Русия не допуска Навални до президентския вот

Върховният съд потвърди отказа на ЦИК да го регистрира
Обновена: 30 дек 2017 16:59 | 30 дек 2017 16:02, Анисия Иванова
473
Русия не допуска Навални до президентския вот
Снимка: БТА

Върховният съд на Русия призна днес за законен отказа на ЦИК да регистрира инициативната група, подкрепила кандидатурата на блогъра Алексей Навални за президент на Русия, предаде ТАСС.

Магистратите отхвърлиха иска на Навални - борец срещу корупцията и критик на Кремъл, оспорил решението на ЦИК, което му затваря пътя към президентския пост на изборите през март.

Самият Навални не се яви в съда. Неговият представител - адвокатът Иван Жданов, обаче изрази несъгласие с решението на съда и заяви, че ще го обжалва пред апелационна инстанция, пред президиума на Върховния съд и пред Конституционния съд на Русия. Главното действие на привържениците на Навални на този етап ще бъде организиране на "стачка на избирателите".

Сергей Сахаров, представляващ ЦИК, заяви в съда, че комисията е отказала регистрация на инициативната група на Навални въз основа на комплексен анализ на правните норми.
Навални е осъждан - има присъда за тежко престъпление, затова няма право да бъде избран за президент на Русия, докато съдимостта не бъде погасена или свалена, каза Сахаров.

Представители на Навални обаче твърдят, че принципите за допускане на кандидати до изборите се определят от конституцията на Русия, а другите нормативни актове, на които се позовава ЦИК, са в противоречие с основния закон и не бива да се изпълняват. Според Навални конституцията отнема правото да бъдат избирани само от хората, държани в местата за изтърпяване на наказания.

Руският опозиционен лидер има петгодишна условна присъда за финансови злоупотреби, която според него е политически мотивирана.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


473
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на този престъпник мястото му е в сибир на хляб и вода готов е да се продаде на западните терористи.да живее русия и путин
306
4
 
2
 
! Отговори
жужи комплекса преди 6 години
джуджето много се страхува от Навални. Даже си назначи удобна опозиция та цирка да е пълен. Не стига това но си поръча атентати за да може "законно " да забрани протестите против него като цитирам"Властта може например да реагира, като забрани временнопубличните прояви по съображения за сигурност. В контекста на неотдавнашнитеопозиционни протести с младежко участие обаче подобри забрани може да предизвикатнови безредици." ИЗВОДИТЕ СИ ГИ ПРАВЕТЕ САМИ!!!!
305
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евразийци, върви ли боярищника? Радев вдигна ли ви вече пенсиите?
304
8
 
13
 
! Отговори
Шопа преди 6 години
в целия свят щом имаш присъда не можеш да заемаш държана длъжност камо ли да бъдеш избиран за депутат или президент. Най - лесно е да се правиш на жертва. акото яде суджуците не РИВА сега се сетил че требва да прибере едни пъри от СОРОС и се натиска. И на малките деца е ясно, че никой в момента няма шанс срещу Путин. Ама търсят циркове и театри. Русия е суверенна държава и закона се спазва
303
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя беше, дето организира наскоро протест в Москва и събра 150 души?В Москва, дето е две българии по население.Хахах.
302
9
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Руснаците си заслужават Путин да ги управлява по-дълго и от Сталин! После ще му направят мавзолей, пластичните му операции няма да му осигурят вечност!
301
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да крадете ресурси от Русия..............Русия не е Либия!!!Руснаците си научиха урока!!!
300
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма го вече алкохолика Елцин и предателя Горбачов...............свиокнахте ли?
299
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика с Путин, Медведев и Сергей Лавров!Дневални е предател на майка-Русия, Дневални да е благодарен че не е вкаран в затвора за държавна измяна!!!
298
17
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Блядистан може и да се оправи, когато дребния легне при Ленин! До тогава си остава икономическо джудже с БВП колкото на гр. Ню Йорк!Даже при пияния Елцин имаше по-голям БВП!Джуджи-велики води към фалит ***!ЧНГ БГ-***, пийте по един боярищник и целувайте портрета на вожда!
297
2
 
8
 
! Отговори
Брао Брато преди 6 години
Навални би по известност товариш Тикварни, тъ дог Цвтални и Мрс Лудата Полова
296
5
 
12
 
! Отговори
УменХитърПодъл преди 6 години
кво му оръщате внимание на този беееден хитрюга. Всички статистики показват че Путин удря в земята с 80% от бюлетините не Дневалия ами и дежурния по рота.Та Дневалния, знаейки какво го чака, предвидливо извършва навреме и по значение такава беля, че да следва арест-съд-предсречно пускане и то само и само да бъде регистриран като осъждан- от което губи право да се кандидатира за поста Президент на Русия.умен-хитър-подъл, какво почвече за Дневалните и дежурките по ротЕ
295
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то в България всичките избрани са като Навални. То за това след 30 години евроатлантизъм имаме 2.5 ПЪТИ по - малък БВП от Куба.
294
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** като Навални трябва да гният в Сибир на студа.................на минус 50 градуса................да разбере, че не може да продава майка - Русия!!!
293
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика..........................разбраха ли янките???
292
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Барак Хюсеин Обама да връща Нобеловата награда и да бъде осъден за престъпления с/у човечеството?Или съдът в Хага е само за такива като Милошевич???
291
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дъртата вещица Килъри Клинтън кога ще бъде осъдена за престъпления с/у човечеството??
290
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навални е един предател на майка-Русия, купен западен агент, трябва да е благодарен на Путин, че не лежи в Сибир...................руснаците си научиха урока.
289
7
 
12
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
В БГ ЩЕШЕ ЛИ ДА ПУСКАТ ТАКЪВ КАТО НАВАЛНИ ДА СЕ КАНДИТИРА ЗА ПРЕЗИДЕНТ.АЗ СЪМ СИГУРПН ЧЕ НЕ ЗАТОВА ЧЕ КОМЕНТАРИ ЗА КОРУПЦИОНЕРИ НЕ ТРЯБВАТ САМО ЕДНА ДУМА ОТ 6 БУКВИ КРАДЕЦ
288
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ трябва демократично да пуснат Сноудън до президентски вот. Той направи много разкрития и заслужава поста.