В кои страни се живее най-добре? САЩ и Русия губят реноме

Канада, Швейцария и Швеция са най-уважаваните държави в света
16 яну 2018 10:10, Екип на Dnes.bg
156
В кои страни се живее най-добре? САЩ и Русия губят реноме
Снимка: visualhunt.com

Съединените щати и Русия отбелязват рязък спад в международното си реноме през 2017 г., според испанската неправителствена организация "Репютейшън институт", която класира държавите по престиж от 2012 г. насам.

Изследването, направено сред 38 000 души в най-богатите 8 държави в света – членуващи в Г-8 (САЩ, Япония, Канада, Германия, Франция, Италия, Великобритания и Русия), оценява 55-те държави с най-висок БВП. Участниците отговарят на въпроси, свързани с преценката им за състоянието на икономиката, стандарта на живот и екологията, както и за качеството на държавното управление.

13 европейски членки са сред първите 20, но България не е включена в класацията, а Румъния е 43-а.

Влизането на Доналд Тръмп в Белия дом е довело до изпадане с 11 места на Съединените щати, които губят 8% от уважението на останалите само за година. В класацията за 2017 г. САЩ са 38-а позиция, изпреварени от Мексико и следвани от Венецуела.

При Тръмп уважението към Щатите е по-ниско от времената, в които управляваше Джордж Буш младши, а страната воюваше в Ирак и Афганистан, става ясно от проучването. Рухването е по линия на всички показатели, като най-чуствително то е по отношение на качеството на държавното управление.

Според управляващия партньор в "Репютейшън институт" Фернандо Прадо намерението на Тръмп да строи стена по границата с Мексико и острият му език към мигрантите са настроили отрицателно мексиканците. Това също допринася за драматичния спад, тъй като малцинството традиционно досега е било лоялно към официалната власт. От друга страна, симпатиите на американциите към Мексико се увеличават, което позволява на страната да повиши престижа си през 2017 г.

Русия е вторият най-голям губещ след САЩ. Според изследването агресивното поведение на Кремъл кара международната общност да отнема на страната точки за етично поведение и прозрачност, както и за отговорност по отношение на международните дела. Участниците в проучването посочват намесата на Москва в американските президентски избори, както и в гласувания в Европа сред причините да не се доверяват на Москва. Русия е класирана на 51 място, между Саудитска Арабия и Нигерия. В същото време руснаците смятат, че са достатъчно уважавани, като 81% от анкетираните вярват, че са световна сила.

За разлика от големите губещи, Китай повишава уважението на останалите към усилията си да предлага условия за работа на бизнеса, да пази природата и да подобрява качеството на стоките и услугите. Пекин продължава да е слаб по отношение на прозрачност и етичност. Мястото, на което се намира през 2017 г., е 47-мо.

Великобритания пада с 5 места в класацията до 18-о заради Brexit. Наблюдават се обаче и национални различия във възприемането й в чужбина, като германците я уважават повече от французите и испанците. Въпреки че влиянието на Обединеното кралство по света намалява, вътре в страната репутацията й е рекордно висока – 79,6%.

Гърция е държавата, която е подобрила най-много положението си в очите на хората от богатия свят през 2017 г., като се качва със седем места в класацията до 28-а позиция. Успехът на Испания и Португалия да подобрят икономическите си показатели се отразява и на международния им престиж, твърдят от "Репютейшън институт".

Швеция е европейската членка, която се ползва с най-голямо уважение в света. Тя е класирана трета, като тази година отстъпва второто място на Швейцария. Финландия е седма, следвана от Дания, Холандия и Ирландия. В Топ 20 от Европа влизат още Австрия, Испания, Италия, Белгия, Германия, Португалия, Великобритания и Франция.

Канада е държавата, която през 2017 г. се е ползвала както в света, така и според собствения си народ, с най-голямо уважение. Австралия и Нова Зеландия са на четвърта и пета позиция, следвани от Норвегия. В първите 20 са още Япония (12) и Сингапур (20).

Най-добре позиционираната в света държава от Централна и Източна Европа е Чехия (21), следвана от Полша (24).

Перу и Чили са международно най-уважаваните държави в Латинска Америка, а ЮАР - на 36 място, води подреждането в Африка.

Според авторите на изследването международният престиж има пряко отношение към притока на туристи и на чужди инвестиции. 1% повишаване на реномето се равнява на 2,5 млн. туристи, заяви Прадо при представянето на резултатите от класацията за 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 57с здраве да си ги харчиш тия 1000 лева!когато си купиш чисто нова кола от магазина с 4-5 месечни заплати ела да ми се обадиш.Успех на собственика на десетки левове, и поздрави от сиднейАв$тралия
52
2
 
0
 
! Отговори
,,хайл хитлер,, не преди 6 години
третият райх внедрява кадри в управлението на държави неолиберални руснаци
51
2
 
0
 
! Отговори
не в ес не преди 6 години
бежанците за катар арабските страни бвп да им се дигне многоженчовци не
50
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 45,скъпо може да е за *** който зима заплата в левчета като теб! За белите хора явно не е скъпо щом всяко лято се натискат и окупират всичко, аман от туристи. Ако знаеш как си мечтая да им стане скъпо да спрът да идват тук че аман от досадници.А инъче за работещите тук заплатите са едни от най високите в света, можеш сам да се убедиш ако прочетеш BLI индекса измерва доходи минус разходи, една от първите страни в сета сме по богатство. А аз лично съм и гражданин с ав$тралийски паспорт
49
1
 
1
 
! Отговори
хм не преди 6 години
България не е третополова а управниците и ,,мда,, не
48
1
 
1
 
! Отговори
бг не преди 6 години
пиши на български турчин от дпс те са обратни травестити и не говорят бг не
47
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СПОРЕД ТЕЗИ НАЙ-ДОБре е в третополовите държави. скоро и България ще влезе в класацията, споко.
46
2
 
0
 
! Отговори
не вървиш не преди 6 години
турчин от дпс превдено на български *** благодаря за името ти ,,46,, не
45
2
 
6
 
! Отговори
до анон. австралиец преди 6 години
А бе , защо не кажеш нещо за цените в Австралия , НЯМА на света по-скъпа държава от Австралия , Скандинавия е ценови рай в сравнение с Австралия ?!
44
2
 
2
 
! Отговори
Галъп преди 6 години
Къде сме ние? Питаме и отговор не искаме.
43
4
 
8
 
! Отговори
Циник преди 6 години
"Най -добре е в родния дом .Каквито и изследвания да направите американеца от Ню Йорк няма да замени Манхатън за шанзелизе или пък парижанина Мон Мартр с Таура.Или Британеца с Барселона .Италианеца от Рим няма да пожелае Атина на Перикъл .От България по -хубаво няма и няма да има ."И!!!Где е нашата смачкана държава където народа гледа да оцелее с 600 лв заплата и 200 лв пенсия?Баща ми е работил цял живот в ( българия- на хартия се води за държава) и получава 200 лв пенсия.Ако не му давам пари човека ще е принуден да рови в кофите за смет.За това който може и има възможност да хваща пътя къ
42
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България ще се оправи след 50 години когато ...и последния червен, неграмотен, безработен, извратен от комунизъм, любител на русия си отиде по естествен път и спрe да мърси българската земя.Само тогава България ще си върне достойнството !
41
1
 
7
 
! Отговори
при отец ралф не преди 6 години
озоновата дупка се затвори заминаваме за австралия при овцете хахах
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе да в Щатите се живеело по лошо от Мексико стига глупости
39
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки който се уреди да живее тук може да счита за спечелил от лотарията. Жизнен стандарт, климат, природа, средна продължителност на живота 85 години от най дългата в света4 години 2011 2012 2013 2014 НАЙ ДОБРАТА ДЪРЖАВА за живеене В СВЕТА. 2015 станахме втора :(заплатите по високи с 10-15% от Американските, дам, всяка година се прави такава класация по BLI индекса - доходи, качество, стандарт, бизнес климат, здравна система, заплати на специалисти стигат 100к и нагоре.От Сидней Ав$тралия
38
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Швеция?Да, но ако се има предвид онази Швеция, в която все още не бяха нахлули мигрантитеи не се бяха качили на главата на местните!
37
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
айде ве вижте най-развитите страни индекса е human development index.Пишете в търсачката и гледайте на първо място са Норвегия и Ав$трaaалия.Густо, най-развитите на Планетата, а аз бих добавил и че съм сред най райската част на Планетата.Западна Европа ви я оставям на вас, от няколко години живея в Сидни. Просперитета в Европа няма се върне скоро, някой казват 20 други 50 години, но аз нямам 9 живота да чакам. Оставям на вас вие да ми кажете дали 50 дали 70 години, вече въобще не ме късае ;)
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
eе хайде пишете в търсачката и четете в този сайт днес.бг Австралия - най добрата страна за живеенеГодишна световна класация по BLI индекса(Better Life Index)- доходи МИНУС разходи и остатъка се сравнява колко неща можеш да си купиш по цени в съответната държаваНие сме 4-та ПОРЕДНА година на 1-во място в класацията за най добра страна за живеене, доходи 10% над американските, безплатна здравна система, пенсиона, средна продължителност на живота 84г., дъждовни джунгли, острови, бизнесклимат..
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
поздрави от ав$$тралия, една от най развитите държави с най високи доходи на населението, по точно 4-та в класацията, а прехвалената Германия беше 9-та а USA 14-аТова е най райското място на Планетата, 4-та по доходи в света и ако не обичате зима, ако не си падате по карането на ски а вместо това обичате да се гмуркате в коралови рифове, да карате джипки по безкрайните плажове, да скитате из джунглите и водопадите (които са десетки само около Сидней) тогава ще се съгласите че съм насред рая
34
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България ще се оправи след 50 години когато ... и последния червен, неграмотен, безработен, извратен от комунизъм, любител на русия си отиде по естествен път и спрe да мърси българската земя.Само тогава България ще си върне достойнството !