Сексуални посегателства? В Русия вкупом се изсмяха!

ДВ: Крайно време е да се разделим с култа към грубата сила
13 яну 2018 15:15, Елка Василева
240
Сексуални посегателства? В Русия вкупом се изсмяха!
Снимка: Reuters

Бунтът на известни актриси срещу сексуалните посегателства потресе Холивуд и прогърмя по цял свят. В Русия просто повдигнаха рамене, а после вкупом се изсмяха. Някакъв друг морал ли имат хората там?

В Русия реагираха почти изцяло отрицателно на този бунт, който в западния свят предизвика вълна от оставки на продуценти и политици, пише Виктор Ерофеев, Дойче веле. По същия начин реагира Русия и на легализирането на еднополовите бракове. Но ако тези бракове се възприеха като белег за моралната деградация на Запада, скандалът около сексуалните  посегателства предизвика в Русия по-скоро саркастични усмивки: Нима е възможно да се живее без посегателства?

Отрицателната реакция на кампанията #MeToo, която извади на бял свят масовия характер на сексуалните посегателства, обедини в Русия всички, които никога не са били на едни и същи позиции - поклонници на Путин и опозиционери, консерватори и радикали, комунисти и капиталисти, бизнесмени и прислуга, известни руски актриси и "обикновени хора". Всички те първо повдигнаха рамене, за да изразят недоумение, а после вкупом се разсмяха.

Някои журналистите започнаха да разясняват, че ставало дума за американски актриси, които отначало са се възползвали от сексуалния си чар като трамплин, който да ги издигне до върха на славата, а сега просто искат да си устроят добър пиар.

Публицистите, склонни към философски размишления, взеха да говорят, че посегателствата така или иначе са елемент, свързан с човешкото размножаване. В крайна сметка общественото мнение в Русия стигна до извода, че актрисите по принцип обичат да спят с режисьорите, също както и секретарките – с началниците си, защото това ги издигало в собствените им очи, а и защото светът бил така устроен.

Имаме ли еднакви разбирания за хуманизъм и морал?

Черните рокли на актрисите от Холивуд, с които те изразиха солидарност с жертвите на сексуалните посегателства, предизвикаха в Русия предимно иронични реакции, както и всевъзможни шегички. А това показва, че ние в Русия изоставаме от западното виждане за съвременен морал. Нещо повече: пътищата ни явно са се разделили, след като на някой кръстопът сме поели в различна посока.

Може би на някой подобен кръстопът в следвоенните си години Западът е възприел принципите на хуманизма, когато потресен от нацистките престъпления поведе борба с човешката агресивност. Тази борба, разбира се, не даде веднага резултати, но постепенно утвърди идеите на пацифизма, на толерантността към различното и различните, а с това и на идеите за политическа коректност.

По този път бяха допуснати и някои грешки - предприети бяха например опити за цензуриране на книги от миналото. В Канада съм виждал дори опити да се забрани изобразяването на голи ангелчета и разни други абсурди.

Но идеята за борба срещу агресивността несъмнено е важна. Дори и феминисткото движение, което също не е особено популярно в Русия, в много отношения възникна като реакция на агресивността. Сегашният холивудски скандал е нов етап в борбата на човека срещу неговата собствена агресия. Най-новата история на западния свят представлява всъщност пример за успешно ограничаване на агресивните инстинкти за сметка на проявите на съпричастие, любов и толерантност.

Култът към грубата сила

Руското общество обаче и до днес издига в култ грубата сила. За него мачизмът си остава положителен идеал, този мачизъм се използва дори за рекламни цели и за прослава на Путин, когото показват как полугол язди кон, пилотира самолет или безстрашно се спуска на морското дъно.

Идеалът за мъжа-ловец, колекционер на интимни победи, който е опитен съблазнител и лекомислен женомразец, има постоянно място в съзнанието на руснаците. Оказвайки се в положението на желани сексуални обекти, много руски жени с удоволствие поддържат тези представи, за да утвърдят своето положение в жестокия и дори безпощаден свят на бедността и разбитите морални устои. Милиони руски жени са страдали и страдат от сексуално насилие, но общественото съзнание предпочита да обявява сексуалното насилие за особеност на човешката природа.

Нима е възможно да се живее без посегателства? – изумено се питат в Русия, а хората на Запад предпочитат вместо това да търсят изход от тази ситуация.

Разбира се, тайните на еротичния живот си остават неразгадани и до днес, а мечтите на сексолозите-хуманисти за здравословен секс и досега не са се реализирали напълно. Защото е наистина трудно да се внесе порядък във влюбеността, да се изличи от лицето на земята похотливостта, а страстите и влеченията да бъдат възпитан. Пък и дали е нужно?

Вън от съмнение е обаче, че е необходимо да се изправим срещу насилието. В това е и същността на сегашния холивудски бунт. Именно с това той е разбираем за мен. Що се отнася до култа към грубата сила  - с него е крайно време да се разделим.
 


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не само в Русия, и в България се смеем на това.
190
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анализатор
Защо ще ходиш до Русия, виж родителката си! Понеже хал-хабер си нямаш от рускини, да те светна: те правят Това за удоволствие, за спорт, въобще не са меркантилни като някои трако-хиндукушки "медитеранки". При това те са активната страна, те избират, те вършат Всичко! Накрая могат и стих да ти съчинят...
189
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този "холивудски бунт" е концентриран фалш! До вчера се дUпеха на режисьори, продуценти и даже осветители, днес -жертви! Пуснете в момента ТВ със съвременна западна ***, да видите, колко пошла, развратна разгологъzеност се вихри! Повтарям - пуснете телевизора веднага! Западът е лицемерен, развратен и подъл! А тук някои вадят далече отиващи изводи, също лицемерни!
Въпреки големите суперлативи за него, Виктор Ерофеев не ми допада. Сега се писа и голям моралист! Дьермо!
188
0
 
0
 
! Отговори
пенко преди 9 месеца
Браво ,браво АНАЛОИМЕН ...ТИ СИ "ЛАЙК А" БОТЕВ ...СИЛНО ЛЮБИШ И МРАЗИШ ...НО НЕ ЗНАЕШ ЗАЩО!!! ........... ЧЕНИРИНАДЕСЕТ ГОДИШНА СЪМ АКТРИСА -ХОЛИВУД ,ХОЛИВУД ...ИСКАМ НЯКОЙ ДА МЕ ДРУСА ...ХОЛИВУД,ХОЛИВУД...ИСКАМ СЕКС ТОРМОЗ ОТВСЯКЪДЕ...ИНАЧЕ КЪДЕ Е НЯКЪДЕ ...ХОЛИ.ХОЛИ.ХОЛИ...ВУУУД !!!???
187
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ми смешно им е разбира се на руските мендили, те са си свикнали да ги имат за парцали.
Ех къде е запада, къде е Русия.
186
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Нима е възможно да се живее без посегателства? – изумено се питат в Русия"

WTF ...
185
1
 
14
 
! Отговори
Jm преди 9 месеца
Това, което аз разбрах, е че Холивуд е пълен с гениални актриси-девственици, а американския народ се размножава чрез пъпкуване.
184
18
 
5
 
! Отговори
Анализатор преди 9 месеца
Ми нормално в Рашка там жените се плякат наляво надясно за по една водка или чифт гащи,няма такава пропаднала държава,да сте чули за честна рускиня,която да не е накичила мъжа си с цяла гора с рога-не сте нали,най лесните най нечистоплътните и най а нално даващите са рускините,то затова там само узбеци тарамбуки гаджа ли и талибани го нождат,а руснаците са нон стоп пияни от терпентин и антифриз,абе пропаднала работа,след 50 години няма и да има раша и слава богу
183
9
 
6
 
! Отговори
Жоро павето преди 9 месеца
:)))))))....А ма путинския вожд разрешава ли им още на руснаците да се смеят!?!
182
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Наистина в Русия продължителността на живота е с повече от 15 години по-кратак от тоя в ЕС. Това се дължи на отвратителното здравеопазване, алкохола, бедноста и замърсеността на околната среда.
Естествено и потентността на руснаците а далеч под европейските норми. Спокойно може да се каже че най-импотентната нация е руската.
181
4
 
18
 
! Отговори
@ преди 9 месеца
Чифтолсвали се като млади и жадни за пари и слава,след трийсет и кусур години позабравени но с пари им подхвърлили да врещят за пари и увехнала слава..Както казваше бай Ганьо: що удряш ма ? Санким си честна!
180
7
 
17
 
! Отговори
Така е преди 9 месеца
Правилно!станаха смешни тези от Холивуд! И камара европейски актриси от ранга на Катрин Деньов ги осмяха! Тръгнала с вдигната пола и разкрачена, след 30 години се сетила, че е обект на нещо си!
179
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен
Хахаха
Понеже в Белия дом е по-различно!
Ефтина пропаганда
178
3
 
27
 
! Отговори
Американ преди 9 месеца
Да се приглася на Дойче веле.и холивудските куралетки и простотия на която очевидно руснаците не се поддават.
Москва не вчрва на сълзи..
177
20
 
5
 
! Отговори
Иван преди 9 месеца
Ей много прост народ,като ви гледам какви простотии пишете си мисля че *** сте повече от 80%. А сега тези които злорадстват и се възхищават на простите руски азиатци ,си представят следната ситуация. Жена ти ходи на работа,защото ти *** нямаш акъл и ръце ,да се грижиш за семейството си .Шефа и похотлив пръч ,като вас се възползва от правото на по силния и *** жена ти ,а тя търпи защото иначе децата може и да гладуват.Та сега искам да разбера кой е виновен, жената или шефа.
176
4
 
11
 
! Отговори
Гост+ преди 9 месеца
Нещата се пообъркаха. Едно време имаше само патка с пу''тка. Сега вече има и пу''тка с патка.
175
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поредната Западна демагогия. Това е много изкуствен проблем в САЩ , Sexual Harassment - очудвам се как са възможни такива изкуствени сексуални отношения половин век след сексуалната революция. Тези се нуждаят от втора такава. Ауу, не ме барай без писмено разрешение.
174
4
 
4
 
! Отговори
i преди 9 месеца
Току що прочетох и изгледах няколко клипа за една 27 годишна руска актриса омъжена за 87 годишен руски актьор. Пък и вица ти е руски. Тези на снимката се изсмели. Вижда се кой с какъв манталитет е по природа.
173
4
 
26
 
! Отговори
Тео преди 9 месеца
Ех, тези холивудски актриси ... а когато взимаха роли в Холивуд не реваха, нали? Сега, след 30 години се сетили, че честта им била накърнена.
Това ми напомни на един стар съветски виц: Сутрин. Млада кандидат-актриса се събужда до режисьор. Тъкмо да се облича и гледа новия му проект, по който работи. - Пр0стак, иди0т, циHик, г0ведо - ти що не ми каза,че си режисьор на анимационни филми, бе!Та така и с холивудските актриси с накърнено достойнство. Вече никой не обръща внимание на такива смешки!
172
8
 
22
 
! Отговори
БФС преди 9 месеца
До сатанато

Наполеон и Хитлер също са мислили като теб :)А и друго не разбирам ... Защо винаги гледаме в чуждата чиния и коментираме Русия ,на която именно на нея трябва да сме благодарни ,че не сме турци в паспортите си...Завистливи и типични най ганьовци сме както е казал Алеко Константинов