Как да не хванем грип ли? Като излизаме повече навън!

Според експерти физическата активност калява най-много
6 яну 2018 10:58,
10
Как да не хванем грип ли? Като излизаме повече навън!
Снимка: архив "Булфото"

От грипа можем да се предпазим с повече разходки навън. Така според специалистите ще намалим шансовете си да пипнем заразата.

Зад съвета застанаха проф  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор и лекарят хомеопат Атанас Михайлов.

"Към момента все още има "циркулация", но не и епидемия от грип. Вчера в Русе при 52-годишна жена от Русе е доказан щам H3N2 – "Хонконг". До момента в страната доминира грип от типовете B и H1N1“, съобщи Кантарджиев пред bTV.

Според него разпространението на грипа се бави заради празниците. Очаква се все пак да стигнем до епидемия в края на този или началото на следващия месец.

"Хубавото време калява. Навън ли сме, не се разболяваме. Не е възможно да хванеш настинка от студената вода, ако си навън", коментира той ритуалите на Йордановден..

Според експерта много по-рисково е да оставаме с много хора на топло и закрито в среда, която улеснява разпространението на зарази.

"Трябва половин час на ден физическа активност. В парка сега трябва да има 2-3 пъти повече хора, отколкото през лятото", коментира и д-р Михайлов. Той отбеляза, че даже най-малките ученици се нуждаят от 5 км движение дневно.

Според него "заспалата" имунна система не може да заработи само с помощта на лекарства или други препарати.

По думите му първата грипна пандемия е повалила милиони по света само няколко години след появата на пазара на първите средства за симптоматично сваляне на температура и лечение на инфекции – "лесното решение".

Кантарджиев не се съгласи с тази позиция и посочи, че голямата заболеваемост върви ръка за ръка с урбанизацията и събирането на много хора в големи градове и затворени помещения.

И двамата медици обаче са категорични – антибиотици трябва да се предписват след микробиологично изследване. "Проблемът с антибиотиците в нашата страна е неправилното изписване (…) целим гълъб с гаубица", бе категоричен проф. Кантарджиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 4 години
Напротив,аз колкото повече седя на вън толко полесно се разболявам
8
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 6 години
До АнонименПо-токсичен е от парацетамола - понижава левкоцитите и при по-големи дози и/или по-продължителна употреба може да предизвика бъбречна недостатъчност. Често предизвиква и алергии.
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говорят пълни измишльотини.....стоях си в къщи...нищо, изшезнах да потренирам, екстра.....отбих се през Била и край.....5 дена не приличам на нищо вече....."специалисти"
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно е това за чистия въздух и физическата активност навън, времето още е хубаво, но гледам че много хора са се изнежили и надуват климатици и печки на работа и вкъщи.Иначе за сваляне на температура пробвайте с беналгин на всеки 6 часа - ефикасно е и не вреди на организма както парацетамола
5
0
 
8
 
! Отговори
младен преди 6 години
"Според него разпространението на грипа се бави заради празниците."Ама разбира се я, грипът да не е балама? Другите ша ядът, пият и почиват пък той ще оди да се мори наляво на дясно, и той е почивал разбира се.
4
0
 
7
 
! Отговори
жеко преди 6 години
само да подчертая че грип не се лекува с антибиотици както всички лекари изписват, антибиотика е против бактерии а грипа е вирус, тялото само трябва да си създаде антитела, антибиотика само убива бактерии във вашето тяло които имат важна функция за него
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 25 години поне не бях хващал грип. Миналата седмица се случи обаче. Идва за няколко часа...заболява те цялото тяло, отпаднал си, температура 39 градуса и подути лимфни възли на шията от подутата сливица. Парацетамол в бързината за сваляне на температурата и след това мед с джинджифил, лимони, чесън...Никакви антибиотици или други лекарства от аптеката. Те отслабват имунната система- Запомнете го! Унищожих го след здрава борба в продължение на 10 дни. Сега си пия ракията...Наздраве!
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лекарите психомеопати трябва да докажат това, като стоят навън една седмица без връхни дрехи и се хвърлят във водата през половин час. А те дрънкат глупости в топлото студио. Едно риалити шоу ще стане от тези двама психомеопати.
1
0
 
6
 
! Отговори
Болния преди 6 години
В момента съм грипав. Отвратителна хрема като вода и нощно време гърлото!От вчера започнах антивирусни хапчета 3*2. Днес е по-добре положението. Много облекчава чай с мед.