Болни от грип ходят на работа, не вземат болнични! Защо?

Ограничаването на контактите обаче е мярка срещу болестта
80
Болни от грип ходят на работа, не вземат болнични! Защо?
Снимка: архив, БулФото

Сред противогрипните мерки, които може да се вземат, е да се ограничат контактите максимално, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Още по темата

"В последните години установяваме повече хора, които се опитват да продължат да ходят на работа вече с явни признаци на заболяване, отколкото такива, които държат да вземат болничен", коментира обаче той.

Сред другите мерки, които Кунчев изброи пред bTV, са добра лична хигиена, особено при малките деца, правилно хранене, проветряване на помещенията.

Той подчерта, че е неправилно да се посяга към антибиотиците при грип. "При чиста вирусна инфекция антибиотикът няма ефект, той е излишен, да на кажа вреден", изтъкна Кунчев.

По думите му заболеваемостта в страната продължава да расте и вероятно ни очаква по-сериозна грипна епидемия в края на януари. Много е вероятно скоро да има нови области, в които да бъде обявена епидемия, като за Пазарджик това може да се случи още до края на тази седмица.

Заболеваемостта там е над 300 на 10 хил. души, отчете Кунчев.

Той уточни, че статистиката донякъде заблуждава и има доста други данни, които са много показателни за заболеваемостта – отсъствия от училища, търсене на медицинска помощ, позвънявания в Спешна помощ, търсене на препарати в аптеките.

"Прогнози избягваме да правим, тъй като при грипа винаги може да има изненади. Изненада е и щамовият състав тази година – винаги сме имали грипни епидемии, причинени от А вируси, тази година, поне засега, 80% положителните проби са за Б Ямагата. Очаквахме по-скоро паралелна циркулация, но все пак А да е основният", посочи той.

Дали щамът е А или Б обаче е без значение за пациента, лекаря или лечението. "Има значение за нас какво циркулира и какво би трябвало да бъде включено в състава на ваксините за следващ сезон", каза още Кунчев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
18
 
! Отговори
Бедняка милионер преди 6 години
За съжаление 99 процента от работещите в България са болни и ходят на работа а само когато има грип ли се забелязва че ходят.
53
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мой познат работи в Еконт - осигуряват го на минималната заплата, работи на половин работен ден - 12 часа, включително и в събота, и има право на 10 дни отпуск годишно, независимо дали е болен или иска да ходи на почивка.Болнични работодателя не приема.Взима между 800-1000 лева на месец чисто, и това в София- като си плати наема и сметките, му остават пари за кафе и цигари.Е, какво ще кажете? За това ли скачахте като бесни по площадите?
52
6
 
4
 
! Отговори
Българче преди 6 години
Те не са само от грип в доста фирми има болни от алкохолизъм дори и от психични заболявания пият си хапчетата и ходят на работа и затова има фирми които постоянно търсят работници.Тогава има аз съм болен на работа а този вчера е дошъл и го няма на работа.Тази държава стана рай за некъдърници
51
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще измрем, работейки.робство.
50
2
 
1
 
! Отговори
Lan преди 6 години
23Ами явно участаковата по Соц-а ти е била некадърна! Аз за цялото си детство съм пила веднъж антибиотик, а не е да не съм боледувала :). Антибиотиците са вредни и се изписват само при бактериална инфекция, която е рядкост и тогава и сега.
49
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото българския работодател е гадна твар!
48
0
 
4
 
! Отговори
Работещ - беден преди 6 години
До АаВвСсСъгласен съм с Вас ! Прав сте на 100 процента !
47
0
 
37
 
! Отговори
Редактор в друго изд преди 6 години
Редакторката на статията не е развила доказателствена част на заглавието на статията. Кажи защо не си взимат болничните, аз това влязох да чета, а не за щама. Много се надявам скоро да приемат закон срещу идиотизма в изданията, защото вече не се търпи все да виждаме заглавия, а съдържанието да няма нищо общо... Кретения
46
2
 
24
 
! Отговори
Йордан преди 6 години
Ходят,защото с болничните пари са за никъде!
45
0
 
28
 
! Отговори
Xaxa преди 6 години
И какво пак хората и болните ли са виновни божее господа депутатите и много от тези написалите статията живеят в свой свят излезте преоблечете секато обикновенни хора и почнете задва месеца някаде другаде работа какво ще кажете за репликата ,аз болнични не плащам , предполагам че има доста които са я чували но има и много заспали или да умрели институции
44
18
 
9
 
! Отговори
Тангра преди 6 години
Защото Homo Seliandurens Chalga Glupens не може да си позволи да почива .Нали требва да се мазниме на земляка да не земе да поиска наистина да си вършим работата за която сме назначени.А и трябва да им е гадно на кореняците - да ги окихаме , окашляме , па дано пукнат изедниците ....Пък и намаляването на биджета заради болничния ще е пагубно при тези наеми
43
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирам защо го правите на проблем!?!Евро фирма сме,работим до откат на ишлеме за големи брандове!За 2 години ми се наложи да ползвам 7пъти болнични!3 от тях за детето ми!Нито стотинка за дори за гледане на дете!3ри дни по ведомост са 55,23стотинки!Нито един път!Сами си направете сметката!Иначе нищо ама нищо не одържат!!!Бла бла блаЗащо не го криминализират това!??И после ще кажат че симолират?!ДА ИМА СИМОЛАНТИ!!!НО ПО ДОБРЕ СИМОЛАНТ ОТ КОЛКОТО ПРЕСТЪПНИК!
42
3
 
27
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
az sam ot po staroto pokolenie predi nqma6e li4ni lekari pri grip barza pomo6t idva pi6at bolni4en i si leji6 v ka6ti sega otivat ili na rabota da zarazqvat drugite ili pri li4niq lekar daje bqx svidetel edin s grip edvam stoe6e na kraka i pri li4niq i naokolo malki deca i toi ka6lq6e i gi obsipva6e s virusi
41
3
 
5
 
! Отговори
нкъф хел преди 6 години
парата праи фукарата те тва е положението от време оно и те така те
40
0
 
41
 
! Отговори
система преди 6 години
Здраве срещу пари това е скапаната истина ! Вместо да ти мине за 2 3 дена си кесиш на работа 7 8 дена болен щот работодатела ше мрънка и ще изгубиш не само пари но и работата може би шот всичко е търсене предлагане и накрая една точка у средата на координатната система ...
39
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми щото като вземете болничен първите дни сте на 70% от заплатата. А после сте на 80% и го плаща НОИ, ама идва с около месец закъснение. А сметките за ток, вода и парно си идват навреме. Че и лекарства трябва да си купиш.Затова хората живи-умрели ходят на работа. Ако си с висока заплата шамарът по джоба е по-голям (при 2000 лева чисти на месец дневната ставка е около 100 лева от които ще получиш 70/80); ама като си с малка заплата ще боли повече, защото тогава броиш всяка стотинка....
38
0
 
50
 
! Отговори
Рс преди 6 години
Ту взимали фалшиви болнични,които работодателите плащали та искаха да ги намалят на 50%, сега пък ходели на работа болни, и сеели вируси. И питате защо?Точно затова,,Защото работодателите няма да им платят въобще тези 3дни, пък и не обичат някой да липсва щото обикновено един трябва да работи за 2-***.И така е в повечето фирми..И когато и заплатата ти не стига, и болести ходиш на работа.И пенсионер да си..пак работиш!! И повярвайте.не е за удоволствие.
37
1
 
14
 
! Отговори
Димо преди 6 години
Много от хората, който не ги осигуряват на реалната заплата, предпочитат да си вземат отпуска, отколкото болничен!!!
36
0
 
58
 
! Отговори
АаВвСс преди 6 години
Болничен не се взима,заради разправията с рабодателя,орязването на заплатата и т.н.Всеки го знае,но никой не пише как работниците работят по над 40часа седмично за смешни пари,как не се спазва правилото за 12часа почивка между смените,как не се спазват минималните 36 часа между седмична почивка,как за 10 часов работен ден получаваш 30-40 минути почивка,как ти режат заплатата за липси,брак,глоби и т.н.Как не ти се плаща нощният труд повече и как не получаваш повече пари,когато работиш на празници
35
2
 
5
 
! Отговори
basancho преди 6 години
zashto li ne se iznenadvam,!pitam vi zashto hodqt bolnite na rabota?iskat da zarazqt drugi hora li?prosto kajete ili obqsnete,ako nese sramuvate razbira se!!!