Чеченизацията на Русия – на път e много скоро да приключи?

Иван Преображенски, ДВ: Москва насърчава чеченските беззакония
Обновена: 13 яну 2018 07:52 | 12 яну 2018 21:30, Елка Василева
202
Чеченизацията на Русия – на път e много скоро да приключи?
Владимир Путин и Рамзан Кадиров. Снимка: архив, Reuters

Чечения си остава отделно правно пространство. Някога се правеха опити да бъдат въведени там руските закони; сега обаче Москва насърчава чеченските беззакония, смята Иван Преображенски, Дойче веле.

Чеченската полиция задържа известния правозащитник Оюб Титиев, оглавяващ републиканския клон на дружество "Мемориал". Твърди се, че при проверка открили у него наркотици. Подобни обвинения срещу критици на действащите власти в Чечения зачестяват и будят сериозни съмнения.

Проверка по пътищата

Титиев и други служители на "Мемориал" в Чечения проучваха и проверяваха от месеци насам публикации в "Новая газета" за 27 разстреляни жители на руската република, казва Олег Орлов, шеф на програмата "Горещи точки" на правозащитното дружество. Значи има причина чеченските власти да са недоволни от дейността на правозащитника.

Пакетът "с вещество от растителен произход със специфичен мирис на марихуана, тежащ близо 180 грама", бил намерен при случайна проверка на колата на Титиев, твърдят служители от чеченското МВР. Естествено няма да питаме как са могли на око да определят с такава точност теглото на "товара". Да предположим, че умението иде от дългогодишен опит в боравенето с наркотични вещества.

Друго е странно. Титиев е вече третият критик на чеченските власти, задържан по обвинение, че притежава или разпространява наркотици. Под стража са още общественият деец и правозащитник Руслан Кутаев и журналистът от "Кавказки възел" Жалауди Гериев. Двамата бяха задържани при подобни обстоятелства. С единствената разлика, че у Кутаев бе "открит" хероин, а не марихуана. В крайна сметка и двамата бяха осъдени - не ги спасиха ничии предположения, че са им подхвърлили наркотиците. На този фон арестът на Титиев се очертава като резултат от многократно отработена спецоперация.

Ситуацията с правозащитната дейност в Чечения

На пръв поглед разликата между случая с убитата през 2009 г. правозащитничка Наталия Естемирова, сътрудничела с "Мемориал", и ареста на Оюб Титиев говори за "смекчаване на климата" в Чечения. Тогава стана убийство. Правозащитничката изчезна, после бе намерена мъртва. И никой не бе наказан, при все че шефът на правозащитния център "Мемориал" Олег Орлов заяви тогава направо: "Убеден съм, че зад убийството стои ръководството на Чеченската република", след което спечели в съда срещу Рамзан Кадиров, който го обвини в клевета.

Дори тогавашният формален президент на Русия Дмитрий Медведев каза, че Естемирова може да е била убита заради правозащитната си дейност. В крайна сметка чеченският лидер Рамзан Кадиров бе принуден фактически да се извини, имитирайки негодувание от случилото се.

Титиев е видимо в по-добро положение. Никой не го убива, само е задържан по доста съмнително обвинение. И все пак от това изобщо не следва, че ситуацията с правозащитната дейност в Чечения се подобрява. Напротив, това е знак за влошаването й.

Сега там не убиват, изглежда, защото така е по-лесно. Колкото до извиненията, поднасят ги все по-често хора от останалата част на Русия пред самия глава на Чечения *. През 2017 г. изразът "извинения пред Кадиров" се нареди сред основните интернет мемове в Русия. Методите за борба с правозащитниците в Чечения просто се промениха, защото срещу правозащитниците започна да работи руският закон.

Сега Титиев, разследвал информация за масови убийства, ще трябва сериозно да се оправдава, а Михаил Федотов, председателят на правозащитния съвет към руския държавен глава, не може да се подиграе с нелепите обвинения срещу правозащитника. И по неволя отправя призиви вместо едно криминално дело да се образуват две. Второто - въз основа на предположение, че наркотиците може да са подхвърлени на Оюб Титиев. И това дело вече да се прехвърли в Следствения комитет на Русия. Явно с надеждата, че федералното следствие ще може да действа някак по-независимо.

Рамзан бе одобрен

Чеченизацията като правен термин означава превръщане на една територия в голямо неправово пространство, в което законът се използва, за да бъде по-лесно нарушаван. И случаят с Титиев налага да констатираме: чеченизацията на Русия, започнала май още през първата Чеченска война, когато неправово пространство се появи отначало в самата република, а после взела да плъзва като ракови метастази из съседните региони, днес е на път да приключи.

В Чечения може вече да не убиваш никого, просто защото извън републиката законът също съди "криво" и ще брани по-скоро полицай, подхвърлил наркотици, а не опозиционер правозащитник. Москва - това вече е проверено - ще си мълчи. Рамзан, по сполучливия израз на президента Владимир Путин, "всичко върши правилно".

Това бе казано за връщането на деца и жени от Сирия**, но някой в Чечения май е изтълкувал сигнала доста по-широко. И в Москва явно вече няма кой да стесни тази "широта на душата".

* Опозиционният сайт "Медуза" публикува през декември м. г. статия за разпространявани от години в социалните мрежи публични извинения на руски граждани, критикували преди това порядките в Чечения или нейния водач. "Жанрът (. . .) няма строги канони, но има общи признаци: човекът в кадъра изглежда унизен - и едва ли има възможност да откаже участие в записа на клипа", се казва в текста.

** На последната си годишна пресконференция Путин даде висока оценка за приноса на Кадиров за връщане в страната на руски граждани от близкоизточните зони на военни конфликти. Руският президент заяви: "Рамзан всичко върши правилно. Нека продължава. Ние ще му помагаме".

Коментарът отразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с мнението на руската редакция и на Дойче веле като цяло.

/БТА/


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
3
 
1
 
! Отговори
муспи преди 9 месеца
Да се говори че чечинизацията на Русия скоро ще приключи, значи да пишеш поръчкова статия. Че чеченския хибрид е това което днес наричаме евреи, и те владеят света включително и този, може би нещастен Путин. На какво може да се разчита?! На избухването на онзе вулкан в САЩ дето ще затрие цялата земя, На Голяма атомна война, на такъв метеорит който ще направи от Земята светеш фоерверк в края на Галактиката. Има и цивилизован изход - не милиони, а милиарди бежанци да залеят цивилизацията!
159
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кадиров едно време така обарваше и оная кифла Елена Йончева, докато правеше репортажи за него. Сега не му трябват репортажите и тя напомня за себе си с "Дума" в ръка пред оградата.
158
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 156
Мда бил дъм в Русия и с удоволствие бих отишъл пак. За съжаление няма как да остана за повече време.

е как да те оставят в русия, нали трябва тук да акаш по форумите.
157
4
 
11
 
! Отговори
Аврам бакалина преди 9 месеца
До Жалко Дойче Велето ли се е променила? Хайде де! Открай време си ги съчиняват и натаманяват, според както е изгодно по случая!!!
156
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само да не земат да се китаиризират, че тогава тежко на Европа а и Америка...
155
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами бягай в любимата Русия, що цапаш България?!!!
154
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мда бил дъм в Русия и с удоволствие бих отишъл пак. За съжаление няма как да остана за повече време. Само че не ме броят за емигрант щото война в България няма поне явна де защото тайната против народа върви от зората на демокрацията!
153
18
 
19
 
! Отговори
До 157 преди 9 месеца
Бегай в чеченската велика република щом е толкова хубаво там. Какво чакаш още?
Ама няма да идеш нали? Нито там нито в още по-великата Русия, а ще отидеш в прогнилия ЕС. Колко сте елементарни червените каскети.
152
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чеченската република сега е това което България може само да си мечтае да бъде! Разрушена напълно през втората чеченска война сега е много по цветуща от България след 28 години демокрация!
151
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На тия пък тукашните петоколонници драскачи по българските форуми все Европа им е виновна,абе загубеняци вашият *** плаща данък мир на чеченците,дотам се е докарал великият жужак 15000кв.км и 1400000 народ да го правят на луда калинка и него,и другите велможи в мацква....
150
2
 
6
 
! Отговори
хохолите капут преди 9 месеца
До мазепа

не се притеснявайте моля
149
8
 
11
 
! Отговори
мазепа преди 9 месеца
До европатриот
Искаш да кажеш, че Путин се е споразумял с терористите и е плюл на смъртта на 6 000 руски войници загинали в Чечня?
148
8
 
12
 
! Отговори
Берлин преди 9 месеца
Наскоро Путин откри официално най-голямата джамия в Русия. В центъра на Москва.
147
4
 
15
 
! Отговори
европатриот преди 9 месеца
Рамзан Кадиров е син на Ахмад Абдулхамидан Кадиргирен (Абдулхамидович Кадиров) - главен мюфтия на самопровъзглавилата се и непризната от света Чеченска република Ичкерия - 1991-2000г. През 1993г. Ахмад Кадиров обявява свещенна война (джихад) на Русия. През Втората Чеченска война Путин се споразумява с Кадиров същия става президент на Чечения. Убит от чеченски патриоти през 2004г., след което Путин прави синът му Рамзан президент.
146
19
 
38
 
! Отговори
за Русия преди 9 месеца
Евроатлантиците искат хаос и войни около Русия, които в един момент да обхванат и самата Русия.
Знаем ги тия евроатлантически мръсни номерца!!!
145
17
 
33
 
! Отговори
за Русия преди 9 месеца
Путин си има достатъчно други проблеми с петоколонниците в самата Русия, които за мръсни доларчета биха продали родината си.
Зтова Путин не иска проблеми с Чечня и Северен Кавказ-от там винаги са идвали проблемите на Русия.
Ето това е мъдър политик.
А в Чечна Разман Кадиров добре си върши работата.
На евроатлантиците това не им харесва, ясно е!
144
20
 
12
 
! Отговори
снимката преди 9 месеца
Двамата Бояришник-джендър на снимката много влюбено се гледат..ха.ха нека се вземат щом се обичат..ха.ха
143
7
 
7
 
! Отговори
хохолите капут преди 9 месеца
До рашка_чибурашк

не се притеснявайте моля............
142
33
 
18
 
! Отговори
Зиги преди 9 месеца
Познавам и контактувам с доста руснаци .Аз не харесвам Путин и редакционната му политика , но те го мразят и дълбоко ненавиждат.
141
29
 
18
 
! Отговори
Зиги преди 9 месеца
Съд за Путин и шайката му , докарали Русия до символ на тоталитаризъм ,
беззаконие, азиатщина, агресия ,феодализъм и безправие за братята руси.