За една година на власт: Какво обеща и какво изпълни Тръмп?

Преглед на неговите основни предизборни обещания
16 яну 2018 20:08, Елка Василева
29
За една година на власт: Какво обеща и какво изпълни Тръмп?
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Нека да хвърлим поглед към някои от основните предизборни обещания на американския президент Доналд Тръмп и тяхното сегашно състояние една година след встъпването му в длъжност, пише ДПА.

Обещание: Да отмени и замени знаковите здравни реформи на Барак Обама.

Състояние: След множество неуспешни опити за отмяна на закона републиканците в Конгреса премахнаха изискване, според което американците трябва да получат здравно осигуряване или да платят глоба. Промяната беше включена в законодателство за данъчна реформа, което Тръмп подписа, превръщайки го в закон през декември. Той каза, че отърваването от изискването "означава, че Обамакеър се отменя". Голяма част от закона от 2010 г. обаче остава в сила.

Обещание: Да построи стена по границата между САЩ и Мексико и да накара Мексико да плати за нея.

Състояние: Тръмп поиска 18 милиарда долара през следващото десетилетие, за да плати за построяването на стената и други първоначални разходи по нея. Той иска сделката за построяването й да бъде част от законодателство, което демократите искат, за да защитят имигрантите, доведени незаконно в страната като деца. Той показва, че е готов да използва преговорите за Северноамериканското споразумение за свободна търговия, за да накара Мексико да плати за нея.

Обещание: Да прекрати имиграцията от "предразположени към тероризъм региони" и да въведе засилени проверки.

Състояние: Дни след началото на своето президентство Тръмп забрани на хора от няколко държави с преобладаващо мюсюлманско население да пътуват в САЩ поради опасност за сигурността. Поредица от правни искове блокираха първоначалните усилия и два заместващи плана. Най-новата мярка включваше частична или пълна забрана за влизане на хора от Сирия, Либия, Иран, Йемен, Чад, Сомалия, Северна Корея и Венецуела. (От последната е забранено влизането само на правителствени служители и техните преки роднини.) Върховният съд постанови през декември, че най-новата версия на забраната за пътуване може да влезе в сила, докато правните искове се разглеждат от съдилища от по-ниска инстанция.

Обещание: Да се изтегли от търговската сделка за Транстихоокеанско партньорство с 11 тихоокеански държави.

Състояние: Той стори това на 23 януари.

Обещание: Да предоговори или да се изтегли от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) с Мексико и Канада.

Състояние: Преговорите между трите страни продължават. Тръмп показва, че все още може да се изтегли от сделката, ако условията не са изгодни за САЩ.

Обещание: Да се изтегли от Парижкото споразумение за климата.

Състояние: Тръмп предприе действия за изтегляне от сделката, но процесът няма да приключи преди 2020 година. Правителството не се придържа към ангажиментите за ограничаване на емисиите и иначе спазва сделката.

Обещание: Да прекрати международната сделка за ядрената програма на Иран.

Състояние: Тръмп обяви на 12 януари, че САЩ удължи замразяването на санкциите срещу Иран в съответствие с ядрената сделка от 2015 г., но каза, че прави това за последен път, ако не бъдат поправени "ужасните недостатъци" на споразумението.

Обещание: Да реформира данъчния кодекс на САЩ и да намали данъците за средната класа.

Състояние: Тръмп постигна първата си голяма законодателна победа на 20 декември с приемането на данъчна реформа, която намалява данъка върху корпоративните доходи и орязва личните данъчни ставки. Най-радикалното пренаписване на данъчните закони на страната от десетилетия беше одобрено по партийна линия, като само републиканците гласуваха в негова подкрепа.

Обещание: Да отмени дипломатическото отваряне на Обама към Куба.

Състояние: Тръмп само частично промени курса, като отново наложи някои ограничения върху пътуването и търговията, но запази дипломатическите отношения и остави отворено посолството на САЩ в Хавана. Оттогава САЩ изтеглиха повече от половината си дипломатически персонал на фона на поредица от загадъчни атаки срещу дипломати, довели до здравословни проблеми.

Обещание: Да спре програма от времето на Обама, позволяваща на млади имигранти, доведени незаконно в страната като деца, да останат.

Състояние: Правителството на Тръмп съкращава програмата в момент, когато изтича правото на участниците да се възползват от нея, но активно преговаря за законодателство, което да им позволи да останат. Тръмп призова Конгреса да предприеме действия за уреждане на правния статут на имигрантите като част от по-голям двупартиен законопроект за имиграцията.

Обещание: Да намери заместник на съдията от Върховния съд Антонин Скалия.

Състояние: Тръмп предложи кандидатурата на Нийл Горсъч и Сенатът го одобри да заеме отдавна овакантения пост. 

/БТА/


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
шун шун шавин преди 9 месеца
мизерни дупки звучи като гъзища
22
3
 
1
 
! Отговори
реалист преди 9 месеца
ми за как какво, за каквото драпаше да става президент - да си намали данъците! Другото е "смоук енд мирърс" шитшоу за балъците американци
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не знам какво е изпълним, знам само, че който и да е президент на САЩ гаврата с руската кочиина продължава :)
20
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Обещава и изпълнява, а "нашият" какво обеща е изпълни?
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Самият факт че уволни на
третия месец шефа на ЦРУ
без да пита съветници е
достатъчно красноречив .
Последният си знаеше греховете
и си отиде безропотно и
гузно .
18
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Треторазряден артист от миманса! Слабо изпълнение, много слабо!
17
2
 
16
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
Тръмп даде надежда(нещо нематериално) на белите хора и облекчения(нещо материално) за корпорациите.На ман*галите показа среден пръст(образно казано).Колко ще е успешна тая политика-предстои да видим.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Наи богат наи дило се пе е в една песничка
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Намаляването на корпоративния данък е пак бенефит за големите корпорации, колкото и да се опитват да го представят като победа за обикновената средна класа.
14
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Интересна статия.
Време е да напишите какво Герб направиха за три мандата.
13
2
 
0
 
! Отговори
**** преди 9 месеца
До-Жоро
Че ти от тази збирщина която е събрана там,каква по голяма кочина искаш да станат?
12
12
 
5
 
! Отговори
аз преди 9 месеца
Аха, щото е толкова успешен, затова е с най-ниско одобрение от всички президенти досега. Нищо от това не е изпълнено докрай. Единствен реален успех е намаляването на корпоративния данък. Така че, MAGA!
11
3
 
18
 
! Отговори
РЕПУБЛИКАНЕЦ преди 9 месеца
Тръмп изпълни всички негови думи, които каза преди кампанията за президентските избори !
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимно 2

същото като теб
9
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Никога не съм виждал политик да изпълни толкова обещания за единица време. Дори и да има, повечето не се отчитат, докато той рапортува през ден по социалните медии. Какво повече може да се желае от политик, и то от такъв ранг?! Тръмп е железен.
8
3
 
22
 
! Отговори
Виж ти преди 9 месеца
Ако не му пречеха толкова много да управлява реално, до сега да е изпълнил всичко.
От 1990г. до сега САЩ водеха политика на избраните да въведат новия световен ред - без държави, нации, религии - корпоративен световен ред. Затова изнесоха индустрията в Китай- жълтите да бачкат, а в САЩ на чист въздух корпоративните елити да играят голф.
Обаче не им се получи, а разходите по проваления нов ред са огромни, сметката чака да се плати. Сега Тръмп се опитва да връне САЩ към реалните му граници.
7
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този поне изпълнява повечето от своите обещания изцяло или частично и на момента за разлика от тези Български политици които не изпълняват нищо от своите обещания или го правят след най-малко 3 години
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Общо взето - каквото е обещал го е изпълнил, за останалото работи по въпроса. Затова ги боли на третополовите и всикчи останали мелези.
5
6
 
5
 
! Отговори
**** преди 9 месеца
И този е от онези 80% ,
4
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като цяло изтегля САЩ от водещата му роля по света,
сле Тръмп САЩ няма да са същите