Москва: Не нарушаваме санкциите на ООН срещу КНДР

Има ограничения за вноса на горива, но не и пълна забрана
30 дек 2017 14:42,
56
Москва: Не нарушаваме санкциите на ООН срещу КНДР
Снимка: Архив, Reuters

Руското външно министерство отхвърли твърденията, че Москва нарушава санкциите на ООН срещу Северна Корея, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Още по темата

В съобщение днес, цитирано от РИА Новости, ведомството посочва, че Русия изцяло и стриктно съблюдава режима на санкции.

Изявлението е в отговор на информация, че руски танкери прехвърлят петролни горива на севернокорейски танкери в морето през последните месеци.

Без да дава подробности, руското външно министерство отбеляза, че резолюциите на Съвета за сигурност на ООН въвеждат ограничения за севернокорейския внос на рафинирани петролни продукти, но не ги забранява изцяло.

Съветът единодушно одобри няколко пакета от санкции срещу Северна Корея заради ракетните й изпитания и ядрената програма, включително нова резолюция на ООН от миналия уикенд. Тя е внесена от САЩ и цели да забрани почти 90 процента от износа на рафинирани петролни продукти за Северна Корея, като наложи таван от 500 000 барела годишно, и изисква репатрирането на севернокорейците, работещи в чужбина, в срок от 12 месеца. Тя ограничава също доставките на суров петрол за Пхенян до 4 милиона барела годишно.

По-рано днес Ройтерс съобщи, позовавайки се на западноевропейски източници, че руски танкери са доставили гориво на Северна Корея поне три пъти през последните месеци чрез прехвърляне на товари в морето.

Един от източниците посочи, че "няма доказателства това да е подкрепяно от руската държава, но тези руски плавателни съдове осигуряват жизненоважни доставки на севернокорейците".

Северна Корея разчита на вносно гориво, за да поддържа своята изпитваща затруднения икономика. Пхенян също така има нужда от петрол за своите ракетни и ядрени програми, които според САЩ заплашват мира в Азия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та нали двете държави имат обща граница.Руснаците могат да им доставят петрол с кофи ако поискат през браздата.
13
2
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен15То, и ние не продаваме директно оръжие на Идил, но те се бият с българско оръжие, не само леко стрелково оръжие, при това. И ние не нарушаваме забраната, но.....
12
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече никой не вярва на Русия, тя така пожела.
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13Ало разБирача какво ме брига мене дали руската или китайската, или не знам коя си икономика затъва да си гледаме нашето канче. Ако слушаш банкянския *** сме цъфнали та вързали, а незнайно защо терминал-2 се къса от работа за това ме боли другите са ми последна грижа.
10
1
 
9
 
! Отговори
**** преди 6 години
До-8:И като се събуди,какво се указа,че с такива де..ли като теб,никога няма да напреднем.
9
2
 
9
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
8,пак ли не си пил хапчетата.стига така бе душко, след малко няма да намериш *** и ще си усмърдиш картоните.
8
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия доставя браЦка хуманитарна помощ на всички световни терористи !
7
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немцов - не вярвайте нито дума на Путин !
6
9
 
36
 
! Отговори
Су-57 преди 6 години
Русия е суверенна държава и краварите от обора не могат са казват на суверенните държави на кой де си продават петрола. ООН и НАТОса незаконни терористични организации. ако КНДР си внася петрол незаконно нека краварите идат да го вземат, както взеха химическите оръжия на Садам.
5
8
 
27
 
! Отговори
**** преди 6 години
Ами,че нарушете ги най после тези санкции де,неможе само краварите да нарушават правилата,подарете няколко (САРМАТА)на С.К.и да видим дали краварника ще има желание за война.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"въвеждат ограничения за севернокорейския внос на рафинирани петролни продукти, но не ги забранява изцяло"
3
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега нека си признаят и за ракетите на СК.Защото Прасчо и там скелетите около него не вярвам да имат потенциал да направят нещо такова. А и страшно много приличат на "Топол".
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВВС в град Дарвин, Авсдтралия бяха приведени в бойна готовност, заради прелитащи наблизо руски стратегически бомбардировачи Ту-95.
1
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
радиация няма, но намалява