Биткойни ли? КНДР залага на монерото

Защо тази криптовалута е атрактивна за Пхенян?
Обновена: 14 яну 2018 14:42 | 14 яну 2018 14:36, Екип на Investor.bg
47
Биткойни ли? КНДР залага на монерото
Снимка: Reuters

Северна Корея изглежда си е харесала монерото – 13-тата по размер на пазарната капитализация криптовалута в света, съобщава CNBC.

По-рано тази седмица изследователи по киберсигурност от американската фирма AlienVault откриха доказателства за злонамарен софтуер, който заразява компютрите на копаещите криптовалутата монеро, като следите водят към Северна Корея.

"Копаенето" е процес на решаване на сложни математически уравнения, за да се верифицира трансакцията, използваща криптовалути, като "миньорът" получава възнаграждение за "изкопаната" валута.

Какво се случва?

От компанията AlienVault заявяват, че са открили доказателства за злонамерен софтуер, който заразява персонални компютри и незаконно придобива монеро. Придобитата валута е проследена, че се изпраща до университета Kim Il Sung в Пхенян.

Северна Корея е засегната от санкции на Организацията на обединените нации и от отделни различни държави, включително САЩ.

"Криптовалутите биха могли да осигурят свободно движение на средства за страната, засегната от санкции и затова не е изненадващо, че университетите в Северна Корея са показали до момента ясен интерес към цифровите пари", пишат от AlienVault в блога си.

Това не е първият случай на неправомерно придобиване на монеро от страна на изолираната държава. Миналата година група наречена Andariel, зарази сървъра на южнокорейска компания с цел да сложи контрол върху монерото, което е притежавала.

Какво е монеро?

Монеро е криптовалута, изградена върху различна блокчейн верига от тази на биткойна. Монеро е базирана на CryptoNote протокола и притежава значителни разлики в алгоритъма, свързан с еквилибристика на блокчейна.

Блокчейн веригата на монерото може да скрива адреса на получателя, както и да скрива действителната сума на трансакцията.

Монерото е 13-тата по размер на пазарната капитализация криптовалута с обща оценка от 6 милиарда долара, според Coinmarketcap.com. Цената на монерото е скочила 4 пъти за последните два месеца на миналата година до 349 долара. В момента се разменя за над 400 долара за брой.

Защо монерото е атрактивно за Северна Корея?

По-голямата анонимност на валутата в сравнение например с биткойна е една от причините монерото да се превръща в любимите цифрови пари на Северна Корея. В допълнение, върху монерото не може да бъде наложен контрол, какъвто има върху паричните потоци на традиционните валути.

Освен това времето, необходимо за извършване на една трансакция с монеро, е 21 минути. За сравнение, на биткойна са необходими повече от час и половина, а в отделни дни и няколко часа.

Всичко за криптовалутите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
17
 
14
 
! Отговори
Ахмед Каракаш преди 6 години
Да живей Русия.
17
7
 
18
 
! Отговори
Василев преди 6 години
КНДР залага на ядрените балистични ракети, а България залага на еврофондове,аутсорсинг и обслужваща икономика!!!Добър ден селяни прости!!!Агент Бъд Хоугън!ЦРУ!!!
16
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дребните изостанали корейци добре наритаха даглата моpда на чичо Сам, a?
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големи математици са тия корейци, разбират и от криповалути...........освен това какви хакери имат, кошмар за западните държави.
14
17
 
16
 
! Отговори
Професор преди 6 години
А руснаците се наливат с антифриз и шампоан за вана. Дори Kyрея ги изпревари.
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оперативен народ са българите, няма спор. В американсите пъблик рест руумс има много българи оператори.
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умен народ са корейците, няма спор.В американските университети има много професори - корейци, китайци и японци.
11
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корейците са големи матаматици и спецове по криптовалути.Пък западната пропаганда ни лъже, че те едва ли не, няма какво да ядат.
10
2
 
12
 
! Отговори
юдео-болшевик преди 6 години
Гледам снимката и се чудя, насила ли са ги накарали да протестират?
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТРАНДЖАТА Стойността на криптовалутите е среден пръст.ПАРИТЕ НЕ растат по ДЪРВЕТАта. ОСНОВНИТЕ ЦЕНТРАЛНИ БАНКИ печатат ПАРИ без покритие И ЗАПОЧВАТ да ги дават в заем. ВСИЧКИ СЪВРЕМЕННИ ПАРИ работят за тях. ТЕХНИКАТА на дълговата ИКОНОМИКА Е КАЗИНо. ЦЕНТРАЛНИте БАНКИ КОНТРОЛИРАТ ИГРАТА И крупието ВИНАГИ ПЕЧЕЛИ.
8
19
 
3
 
! Отговори
До анонимен преди 6 години
Няма как да свърши защото всяка година на пазара се пускат 25 милиона биткоина
7
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У Факултету търгуват с Бит кон, на Позитано - с Троянски кон, а в Русия - с Умрел кон !
6
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американския долар май само в Персийския Залив ще се използва. То и при 20 трилиона заеми интересно с какво е обезпечен.
5
12
 
22
 
! Отговори
Симеон Димитров преди 6 години
До СТРАНДЖАТА Стойността на криптовалутите е среден пръст. Даже човека който ги създаде продаде всичко и се отказа от тях. Това е чиста форма на финансова пирамида с виртуални пари зад които не стои нищо. Все едно да ви продавам сгъстен въздух в обмен на компресиран такъв. Т.е. нищо срещу нищо и накрая ако с грозде. Всеки който се върже на мехура после ща ми яде бахура. Да няма както по времето на демокрацията ред сълзи , ред сополи Ох как ни излъгаха... Ами ще ви лъжат като сте овце.
4
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4Явно кражбата за тебе е върха на технологиите. То червените *** друго не могат да правят.
3
17
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Най-новата крипто валута е рублата... - 28 милиарда пъти по-евтина от биткойна...
2
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква криптовалута нали тия живеят още в пещери и пасат трева? Как така изведнъж злонамерен софтуер о, ама те и компютри ли имат ще излезе, че знаят и как да работят с тяn е това вече си е изненада.
1
4
 
5
 
! Отговори
JJivanov преди 6 години
Два филма гледах за КореаХОН ГИЛ ДОН И АДМИРАЛ /битката при островДа сме живи и здравирастреперах се от филмите