Епидемията от грип е неизбежна, но хигиената е неизменна!

Чакаме истинския пик в края на януари
12 яну 2018 11:10,
5

Намираме се в сезона на гриповете, а пикът на заболели у нас се очаква в края на януари. След гриповете "Мичиган" и "Хонконг", в Русе регистрираха и заболял от грип с щам "Ямагата".

"Всяка година има епидемия от грип - въпрoсът е кога и кои щамове ще доминират", посочи д-р Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Той цитира данни от Националната референтна лаборатория, от които става ясно, че в последните 4 дни се наблюдава увеличаване на случаите. В някои области на страната нещата се доближават до епидемия, предупреди д-р Кантарджиев.

За него е притеснително положението в Пазарджик, където има над 200 болни от 10 хил. души население. Има доста случаи на заболели в Сливен и Благоевград, отбеляза той.

Д-р Кантарджиев добави, че от голям областен град са изпратили 46 материала, но само 3 се оказват грип, а едно изследване струва около 100 лева, които излизат от бюджета.

На 1 000-1500 души един прави остро начало с дихателна недостатъчност, при един на 10 000 души се засяга централната нервна система, стана ясно още от думите му.

"Мерки да се взимат - маски, хигиенни кърпички и когато някой е болен, да си стои вкъщи, а другите да го избягваме", подчерта специалистът.

Той коментира и случаят с шестима пазарджиклии, които са зарезени с марсилска треска през декември миналата година: "Марилската треска е заболяване, което ликвидирано у нас през 1968 г., но впоследствие се е върнала най-вече заради популацията на бездомните кучета. Лекува се успешно с антибиотици. Важното е да няма кучета, които не са третирани срещу кърлежи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
Да не ходим, преди 6 години
да не скитаме немити, клети, недраги !
4
0
 
24
 
! Отговори
Стамен преди 6 години
За тези на които все още не им е ясно, разяснявам.Хваща ме грипа и отивам при доктора.Изписва ми необходимите лекарства, но отказвам болничен.Защо?Защото, работодателя иска да си Робърт Дауни Жр.тоест железният човек.Ако не си обаче,и си вземеш болничен от утре има друг на твоето работно място.От друга страна при недостиг на работна ръка колегите ми ще недоволстват защото ще трябва да заемат и твоята длъжност докато отсъстваш.За това болен не болен на работа , пръскащ бацили помагащ на епидемият
3
3
 
8
 
! Отговори
Mad преди 6 години
"Марилската треска е заболяване, което ликвидирано у нас през 1968 г., но впоследствие се е върнала най-вече заради популацията на бездомните кучета. Лекува се успешно с антибиотици. Важното е да няма кучета, които не са третирани срещу кърлежи".Ликвидирайте го отново заболяването, че на всички ни писна от бездомни ***.
2
4
 
11
 
! Отговори
Митко - любопитко преди 6 години
Защо да е неизбежна - ще минават по къщите да ни заразяват персонално ли ?!Или перманентно шашнати трябва да припкаме към близката аптека да се назобим с отрови ,та да захраним пак бялата мафuя.
1
4
 
15
 
! Отговори
Х преди 6 години
Пийте лайка и мента, лекувайте симптомите, но не сваляйте температурата, тя е вашото оръжие срещу бактериите и вирусите.