Преди 50 г.: Дубчек измисли "социализма с човешко лице"

Москва сбърчи вежди на икономическото преустройство
Обновена: 4 яну 2018 07:06 | 3 яну 2018 21:42, Елка Василева
117
Преди 50 г.: Дубчек измисли "социализма с човешко лице"
Александър Дубчек и Вацлав Хавел. Снимка: архив, Reuters

Преди 50 години, на 5 януари 1968 г., Александър Дубчек, един нетипичен апаратчик от Прага, дава живот на красивата, но ефимерна мечта за "социализъм с човешко лице", безмилостно смазана не след дълго от съветските танкове, пише Франс прес.

Четирийсет и шестгодишният словак с чаровна усмивка, толкова различна от намръщените лица на другарите си, оглавява Комунистическата партия на Чехословакия (КПЧ) след догматика Антонин Новотни, много непопулярен в пражките интелектуални кръгове и сред словаците, настояващи за по-широка автономия в двунационалната държава.

Новият повей, възприет отначало като банална караница между фракции в компартията, донася плахи, но невиждани дотогава реформи в тази страна от източния блок, в който доминира Москва - страна, чиято западна граница с Австрия и ФРГ е част от "желязната завеса".

"Дубчек безспорно е символ на така наречената Пражка пролет, но историческата му роля е по-сложна", казва историкът Олдржих Тума.

"Той ходеше на разходки, посещаваше обществен басейн и заедно с обикновените хора гледаше футболни и хокейни мачове. Дали обаче имаше ясна политическа визия? Той бе преди всичко комунист и нито веднъж не пожела да излезе от тази рамка", констатира експертът.

"Винаги съм го смятала за почтен човек и мъж с характер. Но същевременно и колеблив, по-скоро символ, отколкото участник в събитията", посочва социоложката Иржина Шиклова.

Гневът на Кремъл

Имайки предвид силното недоволство на населението, уморено от постоянната оскъдица, новото ръководство на КПЧ начело с Дубчек започва с предпазливо икономическо преустройство, но Москва тутакси сбърчва вежди.

Гневът на кремълските управници бързо се засилва - Прага отменя цензурата и това незабавно води до безпрецедентна либерализация на печата и културата. Не след дълго се появяват и некомунистически организации като "К 231", обединила бивши политзатворници, и Клуба на ангажираните безпартийни - опозиционни партии в зародиш.

"Усетили, че вече не им запушват устата, медиите взеха да задават въпроси и да повдигат теми, абсолютно немислими допреди месеци. Това пораждаше огромни надежди в цялото общество - надежди, които далеч надхвърляха първоначалните цели на Дубчек", разсъждава Тума, според когото новият лидер на КПЧ постепенно е бил пометен от събитията.

Попаднал между чука и наковалнята - между неспирно растящите демократични копнежи на чехите и словаците и неприкритата враждебност на съветския комунистически лидер Леонид Брежнев, държащ да контролира и занапред своя васал, Дубчек се надява свиканият през септември извънреден конгрес на КПЧ да укрепи позициите му.

Насърчаван от догматиците, управляващи бившата ГДР - Валтер Улбрихт, и Полша - Владислав Гомулка, разтревожени да не се чуе повикът "Полша очаква своя Дубчек", Брежнев предприема най-накрая военна интервенция.

"Най-голямата трагедия в живота ми"

Окупацията на Чехословакия на 21 август 1968 г. от съветски военни и контингенти на още четири страни от Варшавския договор (България, Унгария, Полша и ГДР) взема близо сто жертви само през първите дни.

"Как можаха така да постъпят с мен, след като посветих целия си живот на сътрудничеството със Съветския съюз. Това е най-голямата трагедия в живота ми", оплаква се Дубчек, преди да бъде арестуван, откаран в Москва и принуден да подпише унизителен протокол за "нормализиране на ситуацията".

"Сутринта на 21 август 1968 г. пристигнах на гара Збечно (50 км западно от Прага). Беше пълно с народ, хората викаха "Руснаците ни окупират!", бяха много учудени и изненадани", спомня си Ярослава Шиндлерова, тогава студентка в пражкото висше училище по икономика.

"Аз им отвръщах: "Защо се чудите? Натам вървяха нещата". Дубчек беше наивен. Аз бях на двайсет, но разбрах какво става. А той - не", отсича жената.

В крайна сметка през април 1969 г. Дубчек е отстранен. Нареждат му да мълчи. Народът се примирява въпреки саможертвата на студента Ян Палах, който се самозапалва с надеждата да събуди съвестта на хората. Демокрацията се връща в Прага едва с "Нежната революция" от 1989 г.

Изключен от комунистическата партия и изпратен за петнайсет години в управата на горските стопанства, Дубчек се завръща после за кратко на политическата сцена и оглавява чехословашкия парламент. Умира 70-годишен на 7 ноември 1992 г. от рани, получени при автомобилна катастрофа.

/БТА/


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакъв социализъм! Заради социализма Западните общества са на този хал. Станали са богати когато са били капиталистически, трудолюбиви, християнски и консервативни, а сега като вече социалистически -
деградират и залязват. И трупат дългове заради разюздения си социал. Ами тези милиони черни и амуджи защо идват според вас в Европа? Заради богатите социалки! Дреме ми, че в Швеция имат много пари като са се превърнали в гето. Няма нищо по-лошо от социализма във всичките му разновидности.
90
2
 
1
 
! Отговори
x преди 1 година
СОЦИАЛИЗъМЪТ/ЗА МЛАДИТЕ ПОЯСНЯВАМ,ЧЕ МАЛКИЯТ ЕРГОЛЯМ Е В ПАМЕТ НА БАЙ ТОШО/ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ЧОВЕШКО ЛИЦЕ ДЕФИНИТИВНО,СИРЕЧ,ПО ДЕФИНИЦИЯ,ПО ПРАВИЛО, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ,ЗАЩОТО ТАКЪВ ПРИМЕР В ИСТОРИЯТА НЯМА.ПРОСТО Е КАТО БОБЕНА ЧОРБА.ПЪК ВСЕКИ ДА СИ МИСЛИ КАКВОТО СИ ИСКА...
89
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се тюхкайте за икономиката на Русия, гледайте икономиката на България, че никаква я няма.
Като ни управлява тази третополова партия скоро няма да има благоденствие.
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сегашните ръководители на Чехия връзват нервите не европедерите на възли.
87
5
 
4
 
! Отговори
USA преди 1 година
86, то и сега икономиката на Русия е изкуствена и се крепи само от износ на суровини. Съдбата на бензиноколонката ще бъде същата като тази на СъСъСъРъ.
86
4
 
6
 
! Отговори
Симеонов преди 1 година
Всъщност социализма си е една древна доктрина в която няма нищо лошо.
Днес скандинавските държави,Швейцария,Канада,до голяма степен старите западноевропейски демокрации живеят в условията на реален социализъм.
Що се отнася до руския тип социализъм,комунизъм,болшевизъм или както искате го наречете това е идиотия,извращение стигащо до чист садизъм.
Това могат,това правят руснаците откакто съществува тяхната империя на злото.
Лошото е,че си умират да го налагат на другите.
85
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До шматка

Социализмът се срути, защото беше колос на глинени крака.
СССР крета известно време, защото, изнасяйки ресурси, си набавяше пари, за да крепи държава, да налива пари и в другите страни от Източния блок.
Но тези изкуствено поддържани икономики нямаше как да просъществуват вечно.
84
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 66

Пишеш глупости.
Крайна мизерия в Царство България има само във филмите, правени през социалистическите 45 години.
В реалното Царство България мизерстват семействата на пияниците и пройдохите. Обедняват семействата на селяните-дребни собственици на земя, ако мъжът се разболее или почине, а децата му са още малки. Имало е и отделни случаи, при които печели само бащата-наемен работник, но в семейството има 10 и повече деца - това и днес означава сам да си причиниш мизерия.
83
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 81 преди 1 година
Точно като теб се кривяха и кикотеха плазмодийчетата на властимащите, с които учихме в едно училище.
Тийнейджърите дискутират на какви ли не теми."Царчетата" се опитваха да са в центъра на вниманието дори и в такива неформални юношески компании.Но бяха простички и четяха малко.И като види, че се излага, защото опонентът му надделява, "царчето" започва да се криви, да му се подиграва и дори избухва в изкуствен смях.Няма как да му набиеш едно кроше, защото после ще те изключат от
елитната гимназия
82
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Москва сбърчи вежди на икономическото преустройство"

Интересно как ще реагират днес веждите на Вашингтон и най вече танковете в натовските бази в Чехия ако сега Чехия реши да направи икономическо преустройство и паралелно със запада да задълбочи и развива сътрудничеството и икономическите си отновшения също така и с Китай, Русия, Индия, Иран?
81
11
 
12
 
! Отговори
въпрос към Дубчек преди 1 година
А защо днес след три десетилетия човешки евроатлантизъм стандарта на живот в Чехия е 2-3 пъти по нисък от този на Запад, да не говорим за България където е 7-8, до 10 пъти по нисък. А при нечовешкия социализъм Чехословакия беше на 25 място в света, България на 27 място по стандарт на живот ( индекс HDI), за сравнение тогава САЩ беше на 19то място.
80
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Царска България освен 10 вида самолети е произвеждала космически кораби, ракети, коли, машини - ха ха хаааа....
79
7
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
До Анонимен 66

България не е била никак бедна,и е произвеждала самолети във Казанлък-КБ/Капрони български/,в Ловеч Лаз,в София-на летище Враждебна-ДАР.Бедното царство България,ограбено от западните ни бъдещи "партньори",със огромни откъснати територии,подарени на съседните нам вечно вражески държави.Къде ви е сега богатството на мм...модерната ви България!?Къде ви е производството на самолети,и.ди.о.ти такива!?
78
5
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Втора серия Унгария 1956г.Отново неуспешна.Продължавайте да джавкате ...по европейски.
77
14
 
13
 
! Отговори
Сириеца преди 1 година
Айде стига с тоя Путин,ве.Не ви ли е ясно,че не можете на малкия пръст да стъпите на Руската Федерация.Ни икономически,ни военно,ни никак.Външната ви политика е направо смешна,15 години не можахте да си приберете гражданите от Либия,ако бяха руснаци спецназа на 3-я ден щеше да ги измъкне.Ай сиктир....
76
7
 
14
 
! Отговори
И аз си спомням преди 1 година
Дубчек не е видял лицето на капитализма. Сега какво би казал, но за българския капитализъм. В Чехия може би няма корупция и лицето й да е по-чисто.
75
12
 
20
 
! Отговори
Спомням си преди 1 година
МНОГО ДОБРЕ: беше като "замръзнало кралство" атмосферата: всеки, който беше на работа мълчеше, защото онези, които не бяха изпратени в Чехословакия се появяваха неочаквано като "първи приятели, ухажьор(ки)", за да завързват връзки, "сондират' настроения и мнения.
Никога повече РУСКИ СОЦИАЛИЗЪМ! Никога повече безумни приятелства и окупации на ПУТИН в РБългария!
74
17
 
10
 
! Отговори
Ха преди 1 година
Кой е този Дубчек? Четете история и ще разберете - социализма (комунизма) и нацизма нямат човешко лице! И двете идват, когато хората на планетата са много и е нужно да се налагат идеологии, за да се самоизбиват!
73
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха-вият пак остана без лекарства
Пийни една студена вода, може да ти спре главоболието.
72
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До шматка

Щото да питаш, що. Социализма си имаше и хубави и лоши страни, каквито има всеки строй. А като питаш да ти кажа, падна, защото му помагаха да пада от друго място. И те така, живей си в капиталистическия рай сега.