Болни от грип ходят на работа, не вземат болнични! Защо?

Ограничаването на контактите обаче е мярка срещу болестта
80
Болни от грип ходят на работа, не вземат болнични! Защо?
Снимка: архив, БулФото

Сред противогрипните мерки, които може да се вземат, е да се ограничат контактите максимално, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Още по темата

"В последните години установяваме повече хора, които се опитват да продължат да ходят на работа вече с явни признаци на заболяване, отколкото такива, които държат да вземат болничен", коментира обаче той.

Сред другите мерки, които Кунчев изброи пред bTV, са добра лична хигиена, особено при малките деца, правилно хранене, проветряване на помещенията.

Той подчерта, че е неправилно да се посяга към антибиотиците при грип. "При чиста вирусна инфекция антибиотикът няма ефект, той е излишен, да на кажа вреден", изтъкна Кунчев.

По думите му заболеваемостта в страната продължава да расте и вероятно ни очаква по-сериозна грипна епидемия в края на януари. Много е вероятно скоро да има нови области, в които да бъде обявена епидемия, като за Пазарджик това може да се случи още до края на тази седмица.

Заболеваемостта там е над 300 на 10 хил. души, отчете Кунчев.

Той уточни, че статистиката донякъде заблуждава и има доста други данни, които са много показателни за заболеваемостта – отсъствия от училища, търсене на медицинска помощ, позвънявания в Спешна помощ, търсене на препарати в аптеките.

"Прогнози избягваме да правим, тъй като при грипа винаги може да има изненади. Изненада е и щамовият състав тази година – винаги сме имали грипни епидемии, причинени от А вируси, тази година, поне засега, 80% положителните проби са за Б Ямагата. Очаквахме по-скоро паралелна циркулация, но все пак А да е основният", посочи той.

Дали щамът е А или Б обаче е без значение за пациента, лекаря или лечението. "Има значение за нас какво циркулира и какво би трябвало да бъде включено в състава на ваксините за следващ сезон", каза още Кунчев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
47
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
Имам малко дете и се налага да излизам болнични,но само заради него...аз си ходя бална на работа.Защото:1.Режат ти заплатата,а ти вече си дал над 100 лв за лекарства за детето.2.Шефа те гледа на криво3.Колегите се сърдят,че отцъстваш4.И те така те
33
4
 
22
 
! Отговори
До анонимен 29 преди 6 години
Ако взимаш 4000 лв. заплата, още повече чисто, изобщо не разсъждаваш, че ще олекнеш с колкото и да е. Хората на такива позиции, с такова заплащане са образовани, възпитани и най-вече отговорни. Те разсъждават по съвсем друг начин и обикновено не сеят зарази около себе си. Освен, ако не си изключението, в което дълбоко се съмнявам.
32
3
 
17
 
! Отговори
mmaca преди 6 години
Продължавате да задавате отговори и да правите крайно нагли и .............интервюта. Защо?!
31
3
 
30
 
! Отговори
сталинистки тормоз преди 6 години
До АнонименПочнахте пак с изхвърлянията! Заплата 4000лв. Ти да видиш! Това е масовата заплата в Бг, нали? И пак ИТ, нали? Хората не ползват болничен, защото ще бъдат изритани от работа. Нали за това реваха Велев и сие против болничните. Фалшиви били, да разследват всеки взел болничен, да го съдят... Разследване и съд, за който не излиза от дома си, разболява се, пазарува пълни торби, избата пълна със зимнина, домът му е беден, няма нови дрехи, не е сресан, няма нови мебели и ел. уреди.
30
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В КТА Мадара Шумен болничните са забранени. Който излезе му орязват заплатата и не му дават годишен бонус. Отделно докато си болен заплатата ти пада с 20-30 процента. Много ясно че ще ходим на работа и почти умрели, като са такива законите и е толкова корумпирана инспекцията по труда в Шумен.
29
7
 
2
 
! Отговори
LK преди 6 години
До АнонименНещо много са ти кръчмарски сметките...Първо, болничния ти е 5 дни, като по някое време имаш и почивни дни (събота и неделя)...Да речем, че ти дадат и още 5 дни (да ги направим 10, както казваш) - реалните са 6 и 8 работни дни, в зависимост къде се паднеш на преглед...Накрая излиза, че цитираните 1000лв стават 600лв, което предвид основната заплата и предпоставките да заразиш целия колектив са си напълно обосновани. Пък ако го съпоставим към средната заплата - дори е задължително...
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До "24". Другите са много а аз съм един. За кого да мисля?
27
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как да взема болничен като ще ми изгори заплатата. Последня път 1000 лв хвръкнаха. Когато си осигурен на максикум се плаща само 70 % * 3 дена + останалите * 80 %. Т.е ако имаш заплата от 4к за 10 дена болничен = 273 лв + 728 лв ~ 1000 лв за болничния, a при нормален работен ден 4000 / 20 = 200 * 10 дена = 2000 лв. Хах какво стана гориш с 1000 лв какви болнични какви 5 лева.
26
7
 
57
 
! Отговори
ined преди 6 години
Всяка година фармацефтичните компании пускат нови щамове грип, че да печелят милиарди от смотаните си ваксини, хапове и сиропчета
25
1
 
16
 
! Отговори
ДА преди 6 години
Защото са здравни терористи!
24
5
 
25
 
! Отговори
програмист преди 6 години
ами при нас наистина хората ходят за да не изгарят с болнични.мисли се - "аз така и така съм болен, няма от кво вече да се пазя".А че уйтре зарази колегите си - не го интересува ;)Поне в нашия бранш е така, за другите не знам,
23
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото са безотвогорни, защото не им пука за здравето на останалите. Нали за *** важното е той да е добре, а за другите не му дреме. Повече няма какво да се каже по случая.
22
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"При чиста вирусна инфекция антибиотикът няма ефект, той е излишен, да на кажа вреден", изтъкна Кунчев.===Интересно, когато бях дете, щом се разболеех от грип, щедро ми изписваха антибиотици. И изведнъж, след 2000 г. - антибиотиците не лекуват грип. Сега антибиотиците не само са излишни, ами даже и вредни.Иначе по темата - ми щото като си в болничен ти режат парите, затова.
21
4
 
42
 
! Отговори
factotum преди 6 години
Защото Герб са робовладелци, а ние овце.
20
0
 
24
 
! Отговори
До Един от Северозап преди 6 години
Тоя бизнесмен като отвориш ***.bg и видиш какви заплати дава :D Вярно стартови са ама не са над 800 лв.
19
3
 
47
 
! Отговори
Българка преди 6 години
1. Защото болничните се изплащат върху официалната заплата, която е мноооого по-малка от реалната в СИВА БЪЛГАРИЯ.2. Болните служители са лигльовци и симуланти - цитат..
18
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ орязаха парите за болни и стари за да спасят НОИ от фалит, но така се увеличават само броя на пневмониите от грип и на туберкулозата от мизерията при старите, които не могат да намерят работа.
17
2
 
94
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мене ме уволниха защото си взех 2 седмици отпуск по бащинство, когато ми се роди син. Много съм си бил позволявал. Интересно защо ли хората ходят болни от грип на работа?
16
3
 
71
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Защо ли ходят с грип на работа??? Ами, страхуват се да не загубят заплатата си , която в някои случаи е и мого по-малка от 800 лева.Тоест, да не загубят заплатата, която според един бизнесмен не съществува в България в такива размери.По силата на професионалните ми ангажименти, имал съм допир до такива "бизнесмени". Философията им е"Гладни винаги ще има, за да дойдат да работят при нас за тези пари!", а от фирмите първо си заминават служителите, с многото болнични.Така е при нас, а и навсякъде.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спирам да се занимавам с тоя писна ми пък дано проима съвест ако няма господ да е снего амин