Ако щете, вярвайте: Руснаците пият и пушат вече по-малко

Те започват да водят по-здравословен живот
16 яну 2018 21:30, Елка Василева
239
Ако щете, вярвайте: Руснаците пият и пушат вече по-малко
Снимка: архив, Reuters

В нито един момент след падането на Съветския съюз руснаците не са консумирали толкова малко алкохол, колкото сега. Това е в резултат от над 10 години борба срещу алкохолизма и тютюнопушенето, водещи до драстични последици за здравето, но също така и от тенденцията към по-здравословен начин на живот, пише Франс прес.

При все че водката продължава да е национално питие, със средна консумация от 12,2 литра годишно на човек, руснаците пият по-малко от французите (13,3 литра), португалците (12,6 литра) и германците (13,4 литра) според Световната здравна организация.

Това представлява спад от над 20 процента в сравнение с 2012 година.

Както консумацията на алкохол, така и пушенето на цигари бележат "наистина рязък годишен спад, особено ако погледнете откъде сме тръгнали", коментира за АФП Мелита Вуйнович, представителка на СЗО в Русия.

Според нея тенденцията се дължи на все по-рестриктивната политика на властите през последните 10 години: край на продажбите на алкохол след 23 часа, въвеждане на минимална цена и забрана за рекламиране на спиртни напитки.

"Което функционира другаде, функционира и тук. Ще чуете едни и същи аргументи в много страни, например това, че пиенето е част от националната ни идентичност, но това е мит", уверява тя.

Властите опитват да обърнат страницата след драматичната здравна криза от годините след разпадането на СССР през 1991 година. Тогава намалява средната продължителност на живота и населението се стопява - проблеми, с които страната още се бори.

През 1990 г. консумацията на алкохол на човек бе под 12 литра след годините на ограничителни мерки, въведени от Михаил Горбачов. След това се увеличаваше до 2007 г., когато кривата отново се обръща, казва СЗО.

Две евро за кутия цигари

Тютюнопушенето също бележи спад от 20 процента в броя на пушачите от 2009 до 2016 година. Сега "само" 30 процента от руснаците пушат според данни на организацията.

Цените на цигарите, която е близо две евро, остава много под средните европейски цени. Но Мелита Вуйнович приветства програмата за борба срещу тютюнопушенето, която по думите й е "една от най-добрите в света". Има стриктни ограничения за пушенето на обществени места.

Елена Дмитриева, директорка на руската неправителствена организация Фондация за развитие и здраве, смята, че правителствените мерки са изиграли значителна роля. Тя обаче констатира, че има цялостна тенденция към по-здравословен начин на живот, особено в големите градове.

"На мода са спортните клубове и грижата за здравето, за тялото и духа. Всичко това е по-модерно от преди", подчертава тя. "Кулинарните тенденции и тези по отношение на здравето се променят в целия свят, а руснаците обичат да следват западните тенденции".

Промяна в културата

Антон, 32-годишен московчанин, който организира турнири по бойни изкуства в руската столица, не е близвал алкохол от две години. Преди е страдал от алкохолизъм.

"Все повече хора от приятелския ми кръг не пият алкохол", констатира той. "Когато тренирате сериозно, правите всичко възможно да сте в перфектно здраве. Не ви се пие и не ви се приемат други неща".

Той обвързва това течение с нарастващата популярност в Русия на появилото се в САЩ през '80-те движение "Стрейт едж", отхвърлящо наркотиците, алкохола, цигарите и правенето на секс, когато няма чувства.

Самият руски президент Владимир Путин се представя като аматьор спортист и не пие. Той стана защитник на връщането към моралните ценности, скъсване с упадъка от '90-те и с предшественика му Борис Елцин, известен със страстта си към алкохола.

Ярослав, 26-годишен руснак, работещ в сферата на изобразителните изкуства, е спрял цигарите при въвеждането на забрана за пушене в барове и ресторанти. Според него на пушенето се гледа с все по-лошо око.

"Мисля, че когато бяха ученици, всичките ни учители пушеха, може би без учителя по физкултура", спомня си младият мъж, който е отраснал в Мурманск (Севернозападна Русия). "Нещата действително се промениха. Знам няколко бара, в които се пуши и няма да отида там за нищо на света". 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
10
 
8
 
! Отговори
европатриот преди 6 години
Клипът в тубата ''алкаш просит Путина вернут фунфьрики'' обяснява защо е намаляла консумацията на водката. Фунфьiрик - хлебний, чистий, кедровий, боярьшник, перец и так далее са различни видове спирт.
107
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто мъжкото население в Русия прогресивно намалява. Затова изпитият алкохол е по-малко. Жените пият по-малко поради чисто физиологични причини, независимо колко това не се ще от неолибералите.
106
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как няма да пият по-малко, като нямат и една рубла в джоба си? Като цяло, пият бедните руснаци, на които вече и това не им остава. Казвам го като човек, пътуващ често в командировки по различни проекти. Русия ми е доста честа дестинация (Москва и Владивосток). Общувам с интелигентни хора там и си говорим доста на всякакви теми. Абсолютна бедност е извън големите градове. Лосионите за вана не стават за пиене, както се разбра, и просто вече наистина няма какво да се пие. Пари няма.
105
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми те сега пият по-малко от българите.Тук народа яко се пропива.Аз съм на 50.И повечето ми приятели,набори пият яко.За жалост
104
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе, тях Царя и Сталинне можаха да ги отучат от вечния алкохолизъм, та сега ли ?!Това е най-пропадналия народ и държава в света.
103
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе какви са тези 12 литра годишно,аз пък толкова за месец------------------------------Ми ти пиеш по 12 на месец, нормалните хора не пият и така средно-аритметичното се получава.
102
10
 
8
 
! Отговори
Учителя преди 6 години
В статистиката влиза ли бояришника? Явно не...
101
11
 
14
 
! Отговори
Поредни руски лъжи преди 6 години
Ако се вземат данни за купеният спирт, одеколоните, антифриза, лосионите, Боярищника и самогона ... руснаците пак пият най-мнохо.Вечно са пияни, за да НЕ виждат къде живеят.
100
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците ще се оправят, турците ще се оправят само *** ще проклина всички докато изчезне (скоро).
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наздраве пичуи и пикчи
98
9
 
11
 
! Отговори
123 преди 6 години
Не е варно, просто пият самогон и пушат контрабандни цигари. За Бояришника да не говорим.
97
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори да е вярно е от безпаричие. Те ако останат трезви ще полудеят!
96
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кои руснаци?
95
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само дето Французите консумират 13 литра, но вино, докато руснаците 12 литра, но долнопробна водка.
94
5
 
10
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
българина е таково *** че на всичко добро намира мана за това което той го няма бъгарите сме такава нация много умеем да плюваме и да завиждаме няма значение от нациолноста и няма значение човека дали е честен и добър ние не казваме че човека е успял.ние говорим че кои знае какви незакони неща е свършил да е станал богат.факта е че в българия се пие на много повече всяка елна селска къща има 500 л вино и от 100 до 200л.ракияно това е факт
93
3
 
6
 
! Отговори
She преди 6 години
Абе какви са тези 12 литра годишно,аз пък толкова за месец
92
5
 
8
 
! Отговори
bam преди 6 години
Според мен... те си пият и повече, ама са минали ъндърграунд както се казва. ;)
91
6
 
20
 
! Отговори
Не си мислете,че преди 6 години
световнaтa ционисткa мaфия е зaгриженa зa прaвaтa нa гейовете и третополовите,просто товa е един от инструментите им зa рaзврaщaвaне и по- лесното унищижение нa нормaлните бели хорa и обществото им!
90
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кaлегри се считa зa бaщaтa нa ЕС,дори днешното знaме нa ЕС е измислено от него!Той кaзвa " Целия свят ще се упрaвлявa от няколко центърa кaто ЕС,a ние ще упрaвлявaме тези центрове зa дa изпълним плaнa си!"
89
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Официална руска външна политика е лъженето. За всичко. Ако се обявят истинските цифри на алкохолна консумация ще е трагично. Тея не са хора.