Тревожно за децата: Все повече малчугани с високо кръвно

Причините – затлъстяване, заседнал начин на живот
13 яну 2018 12:32,
15
Тревожно за децата: Все повече малчугани с високо кръвно
Снимка: Visualhunt/ heacphoto

Нараства броят на българските деца и юноши с високо кръвно налягане, а причините за това са свързани както със затлъстяването и заседналия начин на живот, така и с вредните навици на подрастващите.

Коментарът направи пред "Дарик" проф. Анна Кънева, която завежда Клиника по детска кардиология в Националната кардиологична болница.

Още по темата

"Нараства броят на деца и юноши с повишено артериално налягане и това е свързано до голяма степен със затлъстяването, със заседналия начин на живот, с болестите на съвремието", отбеляза тя. Експертът напомни, че освен прехранването, липсата на адекватна физическа активност води до затлъстяване.

"Цялата структура на семейството,така или иначе масово в развития свят сме надебелели и затлъстели. Все повече деца започват да приемат алкохол, вещества, които са неразрешени, тютюнопушене... Всичко това подлага сърдечносъдовата система на стрес и предизвиква артериална хипертония", каза проф. Кръстева.
 
Честотата нараства по света, нараства и у нас и трябва да започнем от много рано да се борим с артериалната хипертония, защото последствията в по-късна възраст са труднолечими, напомни експертът.

Проф. Анна Кънева допълни, че в клиниката работи много добър екип от специалисти, но има проблем с липсата на медицински сестри, което поставяло децата в риск от неблагополучия, свързани с недостига на персонал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Бокича има високо кръвно-от суджуците ! Нищо че спортува редовно мачлета !
10
1
 
3
 
! Отговори
бг преди 6 години
ЕС ни трови с храни, лекарства и ваксини. Децата масово се раждат с умствени увреждания. ЕС унищожава бялата раса и християнството. ЕС ви залъгва с добър материален живот, а всъщност ви превръща в роби.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ред Бул дава криле... Някои дори ангели стават.
8
0
 
9
 
! Отговори
Мхм преди 6 години
Всеки цъка майкрафт и ЦС по цял ден. Някой се зарибяват по фейс, скайп и др. Останалите пишат коментари под статии. Общо взето настигаме американците по килограми!
7
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
германски стоки за източноевропейския пазар. Винаги ще ги има докато се купува германско. Дори и германско оборудване и технологии за производство в България водят до същия резултат. Нищо германско в България!
6
0
 
12
 
! Отговори
енизмил преди 6 години
Изобщо, ако някой трябва да отговаря с какво ни тровят, цялата управленска гмеж тозчас трябва да бъде дадена на прасетата в Белене! Тепърва ще го изпитваме на свой гръб и вече всички го изпитваме лично или с разболели се близки! Гледайте рекламите по правило излъчвани в едно и също време по великите телевизии.Като 2 капки палмово масло са и 95,2% за лекарства и хранителни добавки!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте какво е писал 7! Там е заровено кучето, но автора на статията не смее директно да назове мафията! Един лекар ми го обясни така: Палмовото масло не се разгражда от организма.отначало помислих, че телесната температура не му е достатъчна, сетне ако разбрах добре, това изкуствено достижение на мошенгийските технологии не се усвоява от организма по липсана ензим, както познатите амилаза, липаза и т.н. Натрупва се в артерията, децата лапат най много и ето хипертоник!
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имунитета на днешния българин е понижен.Причините - всеки да ги открие.
3
0
 
16
 
! Отговори
ретро преди 6 години
Преди 28-30 г. нямаше такава епидемия от затлъстяване, но по училища редовно се организираха, спортни олимпиади, състезания, срещи и пр.Като допълнение - нямаше моб. телефони,таблети и др, нежна техника .Децата бяхме по- здрави.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така става, като по цял ден се дзвериш в айфона си, а за по-големите -да се чудиш къде и кого да идете да се напиете или надрусате някъде
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повече спорт трябва,и в училище и извън.Повече публични спортни зали и съоръжения.Масово достъпен спорт