Ще засилят ли Съединените щати ролята на ядрените оръжия?

Готви се нова ядрена доктрина на страната
Обновена: 14 яну 2018 08:09 | 13 яну 2018 20:46, Елка Василева
203
Ще засилят ли Съединените щати ролята на ядрените оръжия?
Снимка: архив, Reuters

Администрацията на президента Доналд Тръмп може да се впусне в разработването на нови ядрени оръжия и изрично да остави открита възможността за ядрен отговор на големи неядрени атаки, ако проектът за нова ядрена доктрина на САЩ, изтекъл в медиите, стане реалност, предаде Ройтерс.

Пентагонът отказа да коментира документа Nuclear Posture Review, който беше публикуван от сайта "Хъфингтън пост" и предизвика остри критики от експерти по контрола над въоръженията, според които той може да повиши рисковете от ядрена война.

От министерството на отбраната заявиха, че не обсъждат предварителни, неодобрени проекти за стратегии и обзори. Документът не е завършен и предстои да бъде прегледан и одобрен от президента и министъра на отбраната, се казва в изявлението на Пентагона.

Анонимен осведомен източник потвърди пред Ройтерс, че документът е автентичен, но не каза дали е същият вариант, който ще бъде представен на Тръмп за одобрение. Президентът разпореди изготвянето на новата ядрена стратегия на 27 януари миналата година. Несекретната версия на документа заема 64 страници. Предполага се, че новата доктрина ще бъде официално обнародвана в края на януари или началото на февруари, предаде ТАСС.

Предшественикът на Тръмп, президентът Барак Обама, обяви намерението си да намали ролята на ядрените оръжия в стратегията за национална сигурност на САЩ в своя "Nuclear Posture Review" през 2010 г., когато за последен път беше изготвен този политически документ.

Проектът на администрацията на Тръмп обаче твърди, че презумпциите от времето на Обама за свят, в който ядрените оръжия стават излишни, са се оказали погрешни.

Светът е повече, а не по-малко опасен, гласи текстът.

Той още по-категорично потвърждава ролята на ядрените оръжия като възпираща сила срещу противниците на САЩ и се застъпва за скъпа модернизация на остаряващия американски ядрен арсенал.

Бюджетното бюро на Конгреса оцени разходите за модернизация и поддръжка на ядрени арсенал на САЩ за следващите 30 години на повече от 1,2 трилиона долара. Според новия документ поддръжката на съществуващия арсенал ще струва почти половината от прогнозираната сума. Ефективната ядрена възпираща сила обаче е по-евтина от войната, изтъква текстът.

Отбелязва се, че Русия и Китай модернизират своите ядрени арсенали, а провокациите на Северна Корея застрашават регионалния и глобалния мир.

Според проекта САЩ, въпреки че ще спазват всички договорни задължения, ще разработват нова крилата ракета, базирана на подводница, с ядрена бойна глава, и ще модифицират малък брой съществуващи бойни глави за балистични ракети, базирани на подводници, за да произведат ядрен вариант с по-малка мощност на заряда.

Документът предвижда и нещо, което експертите тълкуват като намек за заплахата от кибератаки, например с цел срив на енергийната мрежа на САЩ - той оставя открита възможността за ядрен ответен удар при "изключителни обстоятелства". "Изключителните обстоятелства може да включват значителни неядрени стратегически атаки", се казва в текста.

Според експерт, цитиран от Ройтерс, проектът е отклонение от дългогодишната американска политика. Той разширява сценариите, при които САЩ биха могли да използват ядрено оръжие и следователно увеличава риска от употребата на ядрено оръжие, изтъква експертът.

Макар че потвърждава обещанието от времето на Обама да не използва или да заплашва да използва ядрено оръжие срещу държави без ядрено оръжие, ако те са се присъединили към Договора за неразпространение на ядреното оръжие, проектът въвежда вратичка: САЩ си запазват правото да променят тази гаранция при поява на заплаха от неядрени технологии.

Микаела Додж, анализатор от Фондация Херитидж, смята, че текстът изглежда нарочно е неясен по въпроса кога и как САЩ биха отвърнали, с цел да възпира по-добре противниците.

Ако изрично кажем кога няма да отвърнем с най-силните оръжия, които имаме, ние косвено поощряваме нашите противници да кроят планове именно за тези сценарии, обясни тя.
 

/БТА/

 


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е трудно е да си номер едно... почти 100 години света е в краката им ...
157
1
 
3
 
! Отговори
usa=на джудже преди 9 месеца
Краваристан е една обречена на провал страна. Сатанински мозък с изсъхнали крайници. Периферия на Китай.
156
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До Анонимен 134
"Военното производство не е като гражданското , голяма част от проектирането на Боинг , и софтуера се прави извън САЩ
А за военно производство трябват - инженери и физици които са граждани на САЩ от поне от 2 поколения Не можеш да вземеш руски професор по физика"

Неточно - Всяка разработка независимо каква се състои от Торетична част и Практическа част - Прав си само за Практическата част. а за самото производство мога да ти кажа че Мартин Мариета на времето ползваше затворници!
155
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Химията на Русия е още по-напреднала...с най-новото си постжение - Боярщник !
154
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Физиката в САЩ и Западна Европа е тръгнала в погрешна посока, това руснаците много добре го знаят.
Затова руската армия е непобедима, а физиката, военните и космическите технологии на руснаците са много по-напред от тези на Запад.
153
2
 
7
 
! Отговори
Е и кво, преди 9 месеца
те от една фалшива тревога на Хаваите се изпона..., та ако наистина падне ракета ще са се самоизпотъпкали при бягането на тълпите обратни. Спомням си какво стана в Париж, когато декларираха, "нас не ни е страх" и при една пиратка се скъсаха от бягане.
152
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Говедарите уверено крачат към самоубийството си.
151
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пхааахаха казват само хомосексуалистите. Нормален мъж никога не се смее и не описва смеха си така. Нали, Паци!
150
10
 
8
 
! Отговори
До 143 преди 9 месеца
"В области като физика, военни и космически технологии, Русия е вече много преди САЩ."

Пхааахахаха, ужас. От къде ви копаят такива
149
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бог да пази България от Рускотурската империя ! Амин !
148
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бог да пази България от Америка, Англия и Франция!
147
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бог да пази България от Русия !
146
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия е най-великата сила на Земята, гарант срещу самозабравилите се наглосакси.
Бог да пази България и Русия.
145
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Империята САЩ се разпада.
Змията, когато умира, хапе най-лошо.
144
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия не може с Китай да се мери, та камо ли със САЩ !
Само дива първична безразсъдна сила тип Рамбо не е достатъчна.
143
1
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 9 месеца
До Анонимен-41: Знаеш ли каква глупост изрече? Чети повече!
142
1
 
5
 
! Отговори
Ваня преди 9 месеца
До Анонимен-28: Ти буквално ли разбираш -отнемане на долара ? Става дума да се намали влиянието на петродолара и печатаните от ФЕД, които ви /им/ плащат заплатките!
141
0
 
9
 
! Отговори
Ваня преди 9 месеца
До Жоро Отиди в Швеция или Норвегия /не говорим за Швейцария и Люксембург/ и тогава говори! Манипулативните ТВ са ви направили зомбита! Стой си там и чакай Йелоустоун... !
140
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В американските факултети по физика и природни науки, професорите вече не са американци, ами са китайци, корейци и японци.
Толкова за американците и интелекта им-мозъците им са пробити от храни на MacDonalds.
139
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В области като физика, военни и космически технологии, Русия е вече много преди САЩ.