Всеки трети българин с кредити. Взели сме едни 69 млрд. лева!

В много семейства и двамата съпрузи са взели кредити
11 яну 2018 07:00, Златко Желев
105
Всеки трети българин с кредити. Взели сме едни 69 млрд. лева!
Снимка: Dnes.bg

Всеки трети българин има кредит. Ако не се броят децата и най-възрастните хора, се оказва че от населението в трудоспособна възраст почти всеки втори гражданин има задължения към банка или фирма за бързи кредити.

В края на юни 2017 г. в Централния кредитен регистър на БНБ са записани 2,33 млн. кредитополучатели. От тях 2,217 млн. са граждани на страната, 98 хил. са юридически лица, 7 хил. са чуждестранни лица, а 8 хил. са физически лица със свободни професии, или упражняващи занаятчийска дейност.

При положение, че населението на страната с 7,1 млн. души, се оказва че всеки трети има кредит. Взетите заеми обаче са много повече от броя на кредитополучателите.

В края на юни 2017 г. регистрираните кредити в информационната система на БНБ са 4,991 млн. броя на обща сума малко над 69 млрд. лв.

Оказва се, че хората, които са принудени да вземат заем, имат средно поне по два кредита. В много семейства и двамата съпрузи са взели заеми.

Според данните на БНБ, банковите кредити в края на юни 2017 г. са 2,765 млн. броя на обща стойност 50,37 млрд. лв.

Оказва се, че близо 2,22 млн. броя са отпуснатите заеми от фирми за бързи кредити, пише "Труд".

При гражданите, най-голям е делът (63,7%) на тези с остатъчен дълг по кредитите до 5 хил. лв. Това са заеми за покриване на неотложни нужди в семейството или евентуално за покупка на кола на старо, а не за по-сериозни покупки като на апартамент или обучение в чужбина, за които са необходими доста по-сериозни суми.

При фирмите преобладават тези с остатъчен дълг по заемите между 5 хил. и 50 хил. лв. (35,4%). Броят на тези фирми със сравнително малки заеми е най-голям. Но най-съществена роля за кредитния пазар в страната имат големите компании, които взимат заеми за милиони.

Парите в джобовете ни нараснаха с 12%

Парите в джобовете ни нараснаха с 12,3%. Към 30 юни 2017 г. парите в обращение (извън касите на БНБ) са 14,214 млрд. лева. За година те са нараснали с 1,557 млрд. лв., или с 12,3%, пише в отчета на БНБ, публикуван преди броени дни.


105
Още от Ако щете - вярвайте
Без бурки и къпещи се в лукс: Богаташчетата на Техеран
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
аве фюрер преди 1 седмица
А балона се надува ,надува , надува, и после кой ще вземе л-а-й-н-а-т-а да ви купува , купува, купува .... стара народна песен . Да си а припява всеки с кват мелодийка сам си хареса .
89
1
 
5
 
! Отговори
www преди 1 седмица
Нарастването на парите в джобовете да не е свързано с печатането на пари?
88
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен
А и тези банки нали трябва да печелят,иначе ще фалират.

ами да фалират, като са спекулирали навремето (раздаването на високорискови необезпечени заеми си е чиста спекула - "или-или")- да са мислили
87
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен
Слабия и беден човек най лесно се управлява.


дали? най-лесно се манипулира и управлява този, който има какво да губи. "слабия" и "бедния" - няма какво да губят и респеттивно - не подлежат "на управление" и "манипулиране"
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Държавна политика.
Слабия и беден човек най лесно се управлява.
А и тези банки нали трябва да печелят,иначе ще фалират.
Истински ГЕНОЦИД.
85
4
 
3
 
! Отговори
Таню преди 1 седмица
До Анонимен

Почти съименника не говори за частния ти мизерен случай. Ако в БГ изпаднеш да нямаш все някакви пари, то това ич не говори добре за теб. Човек си определя добруването отдалече. Ето, аз например миналата година се "пенсионирах", а нямам 40. Инак, като беден студент в Западна държава още преди да ни бръснат за живи, съм вил като куче от глад, с дни съм стоял гладен заради всичките невъзможни рестрикции, но се оправих и тая тегоба кали волята ми и ме изстреля впоследствие на позиции!!!
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Вересийски
Бавно и полека
BG става чужда
ИПОТЕКА!


и какво ще я прави тази ипотека чужденеца? под мишница ли ще я носи? и накрая като не остане жив българин ?
цялата система е тотално сбъркана и води към собственото си самоунищожение... като останат само "богоизбраните" какво ще правят? трябва взаимно да се хванат за гърлата, щото освен роботи, друг няма да им кой да работи, даже и за кредит с отрицателна лихва
83
0
 
2
 
! Отговори
АМАН от престъпници преди 1 седмица
по време на тестове за позлване на нови нагло престъпни оръжия вкл за масово зарибяване попаднах на експерти военни .Подадоха следния коментар
Много сме зле ние и полицайте
Зарибиха ни през банките ,теглихме ненужни кредити а ни плащат под 300 евра чисти на месец..НЯмаме пари за оцеляване,за обувки,униформи ,шапки,чорапи и колани../терористи на власт крадящи милиарди не дават на военните даже стари дрехи от резерва
82
0
 
3
 
! Отговори
АМАН от престъпници преди 1 седмица
за фалити на предприемачи взели кредити вкл за перфектни обекти с исчилени до стотинка
доходи вдигнаха нагло ПРеСТЪПНО Лихвите по кредитите около 2008 година по НЕЗАКОННО непубликувано уж проекто решение уж прокарано през Доказано престъпния парламент София..Чрез НЕЗАКОННО едностранно вдигане на лихвите
Фалирани бяха стотици хиляди предприемачи които дотогава плащаха договорена и проверена лихва.
81
0
 
1
 
! Отговори
не им пука преди 1 седмица
За зарибяване на милиони Българи които получават заплати нагли престъпници ползваха софтуерно хардуерни продукти плюс лични документи сканирани в банките плюс за най богатите психотропи в кафенце поднесено от нежно момиче в банката или чрез нарочно подставени спец продукти във вендинг машините..
подайте го на главна прокуратура този коментар за всеки случай
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Теню

Аз като студент, теглих кредит, за да си купя дрехи. Взех 300 лева, за да имам топли дрехи за зимата. Един "професор" ми се смя, когато споделих с него, но явно, не му се е случвало, да не му платят от работа и да си е давал последните 40 стотинки за половин хляб. Накрая, върнах общо 410 лева, но бос и гладен не се стои ...
79
2
 
12
 
! Отговори
знаеш до АА преди 1 седмица
Не разбирам защо държавата трябва да контролира глупостта на хората ? То не че има държава тука де, ама така е приказката. А иначе в щатите казват така "Ако не внимаваш ти дават кредит" ... Това е !
78
2
 
27
 
! Отговори
Теню преди 1 седмица
Българите харчат пари ,които нямат. За да си купят неща, от които нямат нужда, но за да направят впечетление на хора, които не могат понасят! Това не е характерно само за българския народ, но в последно време е много ясно изразено!
77
4
 
6
 
! Отговори
аа преди 1 седмица
Кредитите са неоходимост и нещо хубаво, практика по целия свят. Въпроса е за какво го взимаш този кредит. И държавата няма как да конролира такива които плзват кредит за скъп телефон или да развиеш бизнес. Всеки човек си има глвава на раменете, така че да си направи сметката...
76
1
 
4
 
! Отговори
европеец толераст преди 1 седмица
стигнахме американците ахаххах
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 75
"Основната функция на големите пари е да носят добавена стойност."

и тази "добавена" стойност идва от "малките".
Неприятното за "големите" пари е, че и те свършват, когато свършат "малките" пари... :)
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 65
"не са ги "взели", а са им ги "дали" ! разлика - огромна!"

А защо са им дали, като са знаели, че няма какво да им вземат, остава загадка ?!
73
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Основната функция на големите пари е да носят добавена стойност.Да теглиш заем за да си купиш модерна електрическа джаджа или автомобил на старо е меко казано,да не знаеш стойността на парите!
Обаче както е казано,всеки си шета на акъла!
Лично на мен не ми пука за онези,които се набутват с бързи,бавни или каквито и да е кредити,защото искали да приличат на някой си!
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тегли, народе, тегли! Тегли в пълния смисъл на думата. Можеш още.
71
1
 
16
 
! Отговори
oпетков преди 1 седмица
До Анонимен Лошите кредити ги плащат тези които имат депозити в банките срещу 0.5 % лихва. А банките раздават кредити с по 7-10% лихва. Да направим простата сметка. В банките има депозити за 90 млрд лв и при 0.5% лихва банките трябва да раздадат около 4.5 млрд. От парите на вложителите раздават кредити за 69 млрд и печелят 6.9 млрд. Разликата от 2.4 млрд отива в банкерския джоб. Чиста далавера, узаконена от държавата. Отделно от такси за всяка банкова операция, плащания, прехвърляния.