В залеза на ИД: Остава наследството на главорезите – децата!?

Подготвена ли ще бъде Европа да посрещне изгубеното поколение?
56
В залеза на ИД: Остава наследството на главорезите – децата!?
Снимка: Reuters, архив

Терористичната организация "Ислямска държава"(ИД) е почти унищожена в Сирия и Ирак. По данни от американски военни източници, джихадистите са изгубили 98% от териториите, които контролираха. Сирийските, иракските и американски войски искат да овладеят и останалите два процента. За тази цел американските ВВС извършиха редица въздушни удари в последно време. В операциите са участвали бойни самолети, хеликоптери, дрони и тежка артилерия. Говорителката на Пентагона Дана Уайт заяви, че съпротивата на ИД е пречупена, а самата организация - разбита. Въпросните територии сега трябвало да бъдат така овладяни, че ИД никога повече да не може да възкръсне.

Тази цел обаче няма да бъде постигната лесно. Може ИД да е разбита във военно отношение, но нейната идеология продължава да живее. В доклад на Пентагона четем: "Въпреки че ИД не успя да създаде свой халифат навсякъде по света, наблюдаваме събития, свързани с ИД".

Затова на дневен ред излиза битката срещу "ореола" на ИД. Според Пентагона, изгледите да се спечели и тази битка не са лоши.

"Марката "ИД" загуби много от своя блясък с физическото унищожение на халифата. Многото истории за ужасния живот на хората, които са се намирали в ръцете на джихадистите, също допринасят за това развитие", се казва в доклада на Пентагона.

Въпреки това ИД все още не е победена. "Джихадистката организация в момента се завръща към старата си форма на съществуване – към воденето на прикрита партизанска война", пишат автори на международния новинарски канал "Ал Джазира". Все още имало доброволци, които се опитват да се присъединят към джихадистите. Те обаче срещали трудности да преминат добре охраняваната турско-сирийска граница.

Следите на ИД в съзнанието на младите

Органите на реда в Сирия и Ирак са изправени и пред още един проблем - идеологическото и психологическо наследство на ИД в териториите, които бяха контролирани от джихадистите. ИД успя да се задържи в повечето територии за по-малко от три години, но това се оказа достатъчно, за да остави следи в съзнанието на мнозина – особено сред децата и младежите, които от най-ранна възраст ставаха свидетели на ужасяващи насилия и брутални екзекуции.

"Дори да не са били специално обучавани за бойци на ИД, те вечно ще носят в себе си мрачните спомени за живота в една зона на бойни действия", казва Дан Вегеманс от института за сигурност и международни отношения към университета Лайден.

Вместо да се учат да четат и пишат, децата са били обучавани да боравят с оръжия.

"Може да се очаква, че ще се появи цяло едно загубено поколение", казва Надим Хоури, директор на изследователската група "Терор и борба срещу терора" към правозащитната организация "Хюмън Райтс Уоч".

Той предрича, че проблемите на създаденото от ИД "загубено поколение" много скоро могат да станат и проблеми на Европа, защото става дума за стотици деца на родители от Европа, които са заминали едно време с тях за Сирия и Ирак, или пък са били родени там по време на бруталното господство на ИД. Все още не е ясно какъв ще е подходът на европейските държави към тези деца. Ситуацията в различните страни е твърде различна.

Белгия, например, смята да допуска връщането на своя земя на всички деца, които не са навършили 10 години. Единственото условие, което властите поставят, е да се направи ДНК-тест, който да докаже, че действително става дума за деца на белгийски джихадисти. През декември във Франция бяха върнати със самолет три деца на предполагаеми бойци от ИД с френски паспорти. Преди това децата са се намирали под опеката на иракските власти. И Холандия принципно приема връщането на деца на предполагаеми свои джихадисти. Засега обаче правителството не смята да им дава холандско гражданство.

Мерките в Германия

Германия също смята да приема обратно децата на германските бойци от ИД. Още отсега контраразузнаването обаче предупреждава за опасностите, които биха могли да произтекат от тези деца, най-вече от по-големите сред тях.

"Ние съзираме опасност в това, че деца на джихадисти, които са били ислямистки социализирани и съответно - индоктринирани, ще се завърнат от районите на бойните действия в Германия. По този начин и в Германия може да възникне цяло ново джихадистко поколение", каза шефът на контраразузнаването Ханс-Георг Маасен, цитиран от "Дойче веле".

Шефът на хамбургския отдел на контраразузнаването Торстен Фос допълва, че проблемът трябва да бъде решен преди да се наложи намесата на органите по сигурността. Все още не е ясно какви конкретни мерки ще бъдат взети. Политиците от всички партии обмислят различни варианти. Но едва след съставянето на новото правителство ще могат да се предприемат и конкретни мерки.


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
5
 
! Отговори
Правилна трактовка преди 9 месеца
"Марката "ИД" загуби много от своя блясък с физическото унищожение на халифата.
(БА Заради руснаците, те не се туткаха и направо ги изчекнаха)
И какво ще направят генералните спонсори "В залеза на ИД"?
Точно така! Остава да ребрандират и използват "наследството на главорезите" за още малко военни игрички в средния изток.
45
0
 
8
 
! Отговори
точка преди 9 месеца
Наследството на главорезите – децата-за осиновяване в САЩ,Саудитска Арабия и Израел.
44
0
 
13
 
! Отговори
Polska преди 9 месеца
Да не са луди? В Европа няма място за деца-джихадисти. Който отиде да се бие в БИ - моментално отнемане на гражданството, както и на цялата рода и забрана за връщане. Стига лицемерие и псевдохуманизъм!
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Евроатлантик

Ако обичаш, изброй поне 2-3 от тези ценности.
42
1
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 9 месеца
Важно евроатлантическите ценности стриктно да се спазват.
41
3
 
20
 
! Отговори
Дони преди 9 месеца
Ислямска държава бе унищожена от РУСИЯ.Сега други си присвояват победата,т.е. нейните създатели.Точка.
40
1
 
19
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 9 месеца
Европа си призна косвено,че участва в създаването на ИДИЛ.
39
1
 
7
 
! Отговори
АМАН от проблеми преди 9 месеца
Оръжия за маснипулиране на тълпите са описани в древен рим до въстанието NIKA в Консантинопол..
Подобни са описани по време на френската революция с превземането на бастилията и десетки хиляди зверски убити след нея..По подробни данни публикуват от Бехтериев още 1927 година..\"Оръжия за манипулиране на тълпите"
38
6
 
1
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 9 месеца
Тези хора са били обсебени с нови нагло престъпни обемно проникващо обсебващи оръжия благодарение на нагло престъпно декодиране през лични документи със свалени биометрични данни.
По този повод предупредихме писмено през Свободния БЪлгарски електронен печат навреме.В НРБ подобно обсебване е пробвано 1989 година вижте групи на лечение в Белене.Ползвали са спец наркотици нарочно подадени от съседна страна и турско говорящо пси препрограмиране през сателитни телевизори..
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да се приберат при работодателите на родителите им - Израел
36
0
 
11
 
! Отговори
вие за краварите ли? преди 9 месеца
Еми каквото са надробили - това ще сърбат!
35
0
 
27
 
! Отговори
333 преди 9 месеца
Сега на ред е Иран, скоро там САЩ ще разбият управлението и ще е следващата държава бълваща терор за сметка на евтин и заграбен петрол.А за нормалните хора ще има само бежанци.
34
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
сащ даде на кюрдите ПЗРК.тайно.русия разгромиха терора в сирия моля ви господа журналисти недейте да преписвате победата на сащ .сащ е люпилник на терора сега искат воината в сирия да продължава с кюрдите .техните деца учат живеят си спокоино а другите нации не ги интересува че в европа терора унищожиха и убиха мирниятнарод пак неги интересува тяхният бог е бизнес пари.ето това е сащ
33
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Германия е полудяла . Как така решили да приемат деца на джихадисти сред тях 17, 18 годишни изградени ислямисти . Това е лудост да си вкараш такива . Да си ги прибира САЩ те са тяхна разработка .
32
4
 
1
 
! Отговори
аа преди 9 месеца
Няма ИД това не го ли разбрахте вече....
31
7
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой свали Садам Хюсеин за да пеави демокрация?
Къде са доказателствата, че той е имал химическо оръжие?
Една от многото западни манипулации.
Уж свалят диктаори, защото искали демокрация.............а искат само да крадат нефт и газ и да контролират нефтените и газовите коридори.Както стана и в Либия.
Айде не ни ги пробутвайте тия номера!
30
5
 
39
 
! Отговори
Циник преди 9 месеца
Ядрото на ИДИЛ бивши офицери от армията на Садам Хюсеин...американското лицемерие - донесе разцвета на най-гнусната и примитивна религия на земята!
Унищожили ИД - дръжки!
Сега алахогъзниците ще продължат с атентати , и кланета! Белгия ,Холандия , Франция, Германия - страни станали жертви на *** продажни политици-марионетки ще са новите люпилни за алахогъзни фанатици!
Ще отглеждат змии в пазвите си - за наша сметка!
29
9
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ИДИЛ е победена от Русия.
ИДИЛ беше създадена от западните служби.
28
3
 
62
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 месеца
Огромна статия за унищожението на Ислямска държава и нито ред за заслугите на руснаците към това.
А, всъщност без намесата на Русия главорезите от ИДИЛ щяха да са стигнали вече до Европа.
Такава груба манипулация и преиначаване на истината, не е имало дори по времето на тоталитаризма.
Факт !
Чудя се тези журналисти наистина ли са журналисти или са събирани от Околовръстното ?
27
3
 
46
 
! Отговори
Дайте ги преди 9 месеца
за осиновяване в САЩ.