Сексуални посегателства? В Русия вкупом се изсмяха!

ДВ: Крайно време е да се разделим с култа към грубата сила
13 яну 2018 15:15, Елка Василева
240
Сексуални посегателства? В Русия вкупом се изсмяха!
Снимка: Reuters

Бунтът на известни актриси срещу сексуалните посегателства потресе Холивуд и прогърмя по цял свят. В Русия просто повдигнаха рамене, а после вкупом се изсмяха. Някакъв друг морал ли имат хората там?

В Русия реагираха почти изцяло отрицателно на този бунт, който в западния свят предизвика вълна от оставки на продуценти и политици, пише Виктор Ерофеев, Дойче веле. По същия начин реагира Русия и на легализирането на еднополовите бракове. Но ако тези бракове се възприеха като белег за моралната деградация на Запада, скандалът около сексуалните  посегателства предизвика в Русия по-скоро саркастични усмивки: Нима е възможно да се живее без посегателства?

Отрицателната реакция на кампанията #MeToo, която извади на бял свят масовия характер на сексуалните посегателства, обедини в Русия всички, които никога не са били на едни и същи позиции - поклонници на Путин и опозиционери, консерватори и радикали, комунисти и капиталисти, бизнесмени и прислуга, известни руски актриси и "обикновени хора". Всички те първо повдигнаха рамене, за да изразят недоумение, а после вкупом се разсмяха.

Някои журналистите започнаха да разясняват, че ставало дума за американски актриси, които отначало са се възползвали от сексуалния си чар като трамплин, който да ги издигне до върха на славата, а сега просто искат да си устроят добър пиар.

Публицистите, склонни към философски размишления, взеха да говорят, че посегателствата така или иначе са елемент, свързан с човешкото размножаване. В крайна сметка общественото мнение в Русия стигна до извода, че актрисите по принцип обичат да спят с режисьорите, също както и секретарките – с началниците си, защото това ги издигало в собствените им очи, а и защото светът бил така устроен.

Имаме ли еднакви разбирания за хуманизъм и морал?

Черните рокли на актрисите от Холивуд, с които те изразиха солидарност с жертвите на сексуалните посегателства, предизвикаха в Русия предимно иронични реакции, както и всевъзможни шегички. А това показва, че ние в Русия изоставаме от западното виждане за съвременен морал. Нещо повече: пътищата ни явно са се разделили, след като на някой кръстопът сме поели в различна посока.

Може би на някой подобен кръстопът в следвоенните си години Западът е възприел принципите на хуманизма, когато потресен от нацистките престъпления поведе борба с човешката агресивност. Тази борба, разбира се, не даде веднага резултати, но постепенно утвърди идеите на пацифизма, на толерантността към различното и различните, а с това и на идеите за политическа коректност.

По този път бяха допуснати и някои грешки - предприети бяха например опити за цензуриране на книги от миналото. В Канада съм виждал дори опити да се забрани изобразяването на голи ангелчета и разни други абсурди.

Но идеята за борба срещу агресивността несъмнено е важна. Дори и феминисткото движение, което също не е особено популярно в Русия, в много отношения възникна като реакция на агресивността. Сегашният холивудски скандал е нов етап в борбата на човека срещу неговата собствена агресия. Най-новата история на западния свят представлява всъщност пример за успешно ограничаване на агресивните инстинкти за сметка на проявите на съпричастие, любов и толерантност.

Култът към грубата сила

Руското общество обаче и до днес издига в култ грубата сила. За него мачизмът си остава положителен идеал, този мачизъм се използва дори за рекламни цели и за прослава на Путин, когото показват как полугол язди кон, пилотира самолет или безстрашно се спуска на морското дъно.

Идеалът за мъжа-ловец, колекционер на интимни победи, който е опитен съблазнител и лекомислен женомразец, има постоянно място в съзнанието на руснаците. Оказвайки се в положението на желани сексуални обекти, много руски жени с удоволствие поддържат тези представи, за да утвърдят своето положение в жестокия и дори безпощаден свят на бедността и разбитите морални устои. Милиони руски жени са страдали и страдат от сексуално насилие, но общественото съзнание предпочита да обявява сексуалното насилие за особеност на човешката природа.

Нима е възможно да се живее без посегателства? – изумено се питат в Русия, а хората на Запад предпочитат вместо това да търсят изход от тази ситуация.

Разбира се, тайните на еротичния живот си остават неразгадани и до днес, а мечтите на сексолозите-хуманисти за здравословен секс и досега не са се реализирали напълно. Защото е наистина трудно да се внесе порядък във влюбеността, да се изличи от лицето на земята похотливостта, а страстите и влеченията да бъдат възпитан. Пък и дали е нужно?

Вън от съмнение е обаче, че е необходимо да се изправим срещу насилието. В това е и същността на сегашния холивудски бунт. Именно с това той е разбираем за мен. Що се отнася до култа към грубата сила  - с него е крайно време да се разделим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До AndreshkoТо е ясно на всеки как онези звезди си уреждат ролите, но сега най-важното е да се смачка най-големия враг, а именно хетеросексуалния бял мъж. Първо разбиха патриархалната традиция и така убиха семейството като институция, после ни натрапиха всякакви гей-извратеняци, а сега искат да ни довършат като смачкат последните нормални хора.
146
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целия този холивудски скандал е един голям цирк, изпълнен с много лицемерие, позьорство и отвратителен феминизъм. Някой си бил ги погледнал някакси сексуално, някой си бил казал нещо мръсно, някой си намекнал нещо, някой си бил ги ощипал девиците, а пък те разбираш ми мамините златни стоят изненадани,после ни дума по над 10 години и накрая много обидени и наранени - които иска да рони сълзи, за мен онези са получи онова което са търсели.
145
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е в руската кочинаа.
144
2
 
24
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Кандидатките за артиски сами се предлагат,а когато вече станат известни започват да реват,че навремето са ги изнасилвали. След като сте вървели с котенцата си напред за да пробиете в шоу бизнеса е така...
143
14
 
3
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
"Готини" са рускините.........начервосани.......набелосани.........Ама..........като им събуеш гащите да ги стържеш с мистрията!! Бррррр.......Хахахаха! Младежи, слушайте "дядя" Кацо, не се хабете с рускини!! По-добре си направете една "ръчанка" в банята! Поне трипер няма да хванете.........
142
13
 
3
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Hahhaahahahahahhaahahahahahhahaaaaaaaaa!ама сериозно ли??! Рускини да ми думат за морал!!?? Оле Боже, жив да не бях!!! Ами рускиня ме е чиклякала до полудо докато пияния и мъж спи в другата стая! Няма по-големи Урви от тях!!
141
0
 
0
 
! Отговори
до 129 преди 6 години
Абе, а ти би си искал, че в ръцете ти)))
140
2
 
24
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 6 години
Какво ни занимават с този утрепан Холивуд, не мога да разбера? Жените били жертви- ха,ха! Преди години гледах един документален филм за Холивуд и се отвратих! Там момчетата до 19-20 години, които не са потомци на "велики актьори", за да пробият в киното масово "давали" на по-възрастни режисьори и продуценти! Да си вземат свръхогромните премии и хонорари и да си мълчат, защото иначе реалния живот в америка също не е много розов!
139
0
 
7
 
! Отговори
))) преди 6 години
До до 141Не е вярно! Двойка! Защото хората в Европа не различават Украйна и РусияУчи матчаст
138
18
 
9
 
! Отговори
Гларус преди 6 години
Рускините идват по нашето черноморие да ги оправяме защото руснаците са денонощно пияни и не могат да вдигат самолета
137
6
 
9
 
! Отговори
До 140 преди 6 години
Ъъъ това с купоните е верно. Ползват ги мързеливите чернокожи, които не им се работи и живеят на купони и различни помощи, които като месечен доход надвишават значително доходите на средностатистическия РАБОТЕЩ руснак. Що се отнася за недохранени американци.... пхахааааахахаха, че американците са най-затластялата нация бе приятел. Аз толкова дебели и грамадни хора като американците не съм виждъл никъде - на дали това ще еот недохванване, какато 60кг-мовите севрнокорейчета.
136
14
 
11
 
! Отговори
до 141 преди 6 години
Най много *** в Европа има от Русия.И не го правят само заради пари,правят и го за кеф,щото пияния руснак не мой го дига.Затова дават всичко от себе си и се клатят като за последно.
135
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ да си гледат собсвената kочина и да си оправят мизерията, вместо тази каки да се грижат за мюсюлманския свят, между другото всички тия са минавани по 100 пъти от режисьорите и продуцентите.
134
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
80% от проcтитутките в Германия са българки. И то не доброволно, защото българките са такива, а бяха принудени от 30 години евроатлантизъм да станат проcтитутките на Еврапа, защото това е единственият начин да си хранят децата и безработните мъже в България.
133
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко пето дете в САЩ живее благодарение на купоните за храна които федералното правителство отпуска на бедните американски семейства, а близо 2 милиона американчета не си дояждат и гладуват в училище защото семейството им не е класирано за купонната система.
132
16
 
12
 
! Отговори
До 129 преди 6 години
В САЩ мизерията е страшна? Пхахахаха ти посещавал ли си тази страна въобще? Мизереия било, смятай. То затова руснаците, а и не само те се радят като невидели за амеркиански визи.
131
24
 
18
 
! Отговори
Do 120 преди 6 години
"Русия е една от малкото страни в света където са запазени нормалните отношения между мъжа и жената и където семейството е основна ценност."Хахаха ти ли си го измисли това? Русия е на 1-во място по разводи и извънбрачни деца в Света!
130
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какъв морал е да направиш Мавзолей на един Гей и да се редим на опашки да го гледаме ?
129
4
 
25
 
! Отговори
DW - фабрика за лъжи преди 6 години
Имам чувството, че DW е създадена от Йозеф Гьобелс и неговото Министерство на пропагандата.
128
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната нескопосана статия, целяща да злепостави руснаците и да издигне морално хамериканчетата и западняшката "култура". Няма кой да ви се върже на приказките.