САЩ изстреляха и изгубиха шпионския си спътник

Сателитът с кодово название "Зума" струва над $1 млрд.
9 яну 2018 09:30, Елка Василева
182
САЩ изстреляха и изгубиха шпионския си спътник
Снимка: архив, Reuters

Американски шпионски сателит, изстрелян с ракета на американската частна компания "Спейс Екс" от космодрума "Кейп Канаверал" във Флорида, не е достигнал орбита и се смята за напълно изгубен, съобщиха двама американски служители, цитирани от Ройтерс.

Секретният шпионски сателит, произведен от корпорацията "Нортроп Груман", не е могъл да се отдели от втората степен на ракетата "Фалкон 9" и се предполага, че се е разпаднал или е паднал в океана, казаха служителите, пожелали анонимност.

Още по темата

Сателитът с кодово название "Зума" струва над 1 млрд. долара. Компанията-производител сама е решила с каква ракета да бъде изстрелян.

Започнало е разследване, но засега няма индикация за саботаж или някаква друга намеса, довела до провала, посочиха служителите.

Говорител на "Нортроп Груман" каза, че компанията "не коментира (космически) мисии от този вид, но засега прегледът на данните сочи, че ракетата е функционирала нормално".

През май м.г. с подобна ракета, произведена от компанията Space Exploration Technologies, ръководена от Илън Мъск, бе изстрелян друг сателит на Пентагона. Това бе първият път, когато министерството на отбраната на САЩ използва ракета на частната американска компания.

Като цяло през 2017 г. "Спейс Екс" извърши рекорден брой изстрелвания - 18. Малко преди вчерашното първо за тази година изстрелване "Спейс Екс" и Пентагонът не отговориха на журналистическите въпроси за естеството на мисията. Компания "Нортроп Груман", изработила апарата, посочи само, че клиентът е американското правителство, а "товарът" ще бъде изведен на ниска орбита, без да прави повече уточнения.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
19
 
! Отговори
Въпросителна преди 6 години
Това е новина от изминалата нощ и то неофициална. Хората на Мъск казват, че всичко е ОК. От разработчика на сателита казват, че всичко е ОК, но мълвата говори друго.Някой чел ли е нещо ново, но все пак от реномиран източник ?Поздрави
95
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен до русия=др преди 6 години
Боби е абсолютно прав и друго да ти кажа Русия поне има покритие на рублата а трансджендърите като теб нямат никакво покритие имам предвид злато,сребро и други редки метали и скъпоценни камъни. Краварите имат само хартия за горене.
94
6
 
23
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До ихуахоЗапитай се едно нещо Умнико Ходили ли са ХОРА не апаратите Аполо на Луната последните доказно са кацали?Космическите кораби клас Аполо реално нямат защита от космическата радиация. След като излезнат от зоната на електромагнитния щит на земята(над 600-800км) започва да ги облъчва яко - толкова яко че хората трябва да имат по-тежки симптоми от колкото ликвидаторите на аварията Чернобил и Фукушимано не Астронавтите доживяха до над 80 годишна възраст здрави като бикове
93
4
 
24
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До ихуахоУмнико Уредите на руснаците бяха монтирани на Салют 7 и след това на Мир а сега на МКС - преимуществото е че при наличе на екипаж могат да се ремонтират и модифицират - подобряват с нови частиОтносно проекта на СпейсХ - 30% от горивото на 1 степен се ползва за кацане + теглото на шасито - с други думи са 30% назад като КПДимат 3 вида ракетни двигателя в тази ркета на обща основа - тоест оскъпяване и по-малко кпд(двигателя работи различно в атмосферата и във ВАКУМ)
92
3
 
19
 
! Отговори
Джони Холидей преди 6 години
Преди години бяха изметта на Европа после кравари а сега са трансджендъри. Овреме на време изстрелват някое спътниче а Русия, Китай и Иран пълнят тонове информация на аванта. Явно това спътниче не им трябва и са го шътнали някъде за скраб.
91
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжат шпионите
90
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
след като е шпионски сателита трябва задължително да изчезне, иначе как ще си постигне целта да шпионира
89
20
 
32
 
! Отговори
ихуахо преди 6 години
Интересно къде мешате Русия в тая тема ? Русия ,нито е технологична държава ,нито нищо.Апарати на САЩ обиколиха всяка точка в слънчевата ни система,а два даже я напуснаха.Имат телескоп в орбитата в лицето на Хъбъл ,а скоро ще изкарат и нов ,който ще го пратят дълбоко в космоса.Също така имат за цел да колонизират Марс.През това време Русия има план да прати човек на луната през 2036г...Нещо което САЩ направиха преди 60г. и то 6 пъти.Разбирате ли разликата между банановата република Русия и САЩ ?
88
13
 
35
 
! Отговори
ихуахо преди 6 години
До 96 :Ракетата не е изгубена бе шут.Тя се връща обратно и това е разработка ,която руснаците никога няма да успеят да направят.Също така ,руснаците преди 15 дена ,изгубиха също сателит ,но при тях беше поради неадекватност.Сега по-ясно ли ти стана рубладжийски *** ? И няма как държава като САЩ ,която е водеща в космическите технологии и всичко което знаеш ,за космоса да се дължи на нея ,да стане за смях.Разбираш ли ?
87
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе е Русия тази която стана за смях пред цял свят за дето си загуби ракетата и шпионския сателит. Всички се смеят на твоите работодатели от краваристан дето 2 и 2 не могат да сметнат от тъпота.
86
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 94 :За какво да плащат на някаква бананова република като Русия ,която дори не е технологична държава и изостава с поне 100г. от САЩ ?
85
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахаха некадърници!Да бяха платили на Русия сега щяха да си го имат ама нали трябва да се правят на голяма работа че и те разбират от ракетни технологии.
84
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може пак да си го намерят. - Е на руснаците зачезна после сам се свърза :)
83
10
 
24
 
! Отговори
Крали Марко преди 6 години
Наркоманите от сащ пак са прекалили с дрогата.
82
13
 
28
 
! Отговори
usa=на джудже преди 6 години
Голям смях майна. Кой ги излъга тия да правят ракети. Да си платят на братята и всичко ще е наред. Всичко в Краваристан е повредено , и хора ,и техника.
81
6
 
29
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
До БобиНе си върти мантрите тука бе ,*** смешен.
80
5
 
23
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До ссдд 87Още веднъж Специално за теб Статистика за 2017САЩ - 29 и един изгорял на площадката при тестове дори не са стигнали до изстрелванеСпейсХ е изстреляла 19 от 29 да и изгорялата ракета пак е тяхнаРФ 19 и един неуспешен стартирал от Восточни + 2 за ЕСА + 10 за ВКСКитай 18 и 2 неупешниЕС - 11 като 2 са изстреляни от руснаците
79
6
 
26
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
Всичко е възможно , може да са го изгубили , а може и само да казват , че са го изгубили. Гледах изстрелването, цялото директно предаване беше свързано само с първата степен и връщането и на земята. За втората степен заедно със сателита ни вопъл ни стон , така че всичко е възможно
78
0
 
28
 
! Отговори
Д-р Менгеле преди 6 години
Нормално е да изчезне. ..нали е ШПИОНСКИ!!
77
10
 
22
 
! Отговори
ссдд преди 6 години
До 85 :Цялата им работа била такава...Боже ,откъде ви намират такива ограничени личности.NASA и частната компания SpaceX правят повече мисии на година ,от колкото компанията на руските пияници "Роскосмос" ,прави за две десетилетия.Съвсем нормално е от време на време да има и инциденти.