Това ли е новото нормално? Атентати и КНДР са събитията на 2017 г.

Dnes.bg ви попита: Кое е най-важното международно събитие?
Обновена: 1 яну 2018 17:50 | 1 яну 2018 17:50, Красимир Ангелов
37
Това ли е новото нормално? Атентати и КНДР са събитията на 2017 г.
Снимка: БТА

Референдуми, високо напрежение, атентати, виртуална валута, сексскандали... Вероятно с тези няколко думи най-точно може да се опише случилото се в света през отиващата си 2017 година. Година, която отново мина под знака на страха от тероризъм и под сянката на евентуален бъдещ световен въоръжен конфликт...

Какво обаче мислят българите за случилото се по света в изминалите 365 дни? Точно това се опита да разбере и екипът на Dnes.bg, който както всяка година, така и в края на настоящата, се допита до своите читатели с въпроса: Кое е най-важното международно събитие за 2017 година? В традиционната ни анкета участие взеха точно 2171 наши читатели.

И за наша изненада, не едно, а две се оказаха топ събитията на годината! Кризата с КНДР и полемиката по оста Тръмп – Ким Чен Ун събра 19% от гласовете на нашите читатели – точно толкова, колкото събраха и поредните атентати, които започнаха още на Нова година в Истанбул, и продължиха в Манчестър, Барселона, Лондон... Любопитното е, че двете събития са равни не просто като проценти, а и по брой гласували – точно по 413 души са ги посочили като събитие №1 в света за отминаващата година.

Преговорите за Brexit и зададената точна дата за излизане на Великобритания от ЕС - 29 март 2019 г., са третото най-важно събитие за нашите читатели. За това събитие са гласували 15% от допитаните. Със сигурност Brexit ще бъде сред важните теми и през следващата 2018 година, а засега уверението е, че напускането на страната няма да се отрази негативно на нашите сънародници, живеещи и работещи на Острова.

Промените във властта в Македония и отварянето и към България и Европа са събитие №1 за 14% от участвалите в анкетата. През август двете съседни държави подписаха договор за добросъседство и на този етап отношенията между тях изглеждат като едни от най-добрите в последните 2 десетилетия. Остава следващата година да ни покаже дали наистина нещата се движат в положителна посока, или отново ще има обрат по темата.

Истерията с цената на биткойна се превърна в основна тема в целия свят, особено в края на годината. И докато едни се отнасят резервирано към виртуалната валута, привържениците на биткойна и други криптовалути са уверени, че те могат да променят завинаги начина, по който се разплащаме. Дали ще бъде така предстои да видим, а на този етап няма как да не констатираме, че интересът към биткойна върви само нагоре. Цената – също. И за това никак не е случайно, че нашите читатели подреждат възхода на Биткойна като петото най-важно събитие в света за отминаващата година с 8% от всички гласове.

Референдумът в Каталуния, който разтърси цяла Испания в началото на октомври, е нареден на шесто място в най-важните събития за нашите читатели, събирайки 7% от вота. Всъщност, темата далеч не е приключила, макар и в последния месец напрежението леко да спадна. И все пак основният въпрос все още стои на дневен ред – ще запази ли Испания своята цялост, или на картата на Европа ще се появи нова държава! Вероятно 2018 година ще ни даде отговор.

Признаването на българското малцинство в Албания и референдумът в Турция, който затвърди властта на президента Реджеп Ердоган, са следващите 2 важни събитие в допитването, събрали съответно 5 и 4% от гласовете на нашите читатели.

Сексскандалът с продуцента Харви Уайнстийн и последвалите разкрития, разтърсиха до основи световния шоубизнес. Засегнати бяха някои от най-известните имена в света на киното, а разкритията продължават и до ден днешен. Затова не е изненада, че и това попадна сред топ събитията на отминаващата година, а нашите читатели го наредиха едва на 9-то място сред най-важните събитие с 3% от гласовете.

Също толкова събра и един тъжен повод – смъртта на най-великия щангист в историята – роденият в България Наим Сюлейманоглу. Трикратният олимпийски шампион, поставил в своята кариера 46 световни рекорда, си отиде след усложнения и кръвоизливи след трансплантация на черен дроб в турска клиника.

Едва 2% от гласовете отидоха за скандалните руски твърдения за произхода на кирилицата и за спасяването на българските евреи, на които и нашето външно министерство реагира остро. Поредните случаи на масови стрелби в САЩ, които за поредна година отнеха живота на стотици, са събитие №1 за 1% от участвалите в нашата анкета.

Това се случи през 2017 година! Часове преди настъпването на Новата година ни остава да си пожелаем тя да бъде на първо място мирна, спокойна и природата да не ни поднася огромни изпитания. А светът да бъде едно по-мирно и приятно място за живеене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Играят.И Путин решил да вдигне мрз в Русия на 160 долара.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 хахаххаахахахах вервай си
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2 Това ли ти роди овчия мозък
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Събитието на 2017 г. трябва да е краят на ИД. А като гледам през 2018 г. май краварските създатели на ИД ще се пробват с Иран, след провала в Сирия.
1
6
 
15
 
! Отговори
Минка Сюлемезова преди 6 години
САЩ са на колене пред КНДР. Ким. Си и Путин играят на пинг-понт с главата на Рижавия каскет