Контактите между двете Кореи – прът в колелата на САЩ

За Сеул политиката на Доналд Тръмп е "Америка преди всичко"
4 яну 2018 21:46, Елка Василева
30
Контактите между двете Кореи – прът в колелата на САЩ
Ким Чен Ун и Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Подновяването на междукорейските контакти заплашва да отслаби стратегията за изолиране на режима в Пхенян, следвана от администрацията на президента Доналд Тръмп, впуснал се отново в ескалираща размяна на реплики с Ким Чен Ун, пише Франс прес.

Американският лидер съвсем не е склонен към помирителни думи в конфронтацията с онзи, когото нарича "малкия човек-ракета" заради ускорените тестове на севернокорейски балистични ракети през последните месеци.

Във вторник той пак публикува подигравателен пост в Тwitter срещу севернокорейския ръководител.

"Ким Чен Ун току-що заяви, че "ядреният бутон е постоянно на бюрото му" (. . .) Информирайте го, че аз също имам ядрен бутон, но много по-голям и по-мощен от неговия, и той работи!", написа Тръмп.

С новогодишното си послание Ким Чен Ун обаче лансира и процес за подновяване на контактите с Южна Корея; това явно е изненадало Вашингтон, където изпитват голямо недоверие към него.

Червен телефон

Доналд Тръмп реагира отначало сдържано. "Това може да е добра новина, а може би не. Ще видим!" - написа той. След това посланичката му в ООН Ники Хейли отхвърли перспективата за разговори между двете Кореи, щом не става дума за денуклеаризация на Корейския полуостров. "Кърпежи", коментира тя.

След предложението на Ким Чен Ун още в сряда бе включен наново трансграничният червен телефон между двете Кореи, бездействал от 2016 г.

Според Иън Бремър, президент на консултантското дружество "Евразия груп", Ким Чен Ун вече смята, че може да започне такъв процес, след като заяви, че междуконтиненталните му ракети са способни да стигнат до територията на САЩ.

"Това им позволява (на севернокорейците) да говорят за отваряне към южнокорейците, към китайците . . . Винаги е за предпочитане да преговаряш от позиция на силата", обясни той.

От идването си на власт през януари Доналд Тръмп води кампания за "максимален натиск" върху Пхенян, включващ двустранни и международни санкции, придружени с редовно подновявана военна заплаха.

Заявената цел е да се стигне до дипломатическа и икономическа изолация на режима в Пхенян, която би го принудила да направи отстъпки, засягащи ядрената и балистичната му програма.

Но докато американският президент обещаваше на Пхенян "огън и ярост", Южна Корея избра през май Мун Дже Ин - президент, решително настроен за диалог със съседния Север.

Пробив и конфронтация

След инициативите на Ким правителството му отправи сигнал, че е готово идната седмица да обсъди севернокорейското участие в Олимпийските игри в Пьончан от 9 до 25 февруари, както и други теми от взаимен интерес.

Дали президентът Мун също не търси начин да гарантира на страната си повече сигурност в съседство с държава, станала ядрена сила и ненамекваща дори, че ще се откаже от своя арсенал?

Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт настоява, че случаят не е такъв. "Ким Чен Ун цели навярно да забие клин между две държави - между нашата държава и Република Корея", заяви тя.

"Мога да ви уверя, че това няма да стане. Ние гледаме много скептично на искреността на Ким Чен Ун, когато изразява желание да седне и да разговаря", каза Науърт.

Сеул обаче вижда в политиката на Доналд Тръмп израз на лозунга "Америка преди всичко" (America First) и със сигурност не "Южна Корея преди всичко".

Според Иън Бремър, говорил наскоро с южнокорейски представители, има реален шанс Сеул да склони за замразяване на съвместните си военни маневри с американците, за да може да разговаря с Ким Чен Ун.

Това би представлявало победа за Китай и несполука за Вашингтон, отхвърлящ всеки опит за поставяне на равенство между военното си присъствие в региона и ядрената програма на Пхенян.

Специалистите като Иън Бремър са твърде предпазливи. "Виждаме промени, насочени към пробив, но и други, насочени към конфронтация", отбелязва той.

А рискът от грешка в изчисленията при ракетен пуск, способна да доведе до военен сблъсък, все така ни облива в студена пот. Този риск "е много висок", смята експертът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
сервизен техник преди 6 години
Нещо технологията "Разделяй, насъсквай едни срещу други и владей", като че засече!?
24
0
 
4
 
! Отговори
рано или късно преди 6 години
Предстои обединение на Корея.Предречено е, че точно там ще се случи Второто пришествие.
23
1
 
4
 
! Отговори
Ешекь преди 6 години
До Брат Вурст И Тръмп има такава играчка,ама мека за разлика от играчката на кореяца,-така свидетелствува Ивана Тръмп.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сащ нямат право да се месятв разговорите на двете Кореи .
21
0
 
16
 
! Отговори
За какво ще преговар преди 6 години
До АнонименАми например ще преговаря за изтегляне на войски и намаляване на напрежението по паралела,, южнокорейски инвестиции , за събиране на семейства, за взаимна търговия, за признаване на две държави-един народ... Има за какво да се преговаря.
20
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким никога няма да напусне СК и да отиде да преговаря извън нейна територия, защото знае че ще се озове в Гуантанамо. Преговорите ще водят някакви пионки, които под смъртна заплаха няма да имат право да изрекат и една дума без изричната инструкция на вожда им. За какво ще преговаря Ким? Ще предложи ядрен чадър на ЮК ако приеме комунизма и премине под управлението на Ким. За какво ще преговаря ЮК. За денуклеизация на СК. От сега ясно че тези преговори ще са пълен провал и губене на време.
19
4
 
7
 
! Отговори
Не! преди 6 години
До корумпиранИзтрещел, това ли искаш за децата си? Казарма и диктатор? Това ли бе?
18
5
 
5
 
! Отговори
Брат Вурст преди 6 години
Разговори от детската градина:-"Аз имам нова играчка"-"Информирайте го, че аз също имам играчка, но много по-голяма от неговата и работи"А ако северна корея изпрати спортисти на олимпиадата ми е интересно, колко от тях ще се върнат.
17
5
 
13
 
! Отговори
корумпиран преди 6 години
Ех ! Защо не си на власт в БЪЛГАРИЯ ДРУГАРЮ КИМ ? ДЕМОКРАЦИЯ ЛИ ? Работа .и казарма Всички партии ще си бият камшика . и ще станат мигранти.
16
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що така бе другарю Ким? Гледал съм хиляди снимки от Северна Корея, но на тях съм виждал само един дебел охранен човек. Ей тая севернокорейска загадка не мога да разреша.
15
1
 
1
 
! Отговори
Eлкa Bacилевa преди 6 години
Ако ще да да им прът в пърдялникa. Дреме ми на ***.
14
1
 
17
 
! Отговори
Хххххх преди 6 години
Мачкай Ким :D
13
1
 
20
 
! Отговори
Моше преди 6 години
Ние, евреите, имаме две държави - Израел и САЩ.
12
2
 
43
 
! Отговори
Живата истина преди 6 години
САЩ са извън играта и не зле да започнат да свикват с действителността.
11
1
 
6
 
! Отговори
severna koreq bez преди 6 години
produlzhenie 2. a v ervopa v momenta s vulnata ot migranti pravqt podmqna na naselenieto bqlata rasa veche e na izchezvane
10
1
 
7
 
! Отговори
severna koreq bez преди 6 години
severna koreq bez qdreno oruzhie e ravnosilno na iztreblenie na naselenieto ot sasht za vtori put prez voinata predi 67 godini fasht masovo izbivat v period na 3 godini 80% ot koreiskiq narod iskat da povtorqt cionistfashistkata si proqva i da kolonizirat i porobqt ostanalite 20% pri uslovie che oceleqt tova sa sasht i nato vodeni ot hora koito izpulnbqvat vsqka zapoved na cionite bilo to evrei ili masini ot evropa kakvito sa v angliq i germaniq a v evropa v momenta s vulnata ot migranti pravqt
9
2
 
34
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Много народи започнаха да се съпротивляват на САЩ, Израел и нмасонската клика.Бог да им помага да изкоренят това зло!
8
35
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Хайде, хайде, много добре знаеш че най-големият освободител на света е СССР-Русия, успял да освободи всичките си съседи близки и по-далечни като България по няколко пъти през последните 300 години. Само през последните години станахме неволни свидетели на освобождението на Грузия, Украйна и Сирия. Да се готвят за освобождение Румъния, България, Полша, Литва, Латвия, Естония, Финландия и Божи гроб.
7
2
 
61
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Корея е една разделена държава, точно както беше Германия. Едните тръгнаха по един път, а другите по друг. Северната част беше и все още е във война със САЩ. Държат я в изолация, ембарго и я третират като враг. Южната част я наляха с пари, за да покажат колко са велики, а в същото време подтискаха северната част.. А, това е един народ!Що за извращение е това?
6
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колко държави е "освободила" СК и колко хора са убити покрай нейните бомбардировки и военна намеса на чужда земя? те ли са най-голямото зло на света или някой друг, който дърпа конците и раздава правосъдие, дори където няма юрисдикция?!?