Властта иска "изсветляване" на търговията с горива

Наредба предвижда нови изисквания към софтуера за продажбите
Обновена: 5 яну 2018 16:21 | 5 яну 2018 16:15, Екип на Investor.bg
9
Властта иска "изсветляване" на търговията с горива
Снимка: архив, БулФото

Поредни промени в Наредба 18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства предлагат от Министерство на финансите. Само преди 6 месеца подзаконовият нормативен акт претърпя сериозни промени, отново касаещи търговците на течни горива.

От качения на сайта на ведомството проект става ясно, че измененията са систематизирани в пет групи.

Промени, свързани с лицата, извършващи продажби/зареждания на течни горива

Според МФ основна причина за въвеждане на детайлно описание на използваните средства за измерване на разход в обекти с електронните системи с фискална памет (ЕСФП) е идентифицирането на обекти, в които се извършват проточвания на течни горива чрез разходомери и измервателни системи.

Съществуващата нормативна уредба не предлага достатъчно възможности за детайлизиране на информацията, която постъпва в Националната агенция за приходите (НАП), без това да е свързано с извършване на проверка на място, става ясно от записаното в мотивите към проекта на наредба.

От ведомството на Владислав Горанов твърдят, че с предлаганите промени се цели да се детайлизира информацията, която постъпва по дистанционната връзка в Националната агенция за приходите (НАП) от ЕСФП, като по този начин ще се идентифицират обектите, в които се използват средства за измерване на разход – разходомери или измервателни системи.

Текстовете предвиждат валидиране на уникалния контролен номер на акцизния данъчен документ при подаване на данни за доставени количества течни горива по документ чрез ЕСФП, чрез баркод четец.

Целта на направеното предложение е да се избегне въвеждане на номера на уникалния контролен номер от операторите в обекти с ЕСФП, които не са намерени в базата данни на НАП, както и да се повиши достоверността на информацията в програмен продукт "Фискални устройства с дистанционна връзка", която се обменя с информационна система "Контрол на горивата".

Очаква се, че получената допълнителна информация ще спомогне за повишаване на качеството на извършваните анализи, във връзка с контрола върху търговията с течни горива.

С новите промени в наредбата се регламентира и ограничаването на възможността за ползване на данъчен кредит от регистрирани по ЗДДС лица, чрез фактури за "фиктивни" доставки.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: бензин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да земат да оправят докторите и сестри че има сестри мястото им е в лудница а не в болница
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се връзва мутрите от правителството да искат изсветляване, точно обратното. Когато марешки предложи горива на по ниска цена всички се нахвърлиха на него и дори забраниха да споменават този факт по медиите. Сега пак лъжат и мажат а факта е че всичко отива 20-50% нагоре само за няколко месеца чудовищна инфлация има
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** като дойде на власт , ще сложи измервателен уред на входа на Лукойл н парс Росенец! Р.Овч. е обещал съдействието си.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то властта е кво каже Боко,а преди това какво са му наредили на него.Иначе останалите във властта са само за пълнеж и малко калинки.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аре стига местене на въздуха за коя власт става дума, ако е за тази сегашната тя не е ли вече втора петилетка на власт и ако наистина го искаха кой им пречеше да го направят???
2
0
 
1
 
! Отговори
'..,' преди 6 години
ее недейте така изведнъж получават се ,вижте как добре досега си работехме да не разваляме рахатлъка де
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да нее като с изпитите по теория трябва да са пет дена а не като в ловеч два защо ли са само два сетете се