Биткойни ли? КНДР залага на монерото

Защо тази криптовалута е атрактивна за Пхенян?
Обновена: 14 яну 2018 14:42 | 14 яну 2018 14:36, Екип на Investor.bg
47
Биткойни ли? КНДР залага на монерото
Снимка: Reuters

Северна Корея изглежда си е харесала монерото – 13-тата по размер на пазарната капитализация криптовалута в света, съобщава CNBC.

По-рано тази седмица изследователи по киберсигурност от американската фирма AlienVault откриха доказателства за злонамарен софтуер, който заразява компютрите на копаещите криптовалутата монеро, като следите водят към Северна Корея.

"Копаенето" е процес на решаване на сложни математически уравнения, за да се верифицира трансакцията, използваща криптовалути, като "миньорът" получава възнаграждение за "изкопаната" валута.

Какво се случва?

От компанията AlienVault заявяват, че са открили доказателства за злонамерен софтуер, който заразява персонални компютри и незаконно придобива монеро. Придобитата валута е проследена, че се изпраща до университета Kim Il Sung в Пхенян.

Северна Корея е засегната от санкции на Организацията на обединените нации и от отделни различни държави, включително САЩ.

"Криптовалутите биха могли да осигурят свободно движение на средства за страната, засегната от санкции и затова не е изненадващо, че университетите в Северна Корея са показали до момента ясен интерес към цифровите пари", пишат от AlienVault в блога си.

Това не е първият случай на неправомерно придобиване на монеро от страна на изолираната държава. Миналата година група наречена Andariel, зарази сървъра на южнокорейска компания с цел да сложи контрол върху монерото, което е притежавала.

Какво е монеро?

Монеро е криптовалута, изградена върху различна блокчейн верига от тази на биткойна. Монеро е базирана на CryptoNote протокола и притежава значителни разлики в алгоритъма, свързан с еквилибристика на блокчейна.

Блокчейн веригата на монерото може да скрива адреса на получателя, както и да скрива действителната сума на трансакцията.

Монерото е 13-тата по размер на пазарната капитализация криптовалута с обща оценка от 6 милиарда долара, според Coinmarketcap.com. Цената на монерото е скочила 4 пъти за последните два месеца на миналата година до 349 долара. В момента се разменя за над 400 долара за брой.

Защо монерото е атрактивно за Северна Корея?

По-голямата анонимност на валутата в сравнение например с биткойна е една от причините монерото да се превръща в любимите цифрови пари на Северна Корея. В допълнение, върху монерото не може да бъде наложен контрол, какъвто има върху паричните потоци на традиционните валути.

Освен това времето, необходимо за извършване на една трансакция с монеро, е 21 минути. За сравнение, на биткойна са необходими повече от час и половина, а в отделни дни и няколко часа.

Всичко за криптовалутите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз този сайт го спирам от следене. Особено през последните месеци нищо не научавам като реални новини. Само клюки и пропаганди...и поле за изява на ***..има други сайтове, които са доста по сериозни
37
1
 
8
 
! Отговори
Sap преди 6 години
Пълни глупости
36
10
 
13
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Защо ни занимавате с тая фалирала държава. Без индустрия, с комичен БВП.
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как точно "екипа на инвестор" установи, че корейците "неправомерно добиват Монеро"? Мммм? Кой ли закон са нарушили?
34
4
 
23
 
! Отговори
:):) преди 6 години
тез корейци уж санкции уж изостанали *** пък гледай на гребена на вълната са. с Криптото...
33
5
 
20
 
! Отговори
black hat преди 6 години
Монеро има пропуски в кода, които при определени обстоятелства могат да издадат профила на превеждащия пари. Най-анонимната валута засега е ZCASH. Путин първо подкрепяше създаването на Крипторублата базирана на злато, но след консултации с хакери от Брикс и Е.Сноудън, сега руските, китайските и други хакери и правителства използват ZCASH за анонимни транзакции. М-у другото Русия се движи в правилната посока, като инвестира милиарди в копаене и официално призна криптовалутите за финансови активи.
32
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наблюдавам хората купуват мощни видеокарти за 1000-1500лв. и кой е на далавера от криптовалутите Intel , AMD , nvidia.. Много ясно глупци , ЦРУ ще прави медийната кампания в полза криптовалутуте.. Търговията на САЩ върви..
31
2
 
24
 
! Отговори
ист преди 6 години
Крипто валутата не е пирамида. Тя е дупка без дъно.
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оххххх Баба ми вчера е изхвърлила всичката ми криптовалута през балкона. Загубих милиони. Какво да я правя жената?
29
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вадите истински с които можете да купите всичко , копувате хардуер и хабите електронергия.. Заменяте истинските пари с някакви виртуални , които не може да обмените във всяко ченч бюро или банка..
28
3
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
"Монеро е базирана на CryptoNote протокола и притежава значителни разлики в алгоритъма, свързан с еквилибристика на блокчейна." - чак задникът ми се изпоти! - Какваз е пък тая сложнотия-дяволия?!
27
7
 
9
 
! Отговори
PD преди 6 години
Кой не умен измисли това:" "Копаенето" е процес на решаване на сложни математически уравнения, за да се верифицира трансакцията, използваща криптовалути, като "миньорът" получава възнаграждение за "изкопаната" валута "И следващия въпрос е, към кои будали е насочена цялата измама?А иначе останалата научна фантастика, е дежурна и даже не си струва коментара. Не мисля, че и на западната аудитория е интересна. Просто медиите изпълняват указанията на тези дето им плащат.
26
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търся математици , софтуерни инженери да създам криптовалута да копа мозъка на хората , щото хората са оглупяли , кво ша копате бе будали , купувате хардуер и хабите електроенергия.. Трябва да си копате по мозъка , да режавате задачи по математика , информатика , логика, не товарите хардуера, да си натоварите малко пилешкия мозък.. будали безподобни
25
4
 
17
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Сега да видим каква санкция ще измислят на този прекрасен народ,ако можеха и въздуха да им спрат сигурно биха го направили. Продължавате Другари!Нашето дело е право то ще победи
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 26:Най-много да почнете от фъшккиите на кравите !
23
5
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 6 години
Пък теб кой те пита бе, ке леш ?
22
3
 
9
 
! Отговори
Ахмед Калъчоолу преди 6 години
Като срещнете коментар на Странджата знайте,че това е Цецо Крадецо
21
10
 
8
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
да ги почваме краварите!
20
16
 
7
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Корейчето направо се гаври с великата американска държава!Северна Корея не може да бъде заплаха за САЩ!Просто КНДР ще бъде употребена за възпиране на китайската експазионистична политика и икономика, която може да излезе извън всякакви рамки!Агент Джаред Мънсън!ЦРУ!!!
19
2
 
22
 
! Отговори
az преди 6 години
Бая некомпетентни бедняци дрънкат в тая тема. Търкат клавиатурките на 15 инчовите си лаптопи с резолюция 1366х768, взети на кредит с вноска 40лв на месец за година и половина. Дрън Дрън Дрън Дрън, щото е безплатно :)