Рецесия ли? България е готова да я посрещне!

Засилихме своите конкурентни предимства по времето на кризата
4 яну 2018 17:30, Екип на Bloomberg
35
Рецесия ли? България е готова да я посрещне!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Като цяло може да се каже, че негативният сантимент след кризата преди десетилетие отмина. Дори и в България нивото на позитивните очаквания за икономиката е на може би най-големите нива от началото на Прехода.

Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria финансистът Илия Лингорски. Той също така е бивш финансов зам.-министър и настоящ председател на българската секция на Лигата за икономическо сътрудничество.

Това е добър стимул за потреблението и икономическата активност като цяло, смята гостът в студиото.

Големият въпрос обаче, отбеляза Лингорски, са Съединените щати и по-точно очакванията за рецесия там, очаквания, продиктувани от доста дългия период на ръст. Тепърва предстои да се види също така дали голямата данъчна реформа на Тръмп ще отложи още във времето подобен негативен развой на събитията.

Ако има рецесия в САЩ, то това ще се отрази негативно на развиващи се пазари като Китай, а и на Европа. Не такъв обаче е случаят с България.

Това обаче няма да е непременно негативно за страни като България. Ние засилихме много своите конкурентни предимства по времето на кризата. Нашият експорт е готов и за по-трудни, и за по-добри времена“, отбеляза финансистът.

По времето на рецесията за първи път за България се отвориха доста нови експортни ниши, които бяха затворени преди това“

От друга страна ние сме от тази част на Европа, от която ще дойде следващият икономически бум, Той няма да дойде от Стара Европа, а от Нова Европа. Той вече започва. Към момента Румъния е шампионът по икономически показатели, но ние вървим доста близко след тях, макар че сме по-малка икономика“, добави той.

В разговора подробно бяха разгледани и предизвикателствата и възможностите, произтичащи от вече започналото българско председателство на Съвета на ЕС.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Аман от простотии! преди 6 години
Понеже говорим за ГЕРБ: На Йорданов ден се освещават знамената на БА. Този ритуал се води от главнокомандващия БА - президентът. Сегашният е генерал. Боко и Цуци промениха това: освещаването на знамената в Пловдив ще се води от Цв.Караянчева, която не е военен, пък и жена да приема парада на специалните части на Българската армия ще дойде бая множко! Следващият път нищо чудно Чоко и Боко да измислят някой третополов да приема парада - дал Господ поне петима в МС!
29
0
 
1
 
! Отговори
Не е вярно! преди 6 години
Този финансист говори като луд с нещо си... Би трябвало да знае западен език. Да прочете английските финансови медии, френските медии Фигаро, Седмични новини, немските Ди цайт, Ди Велт, Баварише цайтунг и т.н. и да види какво пишат за ГЕРБ и неговия лидер Б.Б. Десетгодишното управление на ГЕРБ определят като такова на повсеместна корупция по всички етажи на властта, а за БиБи - КОРУМПИРАН, НО ПОСЛУШЕН.. За младите хора: масово напуснали държавата. За Съдебната реформа - доникъде не е стигнала...
28
0
 
1
 
! Отговори
Помним преди 6 години
До 13 Няма значение откъде тръгна кризата. Статията не е за това. Откъдето и да дойде България няма да издържи.До 21 Как ти хрумна да ме наречеш рожбо?кризата дойде с малко закъснение. Колко беше ръста за 2009? Тук пожарната няма нищо общо.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този да не е имал температура когато е дрънкал това?
26
1
 
5
 
! Отговори
Божеее, преди 6 години
Тоя,добре ли е???
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Майки и бащи! Родители..." Който го е гледал, знае.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе човеко, каква икономика и стопанство има вече в България та да посрещне една рецесия. Вие къде живеете? Слезте долу в реалният свят.
23
0
 
18
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Да се смееш ли,да плачеш ли...?Ниво на позитивни очаквания?!?Пропагандста днес,мина тази по Живково време!
22
10
 
4
 
! Отговори
Я па ти... преди 6 години
До Анонимен 21 Най висок ръст на БВП имаше при Костов-6.5 %.Най висок ръст по негово време имаше Нова Зеландия от 8.0%.И това стана блогодарение на "жълтите" стотинки за които Костиов продаде с милиони вътрешен дълг към банки държавни фалирали предприятия.Освободи паричен ресурс и икономиката тръгна.Станишев няма нищо общо.
21
3
 
2
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Анонимен 15 Те точно заради папионката му имам пълно доверие.Човека е интелектуалец...
20
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е рожбо, ако жена ти се насили да прочете още малко и ще види, че ръстът за 2008 г. е 7,2 % Срина се, когато пожарната влезе във властта.
19
6
 
2
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Виж ти 14 Защо не вярваш? Я виж братска Русия.Те казват на рецесията възход.Що да не подходим и ние така и да се възходим?
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цъфтим и връзваме.
17
11
 
5
 
! Отговори
Интересно преди 6 години
тръгна кризата от най -богатата икономика ! Нормално е!! няма да тръгне от русия дето няма БВП колкото Холандия:))))))))Холандското БВП е по-голямо от руското!!!!
16
1
 
8
 
! Отговори
Интересно преди 6 години
рецесията с гол *** от народа и с 13 заплатка и бонуси зя държавните хрантутници и политиците!!!
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Блумберг е мpъснa дума .
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Експерт е *** дума . А този си есложил и папийонка .
13
2
 
11
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
Творците на фалшиви новини, щели да се борят с фалшивите новини.Докато лъжци, крадци и слагачи се подвизават по радиа, вестници и телевизии като експерти, "фалшиви новини" винаги ще има и хората ще им вярват повече отколкото на Блумбърг и СННИначе за този "експерт" аз съм сигурен, че никаква рецесия не е страшна, тя е ктрашна само за работещите хора.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А помниш ли ти и жена ти малкатаподробност че кризата дойде от Сащ .
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Екип на блумберг -- това е американскатаколона в България която се бори за унищожаванетона икономиката ни . Ако имаме някакваикономика то тя трябва да е подчинена наамериканската .