Жилищата - най-добрата инвестиция за последните 150 г.

Проучване: Имотите носят по-голяма възвръщаемост от акциите
41
Жилищата - най-добрата инвестиция за последните 150 г.
Снимка: архив Reuters

Акциите носят печалба, но от време на време човек може да претърпи сериозни загуби заради тях. Държавните облигации са сигурни, но няма да ви направят богати. Жилищата? Оказва се, че те обединяват най-доброто от двата свята, пише Quartz. В богатите страни в много дългосрочен план инвестициите в жилища носят по-голяма възвръщаемост от акциите, а в същото време са слабо волатилни като облигациите.

Това е заключението в нов доклад на икономисти от University of California-Davis, University of Bonn и германската Bundesbank. Анализаторите са извлекли множество данни за годишната възвръщаемост по съкровищни бонове, държавни облигации, акции и жилищни имоти от 1870 до 2015 г. за 16 страни, включително САЩ, Германия и Япония. Базата данни е първата по рода си.

Според анализаторите в средностатистическа развита страна годишната възвръщаемост от жилищата през периода е била малко над 7%, коригирана спрямо инфлацията, а възвръщаемостта от акциите е била малко под 7%. В същото време рискът, свързан с жилищата, е много по-малък. По стандартните показатели за несигурност жилищата носят половината от риска от този на акциите, а са и по-малко рискови дори от облигации.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Има различни варианти защо се закупува жилище.Някои хора бързо успяват да си направят сметката, че плащат наем горе-долу колкото вноска по кредит, ако си купят подобно жилище, като след години, ако плащаш наем си без нищо, а ако го купиш, имаш собственост.Други хора купуват жилището, за да си вложат парите. След това може и да не го отдават под наем, а може и да го дават. Доста хора успешно печелят от наеми, както и доста хора изгоряха от наематели.
40
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 6 години
Преждекоментиралите не отчитат един фактор - България действително не се подобрява под вещото ръководство на м.утрите, но Западна Европа е все по-тъмнозелена и това повишава относителната привлекателност на Изтока. Когато цените в София/Пд/Варна достигнат и задминат тези в Прага и Будапеща, ще се заоглеждаме за балон. Дотогава имотите ще са хубава инвестиция, стига да са разположени добре, поддържани грижливо и отдавани разумно.
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, бе. В страна с демографски срив и имоти? Все едно ски на екватора. Ама като има лековерни.
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах наскоро някакъв шеф на имотните агенции, питаха го след като са ни посочили от Европа,че ценитена имотите в БГ са надценени, той неспря да говори за% с които са се повишили доходите, за това че няма безработица, цитира колко милиарда изпращат работещите на вън, калко пари има в банките, колко високи доходи получават определени сектори и нито дума за цените на имотите, нито дума за това че обявяваш 80 квадрата, в същност продаваш 60, а другите са общи коридори и стълби.
37
1
 
10
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
в урбанистичен район - може би, но за разлика от акциите и златото , жилището си искат грижи. а в обезлюдяващ се район си е тотална набутвация както и да го погледнем. като цяло заниманието с инвестиции е за празноглавци, вместо да си пият бирата спокойно все треперят я над курса на долара, я над златото, я над биткойните.
36
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
10год. апартамент на моя етаж стоя празен- влизаха под наем, закратко,натрупваха задължения за вода, ток и изчезваха..някога го купиха с тая цел- да си помагат когато се пенсионират- е да де ама не. Разбиваха го, обираха го тотално, а после тръгнаха да го продават. Та ако мислите, че купувайки имот ще потекат доходи, а после ще го продадете и ще спечелите....
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ли ще обслужвате предприемачите и брокерите? Да са мислили като строиха без мярка , нали има големи икономически капацитети ,що не се допитаха до тях как да въртят парите си - ей сега новият лифт в Банско пак ще им развърже въображението за лесни пари с измислено строителство. Ако не могат да си продадат кутийките , да ги подарят на хората поне едно добро да направят и без това не се знае откъде са денгите , вложени в кутийките пък бог може и да им прости
34
1
 
16
 
! Отговори
Неа преди 6 години
В София квартирите са страшно мизерни за луди пари . Чудя се как не ги е срам да си снимат апартаментите и да ги пускат за 600-700.... Мръсни ...разхвърляни...неподдържани . Кошмар !
33
2
 
16
 
! Отговори
Неа преди 6 години
За 15 години , ама по 700-800 лева вноска . Незнам какво трябва да работя... за да си го позволя . Взимат се такива заплати , ама само някой имат досег до тях ... А многооо се лъжат , че в София дават пари . Нищо подобно !!! Повечето заплати само като във всеки друг голям град .
32
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селяци прoсти, в статията горе става въпрос за развитите страни! Вие го обърнахте на София срещу провинция, ипотеки и балони...
31
3
 
5
 
! Отговори
Qwerty преди 6 години
съкровищни бонове? Какво е това? Да са не на Карибските пирати съкровищата? Стига с този гуугъл транслейт.
30
4
 
26
 
! Отговори
ИМОТЕН БАЛОН СОФИЯ преди 6 години
В София цените на жилищата са балон.Нереални и спекулативно завишени.Дори доклад за България имаше изготвен от Европейската комисия.Брокерите надуха балона само за две години,банките им помогнаха като държат изкуствено ниски лихви по спестяванията на хората.Скоро лихвите ще ги вдигат.Не се лъжете да правите сделки и да купувате на тези бесни и спекулативби цени.Осъзнайте се .
29
2
 
15
 
! Отговори
Ко?...Не! преди 6 години
Наистина, наглата гробарска шайка, начело с вожда Суджук (Винету), прави всичко по силите си да задуши или оглозга дребния, средния и т.н. бизнес. Затова и хорицата купуват апартаменти...
28
1
 
26
 
! Отговори
Ко?...Не! преди 6 години
А като гръмне балона (2008), ко прайм ??? Поскъпват сега, защото сега се помпи...като спихне и всичко отива на халост...как мислиш бг-то ще се развива идните години...според мен - надолу! Смешни чужди инвестиции, масово бягство в чужбина на младите, тотално беззаконие, корупция и нагли кражби и т.н. и т.н. Няма логика балона да не гръмне !!!
27
1
 
12
 
! Отговори
До Ко?..Не! преди 6 години
Бедата е там, че дребният бизнес у нас в повечето случаи завършва с фалит.Средният бизнес също е подложен на големи рискове заради лошото управляване на държавата ни. Можеш да опиташ с бизнес, ако имаш примерно 500 000 и да пробваш само с част от тях.Освен това, много хора имат образование, което не им помага, ако решат да правят бизнес. Затова повечето предпочитат да влагат наличните си пари в имоти - хем поскъпват, хем носят рента, по-висока от лихвите, които банката дава.
26
0
 
17
 
! Отговори
Ко?...Не! преди 6 години
До Анонимен 20:Ако не можеш с акъл да ги умножиш парите, а трябва да чакаш няколко десетилетия на наеми...по добре се гръмни... Банката, смятам, че е еднакво лош вариант за вложения.Ако всеки вложи парите си в банка или недвижима собственост няма да има икономика !!! Съвсем закономерно, хората с инициатива имат пари и движат света напред !!!
25
1
 
12
 
! Отговори
Човек тегли заем, преди 6 години
за да купи жилище, само ако има нужда от такова.Няма сметка да теглиш заем, за да купиш днес жилище в голям български град, само за да го даваш под наем. Банката ще ти взима висока лихва и наемът ще отива там.Но ако имаш готови пари, има смисъл да ги вложиш в недвижим имот, за да ти носи наем. Наемът е много по-висок от лихвата, която ще ти даде банката. Цаката е да купиш, когато има спад в цените на недвижимите имоти - тръгнат ли цените нагоре, ще се увеличат и парите ти, вложените в имота.
24
2
 
6
 
! Отговори
hm преди 6 години
Имотите не са лоша инвестиция ако наистина имаш достатъчно пари. Но заем с висока лихва обезсмисля цялта гимнастика..Не съвсем, но повече от 1,5% гарантирана лихва са твърде много и става много вероятно да се прецакаш с много дълги периоди е адски голяма.. Най добрия вариант е да въртиш пари по някакъв начин и само печалбата да влиза в апартамент, а не малкото което ти остава от заплатата да покрива лихвите...
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЖоркоДраги строителю, ама почнете малко по-грамотно да пишете, че да не си личи толкова професията ви!От време на време гледам пазарът на имоти в София - ами те едни и същи неща стоят на пазара с години....Не знам откъде ги намирате шараните дето да ви инвестират в жилищата?
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости.В Банско кво стана с цените? На мутробетонското Черноморие как е пазарът?Или нека оставим България на страна - кажете с колко са поскъпнали жилищата в Детройт (който е фалирал град)? В ЮАР? В Сирия? В руската провинция (да не говорим, че валутата им се обезцени няколко пъти)?Да имаш имот за инвестиция и тоя да я донесе след 150 години е просто шанс - за това време само Европа е преживяла две световни войни.Ама гладен брокер чували с пари сънува.....