на ЕС.
 
Папа Франциск отбелязва най-високото ниво на положителни нагласи - 56%, което достига до нива от 75% при анкетираните в Латинска Америка и 66% - при живеещите в страните членки на ЕС.

 Въпреки вътрешните политически проблеми в Германия дългогодишният канцлер Ангела Меркел се нарежда сред най-популярните лидери: 49% я одобряват и имат позитивно отношение към нея, в сравнение с 42% преди две години.

Тя побеждава новоизбрания президент на Франция Емануел Макрон, който събира 45% одобрение (в сравнение с 42% одобрение, което имаше неговия предшественик Франсоа Оланд преди две години).

 По-голямата част от българите имат положително отношение към папа Франциск (57%) срещу само 5%, които имат негативно мнение за него.

В България се забелязва почти удвояване на положителните оценки към новоизбрания френски президент Емануел Макрон.

От 2015 до 2017 година пък доверието на българите в канцлера на Германия Ангела Меркел намалява почти 3 пъти , което най-вероятно се дължи и на политиките по отношение на бежанците, които тя водеше през последните години, анализират от "Галъп интернешънъл" .

Както може да се очаква, в синхрон със световната тенденция, у нас отношението към Владимир Путин  е по-позитивно от това към Тръмп. Оценките за американския лидер у нас са силно негативни.

Сред анкетираните в България Реджеп Ердоган получава най-негативните оценки, които го поставят на последно място от тестваните световни лидери.
 
"Президентът на САЩ Тръмп явно разделя мненията за разлика от своя предшественик. Това означава, че хората по света започват да се оглеждат за друг световен лидер, който да изпълни тази ключова роля. Благоприятната оценка към президента на Русия Путин сериозно се е повишила, но той все още трябва да убеждава, тъй като образът му остава противоречив. Въпреки това, за пръв път в световна анкета руски лидер е класиран преди американски.
 
Въпреки вътрешните политически битки в Германия, новият световен порядък оставя германския канцлер Ангела Меркел като най-одобряван политически лидер заедно с новоизбрания френски президент Емануел Макрон, който не е далеч назад спрямо нея. Това е забележително постижение, като се има предвид, че Макрон формира политическата си партия преди малко повече 18 месеца“, анализира Кънчо Стойчев, член на борда на "Галъп Интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
19
 
14
 
! Отговори
Олег преди 6 години
А защо трябва да харесвам Путин? Не виждам причина...откъде на къде ще харесвам някой, който не ми е правил нищо добро?!А Вие що го харесвате? Заради цената на газта ли?
13
13
 
35
 
! Отговори
:) преди 6 години
Изправи Русия на крака и изгони западните хиени. Затова го обичат хората. И са прави. Ако Путин беше като Тиквун (примерно), досега американците да са окрали половината Русия. За радост на руснаците - НЕ Е!
12
24
 
13
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Българите нито харесват Путин, нито Ердоган, нито Тръмп, нито Меркел!Българите харесват Бати Бойко!Бати Бойко навсякъде е приет и навсякъде искат лекичко да го масжират по ***!!!Това е живота селяни прости, вие сте бедни, малки и винаги ще се съобразявате с великите и големите!!!А Путин е велик стратег, това е съвършенния боец , който се ползва с подкрепата на руските служби, и от който треперят САЩ и Великобритания!!!Агент Кларънс Ван Дер Лийзе!ЦРУ!!!
11
13
 
8
 
! Отговори
ЕС и УСА преди 6 години
Не можеш да обичаш този от когото се страхуваш. Стара мъдрост
10
27
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато цял свят започне да имигрира в Русия, вместо в САЩ и ЕС, тогава ще призная Путин.
9
23
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е с най-високи сред изследваните лидери позитивни оценки във всички региони по света, освен в САЩ и в страните членки на ЕС. .Демек в третият свят.
8
31
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как нема да го люби свето като затри русия
7
10
 
32
 
! Отговори
Бабка от село преди 6 години
Княз Владимир е нашият спасител.
6
28
 
13
 
! Отговори
Запомнете! преди 6 години
Това е Третият антихрист!
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема лошо те така ша е ко да праиш
4
30
 
18
 
! Отговори
Рукавишников преди 6 години
Любимец в Зомбиланд. Няма ли други в тази огромна държава? Жалка работа.
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен никой не ме е питал, така че премествам в левия джоб
2
10
 
20
 
! Отговори
Тръмп преди 6 години
И на мен ми харесва!
1
44
 
14
 
! Отговори
USA преди 6 години
"Путин е с най-високи оценки във всички страни по света, освен САЩ и ЕС."Ясно, в банановите републики, където хората са неграмотни и подлежат най-лесно на пропаганда и обработка. Какво ни интересува това нас, нормалните хора?