Само при "железни гаранции" от ЕС: Русия строи "Турски поток"

Не иска "същия номер, както стана с България и "Южен поток"
15 яну 2018 14:00,
103
Само при "железни гаранции" от ЕС: Русия строи "Турски поток"
Сергей Лавров; Снимка: Reuters

България отново е готова да разгледа възможността да приеме втората линия на газопровода "Турски поток", но Русия ще продължи тръбата към Европа, само ако получи железни гаранции от Европейската комисия, че проектът няма да бъде провален, заяви днес на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че засега се строи само първата линия на тръбопровода - непосредствено към Турция.

"Втората линия ще се строи, само ако получим железни гаранции от Европейската комисия, че няма да ни извърти същия номер, както стана по отношение на България с "Южен поток", каза Лавров, цитиран от БТА.

"Ще бъдем готови за всякакъв вариант, но такъв, който е гарантиран на сто процента от Европейската комисия, който няма да бъде провален", посочи Лавров.

Проектът "Турски поток" предвижда да се построи газопровод през Черно море до европейската част на Турция и след това - до границата с Гърция. Морската част ще бъде с дължина 910 км, а сухопътната по турска територия - 180 километра.
Общата стойност на проекта се оценява на 6 милиарда долара.

Този проект замени "Южен поток", който трябваше да минава през България. Русия се отказа от него в края на 2014 година заради позицията на ЕС, припомня ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
8
 
6
 
! Отговори
RE: Русофоби преди 6 години
Нищо сега ще внасяте газ от Турция, пак руски, но с по-висока транзитна туркиш цена.Миналата година просехте ток от Румъния, и тя ви отказа, просихте от Турция.Щото нямаме вятър и слънце зимата.Всички които пишат в защита на турските интереси и не искат България да има самостоятелна енергийна политика, са русофоби и туркофили.Предатели! Проклети да сте. Хората горят в домовете си от невъзможност да си плащат ток. Самоубиват се и умират от студ.Вие не сте българи, не сте човеци!
57
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе "приятели" форумци - ами тя цяла Европа , целият ЕС е почти на руска газ , от Турция до Испания и Англия и развитите европейски държави Германия, Австрия, Италия и др. искат още руска газ за да развиват икономиките си . Това е най ефтиното и екологично гориво за сега. За това там има и стандарт , а ния отидохме зад Африка .
56
6
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
"Прав си. Защо ние българите трябва да плащаме за нов газопровод само защото Путин иска да заобиколи братска Украйна."Путин ЗАОБИКОЛИ Украйна от СЕВЕР и сега го прави и от ЮГЕдинствения въпрос е Искаме ли да спечелим пари от това или не?пп Ако БГ законодателство позволяваше Тръбопровода на БГ територия да е 100% Руска собственост Рашките да са го построили и забравили а ние да си цуцаме трнзитните такси(Технологичните такси ще си останат за РФ техен си е тръбопровода)
55
4
 
4
 
! Отговори
Асан Кьоравио преди 6 години
Нас газ ни не требе ! Имаме си хасфат...
54
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Категорично никакви руски патоци през България. Точка.
53
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна, която се освободи от руския гнет, както България от турско владичество, е брат по съдба и като такъв естествен съюзник и транзитна страна на руски газ.
52
5
 
6
 
! Отговори
Б.Борисов преди 6 години
Никaкви гaзпроводи,никaкви AЕЦ,никaкви зaводи,сaдете кaртофи,гледaйте овце,товa е бъдещето!
51
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 53Прав си. Защо ние българите трябва да плащаме за нов газопровод само защото Путин иска да заобиколи братска Украйна.
50
7
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 53Защо тогава Украйина със Зъби и нокти се стреми ГАЗът да минава през нейната мрежа? Защото това са директни приходи в бюджета. Милиарди $ на година
49
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На България нови газови потоци към Русия не и трябват. Путин да си завре газта отзад.
48
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 51: Авторитета на Москва е Страхът . Затова всики бягат от Русия - като от чума !
47
7
 
2
 
! Отговори
Кротко преди 6 години
Наглата пропаганда срещу БЪлгария в Русия цели завинаги да се смачка авторитета на Москва в София.Подобна там терористи правеха срещу най братския народ на Москва Украйнския..Ползваха пси активни наркоспец добавки тровещи гражданите на Руската федерация придружени с активно пси препрограмиране. Благодарение на Български език излекувахме техен виден екперт за пет минути..
46
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като през 2006г когато посред зима любимите ти ушaнки ни оставиха без газ ли?"Без газ тогава ни оставиха любимите ти крадливи укри.
45
12
 
3
 
! Отговори
Това муле преди 6 години
на снимката от руския конезавод ли е?..ха.ха
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименГрешка - годините са 2006 и 2008...
43
8
 
1
 
! Отговори
Внимателно преди 6 години
Да се докладва писмено какви щети щеше да понесе България заради нагло престъпни споразумения с руски компании/ вкл за Южен поток Имаше договор за доставка на газ до Виена/вижте публикации по ново трасе през България и Сърбия..Кой щеше да изгради през България над 500 км ново трасе ..Колко милиарда годишно щяха д а плащат неустойки продажниците от София с ограбени пари от народа
42
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиТози, който ти говори, че Русия ни е спряла газа през 2016, ще ти каже, че тя ни продава най-скъпАТА газ - 400$/, и че същата е нападнала Грузия през 2018.Не му се връзвай! Или толкова знае, или е обикновен ***.А може и двете...
41
6
 
10
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 9"Каква независимост само с един доставчик Русия? Като през 2006г когато посред зима любимите ти ушaнки ни оставиха без газ ли?"Я вземи си НАУЧИ ИСТОРИЯТА - Русата Украинска Фурия си пооткрадваше Газ от трансфера към Европа не си личеше заради "плащаш независимо дали ползваш"Хванаха я и спряха доставките за Украйна а Фурията ОТРЯЗА ЦЯЛАТА ГАЗТочно за това започна да се строи Северен Поток - На никой не му трябва подобен транзитьор/подизпълнителСлед това България направи същото
40
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците разбраха ,- че Б . Борисове въздух под налягане и мальчик напобегушках -- две в едно .Когатотрябва да защити нац . интерес вмеждунар . проект е първото , а когатотрябва да работи за чужд интересе второто .
39
6
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Едно ми се иска да попитам : Има ли някой над 45 годишен който да участва в тази словесна битка.Ако има някой той разбира защо питам.А вие ,,фили" и ,,фоби"продължавайте да се ,,борите".И още: Накъде тръгвате от терминал две,защото дали сте фили или фоби ,посоката ви е една./Включително и родителите на едните/И това е железен факт доказан от реалният ни живот,а не от битките в нета.Няма как да противоречите на истината.Вие деца проумявате ли го ,или някои просто за пари го правят,като ромите?