САЩ изстреляха и изгубиха шпионския си спътник

Сателитът с кодово название "Зума" струва над $1 млрд.
9 яну 2018 09:30, Елка Василева
182
САЩ изстреляха и изгубиха шпионския си спътник
Снимка: архив, Reuters

Американски шпионски сателит, изстрелян с ракета на американската частна компания "Спейс Екс" от космодрума "Кейп Канаверал" във Флорида, не е достигнал орбита и се смята за напълно изгубен, съобщиха двама американски служители, цитирани от Ройтерс.

Секретният шпионски сателит, произведен от корпорацията "Нортроп Груман", не е могъл да се отдели от втората степен на ракетата "Фалкон 9" и се предполага, че се е разпаднал или е паднал в океана, казаха служителите, пожелали анонимност.

Още по темата

Сателитът с кодово название "Зума" струва над 1 млрд. долара. Компанията-производител сама е решила с каква ракета да бъде изстрелян.

Започнало е разследване, но засега няма индикация за саботаж или някаква друга намеса, довела до провала, посочиха служителите.

Говорител на "Нортроп Груман" каза, че компанията "не коментира (космически) мисии от този вид, но засега прегледът на данните сочи, че ракетата е функционирала нормално".

През май м.г. с подобна ракета, произведена от компанията Space Exploration Technologies, ръководена от Илън Мъск, бе изстрелян друг сателит на Пентагона. Това бе първият път, когато министерството на отбраната на САЩ използва ракета на частната американска компания.

Като цяло през 2017 г. "Спейс Екс" извърши рекорден брой изстрелвания - 18. Малко преди вчерашното първо за тази година изстрелване "Спейс Екс" и Пентагонът не отговориха на журналистическите въпроси за естеството на мисията. Компания "Нортроп Груман", изработила апарата, посочи само, че клиентът е американското правителство, а "товарът" ще бъде изведен на ниска орбита, без да прави повече уточнения.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напрактика загубата на спътника е пряка последица от законопроекта на Джон Маккейн. Сега ще им е нужна поне още година и половина за да направят нов и да го изстрелят.
155
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боби, не съм се объркал. Лиценза, който притежават САЩ, тоест, който са си купили от руснаците, важи до 2030 година и им позволява да произвеждат двигателя на своя територия, но дори и тогава нямат право да го използват за военни цели. Това е условието на Русия и то беше поставено след като САЩ се опитаха да приемат закон, ограничаващи продажбите на руски ракетни двигатели в САЩ(предложен от Джон Маккейн и не особено добре приет от американските военни).
154
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя, дето го наричаш ***, е в пъти по - образован от тебе и тебеподобните. Досега една лъжа не е казал, за разлика от тебеподобните. Изнася основно публични факти, като ТТ данни и параметри. Сравнява ги и ги анализира - нещо, което явно не ти се удава поради липса на познания, образование и мисловен капацитет. И понеже е прав много дразни тебеподобните ;)-
153
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Боби Аре спри се малко пък ти бе,***.Eбати дървения рубладжийски философ си.
152
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А костов пак пипа нета лакомия
151
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така им се пада на американците!
150
5
 
22
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До ЗАПАДСтига си се правил на КЛОУНДа Нигерия има толкова население както и Русия но забравяш няколко много важни нещаНигерия се намира в пояса на екватора - там храната се намира на всяко дърво включително и буквално лети - предлагат кюфтета от комари(не се шегувам)3/4 от Русия са Торфови блата - Благата са под тях но дори самото придвижване да не говорим строежа на жп и пътища си е направо постижениеСлед като намериш страни които произвеждат това което прави РФ ела ми се обади и сравни
149
7
 
21
 
! Отговори
ЗАПАД преди 6 години
Русия е една бананова република,икономическо и технологично джудже,с разпадащи се градове и мизерстващ народ.Това е държава от 3-тия свят ,която е велика само в главите на българските русофили,които са национални предатели.Русия е една Нигерия ,но със сняг.Сега по-ясна ли ви стана картинката ?
148
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиКажи им го на тях да го направят тогава :)
147
1
 
20
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 155Могат Могат - РД-180(дву камерен двигател (2 сопла)) е практически половинка от РД-170(4 камерен двигател(4 сопла)) като последния има мощност почти два пъти по-голям от РД-180Двигателите на Мъск са еднокамерни(1 сопло)
146
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 149Майтапа е че и руснаците не могат
145
3
 
21
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
До 151 :Ти още малко ще изкараш и Бангладеш технологична държава бе ,русофилски шут :)
144
1
 
19
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 151Пак се ОПЛЕТОХТЕПарт Енд Уитни има ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ЛИЦЕНЗ ЗА ПРОДАЖБА НА ДВИГАТЕЛИТЕ РД-180 ЗА СЕВЕРНА АМЕРИКА(а по-късно и за южна но може и да греша) - Това означава че ако ти си Канадец и искаш да изстреляш ракета с РД-180 ти може да го купиш само от Парт енд Уитни - Дори не от Роскосмос или директно от завода производител в РусияНе става дума за ПРОИЗВОДСТВЕН ЛИЦЕНЗ - Само за ТЪРГОВСКИ
143
1
 
19
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 149Ракетата на Мъск има 9 двигателя Мерлин от два варианта на първа степен и още един десети за втора степен.Защо се провали СССР ракета Н-1 от Лунната гонка- защото имаше десетки двигатели НК-5 а по онова време няма електроника която съвместно да ги управлява. Ракетата Сатурн 5 имаше по един двигател вярно гигантски на всяка за степен.
142
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Лиценза се държи от американска компания"...В грешка си. Имам впредвид момента с осъзнаването на думата "лиценз" в случая. Руснаците са продали правото за производство на двигателите РД 180 на амнериканците. Това е лицензионно споразумение, което позволява на американците да си направят завод и да строят сами РД 180. Но това не значи, че руснаците няма да имат право да го строят същия двигател. А американците нямат такъв завод защото НЯМАТ ТЕХНОЛОГИЯТА, а докато я направят ще фалират ;)
141
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СлОчаенот! Не мисла!!!
140
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скрап, ти не си добре. Ангара е СЕРИЯ ракети, като най - малкия и двигател е с мощност 9 ПЪТИ надвишаваща мощността на двигателите на Спейс Хъ. Мъск само може да мечтае някога да има носители с подобна мощност. По - точно, дори да мечтае не смее, че може да поискат да ги строи...
139
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците от 12 години проиузвеждат двигатели, които "ще заменят РД 180", но, както всички виждаме, все още си плащат за да имат астронафти на МКС ;)
138
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ и Русия нямат договор за съвместно производство на нито един ракетен двигател. Имат договор за това, че Русия ще им проектира и произвежда РД 180 срещу ЗАПЛАЩАНЕ ;)))
137
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам един въпрос към всички русофоби:Защо ВСИЧКИТЕ инженери по програмата Аполо са уволнени и почти никой от тях не е назначаван отново в космическа програма на САЩ?А Аполо е най - голямата и скъпа космическа програма в историята на човечеството. ЗАЩО?