Болни от грип ходят на работа, не вземат болнични! Защо?

Ограничаването на контактите обаче е мярка срещу болестта
80
Болни от грип ходят на работа, не вземат болнични! Защо?
Снимка: архив, БулФото

Сред противогрипните мерки, които може да се вземат, е да се ограничат контактите максимално, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Още по темата

"В последните години установяваме повече хора, които се опитват да продължат да ходят на работа вече с явни признаци на заболяване, отколкото такива, които държат да вземат болничен", коментира обаче той.

Сред другите мерки, които Кунчев изброи пред bTV, са добра лична хигиена, особено при малките деца, правилно хранене, проветряване на помещенията.

Той подчерта, че е неправилно да се посяга към антибиотиците при грип. "При чиста вирусна инфекция антибиотикът няма ефект, той е излишен, да на кажа вреден", изтъкна Кунчев.

По думите му заболеваемостта в страната продължава да расте и вероятно ни очаква по-сериозна грипна епидемия в края на януари. Много е вероятно скоро да има нови области, в които да бъде обявена епидемия, като за Пазарджик това може да се случи още до края на тази седмица.

Заболеваемостта там е над 300 на 10 хил. души, отчете Кунчев.

Той уточни, че статистиката донякъде заблуждава и има доста други данни, които са много показателни за заболеваемостта – отсъствия от училища, търсене на медицинска помощ, позвънявания в Спешна помощ, търсене на препарати в аптеките.

"Прогнози избягваме да правим, тъй като при грипа винаги може да има изненади. Изненада е и щамовият състав тази година – винаги сме имали грипни епидемии, причинени от А вируси, тази година, поне засега, 80% положителните проби са за Б Ямагата. Очаквахме по-скоро паралелна циркулация, но все пак А да е основният", посочи той.

Дали щамът е А или Б обаче е без значение за пациента, лекаря или лечението. "Има значение за нас какво циркулира и какво би трябвало да бъде включено в състава на ваксините за следващ сезон", каза още Кунчев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно е от системата но за да е допуснато това некъде има корупция не да ходи на по сто.Чудно мие на каква осигоровка е отчетен нула че затова протака.Колкото си иска да бави на мен ми не дреме често казано останивих лоялност но не се знае сигорно са малко парите това нее проблем.Проблема е че слуша някого слушаи съвеста си аз моята сия знам
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То една държава те работят по две работи че и в системата няма контрол е това вече е върхъ.Ти го чакаш за едно тои си слага жпс и го не интересува.Определено съм на привършване с чакането е това е доверие
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така и не разбрах "защо".
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПартизанкатаМисленето хич не им се отдава...
10
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много от хората не взимат болнични щото после ще ми ядът дедовия! Помните ли какъв закон приеха сеянчетата в парламата точно срещу тези болнични? Които са забравили да отворят страницата в нета да си припомнят какъв противочовешки закон е приет. В това болно време ако тези хора наистина ходят на работа болни то това означава че откъдето минат през градският транспърт в магазините разнасят вируса. Това означава че милиони ще се разболеят и тога сеянчетата от парламата и те ще ми ядът дедовия!
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държава се гради първо военна сила за да установи дневния ред, после имаме съд + парламент,сенат и т.н. но изпълняват същата функция имаме и НАРОД.
8
4
 
22
 
! Отговори
Бременна преди 6 години
Мдаа... и да отворим въпроса дали човек е осигурен на реални осигуровки, размер на трудовото възнаграждение и дали със 70те процента може да покрие разходите... да не говорим, че това ще влияе на базата за майчинство например... а при наличие на малко дете в къщи- какво да пазим колегите, а да эаразим собственото си дете ли?!?
7
0
 
49
 
! Отговори
Партизанката преди 6 години
Защо ли, наистина? Днес. бг, как мислите?
6
1
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо???Наистина ли не е ясен отговора на този въпрос! Защото болничният вече навсякъде се възприема като клинчене от работа и за нещо крайно осъдително. Хората поголовно са смазани и се страхуват да не загубят работата си. Пример-колко се тръби последните месеци за фалшивите болнични, а никой не се замисли за хилядите които ходят болни на работа и рискуват своето здраве и това на околните. Аз лично почувствам ли се зле си взимам болничен и нееднократно ми е намеквано, че"твърде много боледувам"!
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Експоатация под формата, че я борят парите в левия бързо минават в десният джоб.
4
0
 
42
 
! Отговори
морски преди 6 години
Ако работят Лятото на морето,още с първия си болничен са уволнени или незаплатени.
3
0
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Угодия няма нали преди известно време умните глави казваха че до четири дни болнични няма да се признават сега пък ходили на работа грипави и болни *** долни ми какво да правят хората бе продажници
2
0
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В БГ болничните се купуват от здрави хора, докато болните продължават да ходят на работа.Нарича се корупция, но Тиквата ви се закле, че такава няма.
1
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото схемата с болничните е тромава и прилича на борба с вятърни мелници. Когато съм бил болен съм взимал платен отпуск винаги. Просто не ми се занимава с бюрокращина.