Посещението на Аушвиц – имунизация срещу антисемитизма?

Германия сякаш е залята от нова вълна на омраза срещу всичко еврейско
12 яну 2018 20:00, Елка Василева
193
Посещението на Аушвиц – имунизация срещу антисемитизма?
Снимка: архив, Reuters

Трябва ли учениците и мигрантите да бъдат задължавани да посещават някой от концентрационните лагери, превърнати в музеи? Който мисли, че това би подействало като имунизация срещу антисемитизма, греши. Дойче веле публикува коментар на Марсел Фюрстенау.

Антисемитизмът има безкрайно много грозни лица: виждаме ги по нацапаните с пречупени кръстове стени и осквернените паметници в еврейските гробища, при изгарянето на израелския национален флаг по време на демонстрации, при нападенията срещу евреи.

Сякаш Германия е залята от нова вълна на омраза срещу всичко еврейско. А под повърхността на тези явления се крие феномен, който е отдавна познат: антисемитските обществени настроения са широко разпространени - и то не от вчера. И независимо от всички извършени от Германия престъпления по времето на националсоциализма те си остават неизкоренени и на германска земя.

За разлика от близкото минало обаче днес омразата се проявява сякаш все по-безогледно и по-свободно. Това, разбира се, предизвиква съответните ужасени реакции. Мнозина се питат как се стигна дотук. Та нали от десетилетия насам Германия полага образцови усилия да осмисли своята вина, поради което много страни смятат, че в това отношение тя служи за пример.

В училище се учи твърде малко за нацизма?

И все пак: явно на някои места са били допуснати пропуски. Много често например се чува упрекът, че в училищата се изучава твърде малко за нацисткия режим. Същият упрек, впрочем, засяга и отношението към комунистическата диктатура.

В случай, че тези две твърдения са верни, решението на проблема би било съвсем очевидно: необходимо е повече и по-добро образование! Едва ли има обаче нужда от задължителни посещения на бивши концентрационни лагери, превърнати в музеи - за каквито пледират сега някои политици и партийни функционери. Те го правят с най-добри намерения, но подобни задължителни посещения биха могли да предизвикат главно отегчение, а в най-лошия случай - дори отхвърляне. От опита на бившата ГДР се знае докъде води подобен държавно разпореден антифашизъм. И уж нерушимата германско-съветска дружба се обезсмисли в кухи ритуали.

И едно свободно общество обаче понякога изпитва трудности да изрази позициите си правилно. Но то ги изразява доброволно - в открит диалог без предизвестен резултат. Нека припомним тук за дългите, често изпълнени с огорчение, дебати за строежа на възпоменателен монумент в памет на жертвите от Холокоста край Бранденбургската врата в Берлин. Или предизвиканите от писателя Мартин Валзер протести през 1988, когато той заговори за "моралната бухалка Аушвиц", с която се удряло по всеки, който се опитвал да изрази по-диференцирано мнение за миналото.

Хубавото от тези и други спорове беше, че размисълът на Германия за нейната собствена и несравнима с нищо вина постоянно се подхранва от нови импулси. А те винаги са необходими, най-късно, когато възпоменанията за жертвите започнат да се превръщат в рутина.

Съпричастието не идва по команда

Който посещава Бухенвалд, Дахау, Заксенхаузен, Аушвиц или някое друго място, свързано с ужасяващите престъпления на националсоциализма, би трябвало обаче да го прави по собствена воля. И - което е още по-важно: би трябвало да е интелектуално и емоционално подготвен за подобно посещение. Нещо, което, за съжаление, не винаги се случва. Най-първата и най-важна задача следователно е свързана с преодоляването на този дефицит. Всичко останало после само ще си дойде на място.

Многобройните, месингови възпоменателни плочки, вградени в паважа на германските улици, които носят имената на избитите евреи, може би предизвикват у хората дори повече размисли, отколкото посещението на един бивш концентрационен лагер. Съпричастието е качество, което не се проявява по команда. За щастие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
32
 
! Отговори
Polska преди 6 години
Слава на Полша!
159
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Запомнете добрия евреин се познава по дима.
158
0
 
34
 
! Отговори
алчни и нагли преди 6 години
Тоя път като я объркат,няма кой да ги спасява!
157
0
 
35
 
! Отговори
Тео преди 6 години
Голяма част от евреите са толкова семити колкото и аз. Палестинците са семити. Отношението на Хитлер към тях е било главно заради финансовото им благосъстояние. Всеки говори за горките евреи, но за това, че психически болните, хомосексуалистите и въобще всеки, дръзнал да се противопостави на Райха никой не говори. Това, случило се преди повече от 70 години не оправдава геноцида на Израел над Палестина. Хайде холан! Чичкото с мустачките спи някъде там, и с полит-коректните щуротии ще го събудят!
156
0
 
39
 
! Отговори
абсолютно точно преди 6 години
До Анонимен 142СССР е дал над 30,000,000 убити общо!Германия-12,000,000!Полша-над 6,000,000!Югославия-над 1,000,000!Евреите дават малко над 250,000,колкото са загубите на Великобритания!Но който публично се усъмни в холокоста получава 3 години затвор и край на кариерата му!И това е ДЕМОКРАЦИЯ!А един от съчинителите на холокоста,Симон Визентал,е доказан агент на Гестапо!Но това се публикува чак като умира!Германия е платила до сега над 200,000,000,000 евро на Израел за "възмездяване"!
155
0
 
35
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Много актуален лозунг се мъдри над портите.И скоро няма да мине в забвение.
154
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото загиналите там са били само евреи... В тази война са участвали над 50 държави, а загиналите са над 50 милиона!!! Но четем и слушаме само за "преживелите" холокоста. Нещо за милионите загинали в тези лагери европейци от другите нации? Или те са яли пастички с кола, на фона на многострадалните евреи, на които целия свят им е длъжен?
153
0
 
37
 
! Отговори
Дядо Колвда преди 6 години
Лично проучвах Бабий яр в Киев Няма нито един убит евреин там..
152
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен А за нас нормалните ,либералите са со домити,зоо фили и нек рофили .
151
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле големи атракциони са си направили...А вината на цял народ е върха на цинизма...
150
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 150 А ,плетат я ,плетат я . Нали Меркел ,Ангела де ,е Ангела Доротеа КACHER= КАШЕР . От едно племе са . Направо я тъкат ,какво ти плетене ?
149
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 132 Лазар Коен ,шефът на диверсионната група . И редовите Леви ,Барух и да прощаваш, забравих другият .-
148
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСигурен ли си?По-добре виж фирмите на богатите какви са.
147
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Израел и Германия едва ли ще плетат една кошница някога.
146
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Антисемит и фашист е всеки, който не се харесва на либералите или поспее да спори с тях.Казвам го, ако случайно някой не е наясно със съвременната им дефиниция.
145
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 144Братоубийствената война в Украйна е нужна на глобалистката англосаксонска мафия, която има за цел да унищожи православните нации-руснаци, украинци и всички славяни.Вижте какво става на Балканите-толерира се албанската и косовската мафия.Сега кажете, че конспирацията е само теория.
144
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАз не говоря конкретно за бат Баян,в източника,пътешественика пишеше,че дори са говорили на един език(или диалекти),без да имат нужда някой да им превежда.
143
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Батбаян влиза в Хазарския хаганат. Там семити не е имало. Антисемитизъм е кух, лишен от исторически смисъл термин, с който се бичуват всички, които посмеят да кажат "а".
142
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАко говориш за хазарите,те не се знае със сигурност какви са,защото прочетох в стари исторически източници,че са били род близък на българите,може и някое българско племе да са били,а може и да не са били.А историческите източници,които четох бяха от там,местни,а не други.
141
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора,вижте какво стана в Украйна.Братя се биха срещу братя,братя убиваха братята си. Поляци,украинци,руснаци,българи+румънци и унгарци,които генетично са свързани с българите и славяните се самоизтребваха.Кому бе нужно това?