Хиляди иранци на демонстрации в защита на режима

Те заклеймяват "размирниците", прославят аятолах Хаменей
Обновена: 3 яну 2018 13:02 | 3 яну 2018 13:00, Елка Василева
72
Хиляди иранци на демонстрации в защита на режима
Аятолах Али Хаменей. Снимка: архив, Reuters

Десетки хиляди демонстранти, подкрепящи режима, се събраха днес в различни ирански градове, за да осъдят "размириците", избухнали в страната през последните дни. Това показват кадри, излъчени в пряк ефир от държавната телевизия, предаде Франс прес.

Вдигнали плакати, заклеймяващи "размирниците", демонстрантите скандираха лозунги в прослава на върховния лидер - аятолах Али Хаменей, а също така "Смърт на Америка", "Смърт на Израел" и "Смърт на Монафег", както властите наричат иранската групировка "Муджахидините на народа" ("Муджахидин халк").

Телевизията показа кадри от масови демонстрации в градове като Ахваз на югозапад, Арак в Централен Иран, Илам в западната част от страната, Горган на север и западния Керманшах.

Още по темата

През последните дни в Иран се състояха протести срещу икономическите трудности и властта. Общо 21 души бяха убити в сблъсъци от началото на протестите на 28 декември в Машхад.

Президентът Хасан Рохани нарече протестиращите "незначително малцинство" и добави, че народът ще им даде отпор. Той допълни, че властта при нужда ще мобилизира милиони хора, за да се справят с безредиците.

Демонстрациите започнаха тази сутрин след една спокойна нощ в Техеран, където през трите предходни нощи имаше малки демонстрации, съобщиха медии и организатори.

"Не са публикувани никакви данни за сблъсъци или арести в Техеран", съобщи късно снощи агенция ИЛНА, близка до реформаторите. По улиците имаше и по-малко полицаи, констатираха журналисти от АФП.

Но в град Ленджан, провинция Есфахан двама души стреляха с пушка срещу полицейски пост пред участък и банкова сграда и избягаха, съобщи на сайта си държавната телевизия.

Властите съобщиха, че от събота в Техеран са арестувани 450 души и още стотици - в провинцията.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
23
 
! Отговори
Прозрачно преди 6 години
Израел и САЩ добре плащат за "спонтанни народни протести", когато искат да сменят управлението на някоя държава. Толкова са прозрачни, че чак на всички става ясно как манипулират, чрез лъжи!
4
12
 
5
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
Али Хуйменейни, щи бръснат брадата на сухо май, а?
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Започна се.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква демокрация в арабския свят,там само диктатура и смъртно наказание,иначе сирийските арабски пролети ги видяхме,това са хора от феодалбия строй ,те от демокрация не разбират!
1
17
 
7
 
! Отговори
USA преди 6 години
Тези да не видят нещо от БСП и тяхните контрапротести :)