Земан спечели първия тур на президентския вот в Чехия

Балотажът ще е срещу Иржи Драгош на 26 и 27 януари
Обновена: 13 яну 2018 19:08 | 13 яну 2018 17:46, Елка Василева
34
Земан спечели първия тур на президентския вот в Чехия
Милош Земан. Снимка: Reuters

Чешкият президент Милош Земан не успя да спечели втори президентски мандат на първия тур на изборите, предаде Асошиейтед прес. Той се класира за втория тур с голяма преднина пред останалите кандидати, допълва Франс прес.

След две седмици Земан ще се яви на балотаж срещу бившия ръководител на Чешката академия на науките Иржи Драхош, сочат данните от преброяването на 95 процента от подадените бюлетини.

Земан получава 39 процента от гласовете, а Драхош - 26,3 процента. Трети е бившият дипломат Павел Фишер, който получава около 10 процента. За президентския пост се бореха деветима кандидати.

Вторият тур на изборите ще се проведе на 26 и 27 януари.

Основни теми в предизборната кампания на 73-годишния Земан бяха противопоставяне на миграцията и критики срещу Европейския съюз. Земан е смятан за един от основните проруски гласове в ЕС.

Шейсет и осем годишният Иржи Драхош е нов в политиката. Той е с проевропейска нагласа и казва, че иска да намали поляризацията в чешкото общество.

Чехите за втори път избират пряко своя държавен глава. Преди това президентът - до голяма степен церемониален пост - беше избиран от парламента.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 6 години
Чехите са селяни, Vive la France!
21
0
 
0
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
До Анонимен"Земан ще си остане с 39% на втория тур"Досега не е имало случай някой да води на първия тур с над 10% и да загуби.Където и да е било.Но няма значение.Чехите избират Земан защото внася някакъв баланс,а от друга страна няма власт да направи нещо значимо опасно(евентуално).Горе-долу по същата причина у нас бе избран Радев-***(ца) и в президенството идва в повече...
20
0
 
1
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Усилено ни се втълпява че Земан е антиевропейски настроен и едва ли не човек на Русия!Защо ли?Ами защото има мнение по тотално сбърканата политика на Брюксел за "бежанците" и не само!То всъщност за проевропейски политик се признава само такъв,който сляпо следва Брюксел!Тая работа напомня за член 1 от комунистическата конституция-за ръководната роля на партията.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ROMITE NE JELAIAT ZEMAN ZASHOTO NE IM DAVA DA VLIZAT V CZEHIA ZEMAN E BOREZ SRESHU KHAZARSKATA MAFIA
18
2
 
0
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 6 години
Значи и в Чехия има много ***!
17
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Земан ще си остане с 39% и на втория тур.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bravo братска дружба
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са редки хората които знаят как да отстояват интересите на народа си. Имате пресен 8 годишен пример. С какво е допринесъл вашият по точно на някои избранника защото с тези 18 % гласове никой не го у избрал за доброто ви съществуване? А сетих се. Дръпна 16 милиарда дълг да го плащат и умрелите.Преди това един друг искаше да дръпне 1 милиард и всички опищеха орталъка. Така че управника трябва да дащитава интересите на народа си и държавата. Противен случай народа трябва да му бие шута отзад!
14
9
 
2
 
! Отговори
Адам Смит преди 6 години
Панелчовци, преди да почвате с парцуцата - изчакайте втори тур
13
17
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Незнам какво знаете за Земан ама той си е просто един алкохолик.
12
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казано накратко:Който е видял комунизма, бяга от евроатлантизма.Ние, разбира се, последни ще се удетим.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ZEMAN E V TOP 5 NA NAI GOLEMITE POLITIZI V SVETA SLED DUTERTE, KIM CHEN UN ,ORBAN I PUTIN.
10
3
 
26
 
! Отговори
Стар Бургазлия преди 6 години
Да се поучим от ЧЕХИЯ, УНГАРИЯ, ПОЛША и СЛОВАКИЯ !БЪЛГАРИЯ да се присъедини към ВИШЕГРАДСКАТА ЧЕТВОРА - ВЕДНАГА !!!Тези страни винаги са били по-напредначиви от нас, да се поучим от тях само ще ни е от полза.
9
9
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 6 години
Как ще възстанеш?С клавиатурата в ръка ли?Ти въстанието като видеоигра май го виждаш.Знаеш ли какво означава АК-7:62мм.Пипал ли си такова ,,чудо"Ех пубери ,ех слободия!Ще въЗставал той!!!
8
4
 
14
 
! Отговори
лека полека преди 6 години
Във войната на юдо-масоните срещу Християнската цивилизация настъпва обрат!
7
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейските "ценности" губят..
6
3
 
28
 
! Отговори
х преди 6 години
да възстанем срещу "ценностите" на юдо-масонската хомо дръйинка от Брюксел !да излезем на улицата и да покажем на шенгенските гадове че в България нямат нити приятели нито пък ще им позволиме да ни грабят и унижават повече !СМЪРТ на шенгения - СВОБОДА за БЪЛАГРИЯ !28 години под Американски ботуш стигат !!!
5
1
 
37
 
! Отговори
Ще води, разбира се преди 6 години
Защо води?Защото имаше куража да се обърне към "бежанците"-пришълци с думите:1. Не сме ви канили.2. След като вече сте дошли, ще спазвате нашите правила.3. Комуто нашите правила не харесват, е свободен да си върви!Мисля, че е крайно време и у нас някой да каже същото не само на днешните пришълци, но и на един екзотичен етнос, част от който е дошъл тук през Османския период и заради привилегиите приел исляма, а друга част по Тошово време е дошла от съседни държави. Бълг.народ не ги е канил
4
2
 
37
 
! Отговори
*** преди 6 години
Умни хора са чехите. Винаги са били умерени. И навремето не бяха от дивите комунисти, и сега не са от прозападните ***.
3
31
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям кеф ще е на втори тур червените прани *** да загубят!