Ердоган стреля по кюрдите в Сирия, но улучва... Русия

"Независимая газета" за готвената война от Анкара в Северна Сирия
17 яну 2018 22:15, Елка Василева
225
Ердоган стреля по кюрдите в Сирия, но улучва... Русия
Снимка: архив, Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изглежда вече изпълнява заплахата си да започне бойна операция в сирийския град Африн. Според общоарабски и сирийски медии турски войски са нанесли вчера масирани удари по изградени в този анклав опорни пунктове на кюрдските "Сили за защита на народа" (СЗН).

Същевременно в небето над Африн са били забелязани самолети на ВВС на Турция. Засега няма съобщения за жертви и ранени сред населението, СЗН и руските "сини каски", разположени в Африн, пише Владимир Мухин, "Независимая газета".

По данни от близкоизточни социални мрежи протурски формирования са нанесли сериозни щети и са осуетили настъпление на Сирийската арабска армия и нейни съюзници в южната част на провинция Идлиб.

Там войските на Башар Асад се сражават, за да превземат стратегическата военновъздушна база Абу Духур. Но това май е само прелюдия към голямата война, подготвяна от Анкара и съюзниците й срещу отрядите на СЗН в Северна Сирия. В слово пред парламента на 16 януари Ердоган заяви, че в мащабните бойни действия срещу кюрдските отряди СЗН, смятани в Турция за терористични, ще се включат бойци на сирийската опозиция. И с тяхно участие ще се водят боеве не само в Африн, но и в Манбидж.

Турски медии публикуваха вече планове как въоръжените сили на Турция смятат да превземат окръг Африн. В. "Хабертюрк" например писа, че преди сухопътната операция Анкара планира масиран въздушен удар по 149 обекта, където има отряди на СЗН. По данни на изданието "първата фаза на операцията може да трае до шест денонощия, а се предвижда едновременно с авиацията активно да се използва и артилерията, разположена по границата".

В. "Миллиет" уточнява, че след това ще започнат настъпление сухопътни сили от турската армия, главно с танкови подразделения. Според версията на Анкара тези страховити акции целят да попречат на инициативата на САЩ, насочена към създаване на т. нар. сили за гранична сигурност (СГС) въз основа на отрядите на СЗН в Северна Сирия.

Впрочем не е голяма тайна, че действащите в Африн кюрдски отряди за самоотбрана СЗН в момента нямат много общо с американците. По данни на руското министерство на отбраната Москва е изпратила свои части в Африн още през септември 2017 г. и с помощта на военна полиция е изградила наблюдателни пунктове (НП), осигуряващи "спазването на режима за спиране на бойните действия в т. нар. зона за деескалация".

Там е създаден Комитет за национално помирение, включващ представители на местните органи за самоуправление, на опозицията и на руския Център за помиряване на враждуващите страни. В знак, че Дамаск и Москва са представени в околията, на НП и ред други обекти са поставени знамена на Руската федерация и на Сирийската арабска република (САР).

Руски подразделения на военната полиция и НП действат и в района на Манбидж. Видимо присъствие там имат и американците, също обявени за съюзници от СЗН.

Същевременно Ердоган, заплашил в понеделник да започне бойни действия в Африн и други кюрдски провинции, открито настоя съюзниците и приятелските страни "да не препречват пътя на Анкара в борбата й с терористичните формирования". В противен случай, каза той, Турция не отговаря за евентуалните последици.

"Махнете знамената на страните си от зоните, където са разположени терористи, докато не ви си наложи лично да ви ги предадем. Скъсайте нашивките на своите армии от униформите на терористите, докато не се налага да заровим в земята тези, които са застанали рамо до рамо с въоръжените бунтовници", заяви турският лидер.

Към кого беше адресирано това обръщение - не е ясно. Но предишните заплахи на Анкара към кюрдите и силите на коалицията начело със САЩ може да се разглеждат и като послание към Русия. Защото, ако турската армия започне бойни действия в Африн и Манбидж, това ще застраши руските миротворчески подразделения.

Същевременно САЩ, верни на двойствената си позиция за САР, продължават да играят своята игра. Ред арабски вестници съобщиха подробно за тайно споразумение между Щатите и Сирийските демократични сили (СДС), според което например СГС трябва да получат преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК). С тяхна помощ СДС и техният стожер - отрядите от СЗН, ще могат да отразяват евентуални въздушни заплахи. А може да бъдат заплашени и от турската, и от сирийската авиация. Твърди се, че първата партида американски ПЗРК за кюрдите е доставена миналата седмица в окръг Африн. Ако е истина, това поражда въпроса как са попаднали там. И Пентагонът, и руското военно ведомство засега не коментират случая официално.

Но вече е ясно, че силите за гранична сигурност, формирани на базата на СДС, наистина се създават с подкрепа от САЩ, защото на 14 януари това бе съобщено от коалиционното командване. "Подразделения на СГС ще бъдат разположени по границите на районите, контролирани от СДС", се казва в официалното комюнике.
В тези граници явно не влиза окръг Африн, поставен под протектората на Русия.

Доста е спорно и положението на Манбидж, където има руски миротворчески наблюдателни пунктове. Но ако в случай на турска агресия кюрдите използват от тяхна територия американски ПЗРК, загубите и от двете страни ще са големи.

Професор Дженгиз Томар, декан на факултета по политически науки в турския университет "Мармара", заяви пред Анадолската агенция, че три фактора определят "причините Анкара да предприеме операция в Африн". "Това са опитът на терористите от СЗН да създадат с подкрепа от САЩ 30-хилядни СГС, превземането на летище Абу Духур в провинция Идлиб от сили на режима на Асад и вероятността Русия да покани делегати от СДС на Конгреса на сирийския национален диалог в Сочи."

Турция има собствени интереси в региона - също като Русия. В случая с Анкара интересите й не се диктуват само от борбата с "терористите" от СЗН. Турция има геополитически и икономически цели, непредполагащи подкрепа за целостта на Сирия. Тя се стреми да задържи териториите, заемани от протурската сирийска опозиция в Идлиб, Алепо, Латакия и други провинции, контролирани в момента от САЩ. Москва засега не обръща особено внимание на тези интереси. Но трябва да се отбележи, че ред проамерикански и протурски въоръжени групировки от сирийската опозиция заявиха тези дни, че няма да участват в конгреса за национален диалог в Сочи.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още по темата: кюрдиРусияТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Anonimka АКО аз живея в турция ,и мога да докажа ,че имотът в който живееш е моя собственост ,с чено на бяло то аз ще си го взема същата работа .Време е някой вече да спре тези инпериалисти не е гаранция ,че няма да го направят и вБГ хората не са виновни за различията си кой какъвто е създаден ,и ако сте истински вярващ и добър християнин би трябло да го знаете .АКО НЕ СИ ОПАЗИ ТУРЦИЯ ГРАНИТЕ ,ТЕ ЩЕ СТИГНАТ И ДО БГ БУДЕТЕ СИГОРНИ ,,,,
93
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак се изхвърля мустака, а много добре знае, че няма нужната сила. Може да има някоя ПР акция за неговите зомбирани турски поклонници, но нищо повече. Няма силата да се конфронтира с Русия, САЩ, та дори и с Иран. Една непремерена стъпка в Сирия може да коства много на Турция. Няма съсед на Турция който да е в добри отношения с нея - това е показателно за грандоманските и непремерени действия на Ердоган.
92
7
 
15
 
! Отговори
Ти да видиш преди 6 години
До 105 АнонименМечти,мечти и пак мечти.Кюрдите са гола вода.Гледай по новините как турския аскер ще смачка кюрдите.Кюрдите са *** и играчка на говедарите отвъд океана.
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички говорят и пишат за политически интереси но там в Сирия има и невинни хора като всички нас ала сега за тях остава само страх и тревога от тях сега интереси няма дано господ ги опази защото политиците не само там а и в много други държави мислят само за своята изгода ни за народа ако тези невинни хора загинат тога вали ще се съобщава колко са загинали срамота дано господ накаже всички тези заради който страдат невинните сега
90
19
 
12
 
! Отговори
Политически пророк преди 6 години
Анкара столица на Кюрдестан!
89
10
 
11
 
! Отговори
бай Иван преди 6 години
Султан Реджеп явно желае девиците в отвъдното да му духат,но...може да се наложи той да го духа при тая имперска османска политика.
88
2
 
3
 
! Отговори
realist преди 6 години
До AnonimkaБраво!Това е единственият правилен и точен коментар до момента.
87
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е кюрдите да имат самостоятелна държава.
86
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог да пази България и Русия!
85
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган е един диктатор.С какво Ергоган-султан е по-добър от Башар Асад??
84
10
 
37
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Ердоган си знае работата. Аз не съм нито ислямист, нито сепаратист. Обичам България, не съм Дпс-ар но Ердоган за мен е един Путин, Орбан, Чавес и т.нт. Истински Държавник. Вчера каза по тв:'САЩ да си събират утайките защото ще удавим в кръв 30 -те хиляди техни терористи. Покрай сухото ще изгори и мокрото. Няма да се обаждам на Тръмп. Говорих само с Путин. Те 'американците' си знаят. Ножа опря до кокала. Те са Държава на Терора'.
83
6
 
18
 
! Отговори
Stefan stefanov преди 6 години
Русия наблюдава всичко!Ако турците не искат да бъдат определени като вечните ***,да съчетаят интересите си с руснаците и да не ги нарушават.САЩ явно ще ядат хурката,за съжаление само в лицето на техните сателитни ***!
82
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тъй ще еМНОГО ТИ СЕ ИСКА СО.РОСЧЕ ДА Е ТАКА, АМА НЕ Е. ХА ДА ВИДИМ ДАЛИ ЕРДЖО ЩЕ СИ РАЗВАЛИ ДУСЛУКА С ПУТИН. ЕДИН ПЪТ СГРЕШИ И САМО ДЕТ НЕ ЦЕЛУНА РЪКА НА *** ДА МУ ПРОСТИ.А ЗА АМЕРИКАНЦИТЕ - ТЯХ КОЙ ГИ БРОЙ ЗА НЕЩО В СИРИЯ. СМЕШНИЦИ С ЛЪЖИЦИ.
81
22
 
22
 
! Отговори
тъй ще е преди 6 години
Рашките много се месят и накрая ще отнесат шамарите.Защото имаха благоволението на семейство Клинтън и накрая си показаха рогата.Тръмп и той видя с какви типове си има работа.Ердоган си ги знае и се възползва без никакви угризения.
80
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те кюрдите от самото начало нямат нищо общо с никой.
79
9
 
33
 
! Отговори
МАНИПУЛАТИВНА СТАТИЯ преди 6 години
В СИРИЯ САЩ ВЪОРЪЖИХА И ПОДГОТВЯТ ВОЕННО КЮДИТЕ,НО ЕРДОГАНЧО С МЪЛЧАЛИВАТА ПОДКРЕПА НА РУСИЯ ЗАПОЧНА ДА РАЗВАЛЯ ПЛАНОВЕТЕ НА ГОВЕДАРНИКА КАТО ЗАПОЧНА ДА ИЗТРЕБВА КЮРДИТЕ.МНОГО ХОРА ЩЕ СЕ ЗАПИТАТ ЗАЩО НА КРАВАРНИКА СА ИМ НУЖНИ КЮРДИТЕ,АМИ ЗАЩОТО СЪЩИТЕ ТРЯБВА ДА СЛУЖАТ КАТО БУФЕР МЕЖДУ СИРИЙСКАТА АРМИЯ,СИЛИТЕ НА ИРАН И РУСИЯ ОТ ЕДНА СТРАНА И ОТ ДРУГА ИЗРАЕЛ С ЕДНА ДУМНА ДА ПАЗЯТ ЗАДНИЦИТЕ НА (ИЗБРАНИТЕ) ,НО ЕРДОГАНЧО С ТЕЗИ СИ ДЕЙСТВИЯ ГО НАБИ НА ЦИОНИСТИТЕ
78
16
 
20
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
До АнонименПовече хора обичали Русия... ОМГ!!!Ти на Бузлуджа ли прави проучване?
77
14
 
21
 
! Отговори
Бозкурт преди 6 години
Първо - Турската армия се посреща с Турски знамена от хората живеещи в тези области ...просто е ..радват се , че някой го е грижа за тях и ще бъдат спасени от окупаторите ПКК-YPG ..Второ - гази Мустафа Кемал паша АТАТЮРК много отдавна е предвидил всичко ..при военно положение и несъстоятелност на тази съседска страна да отбранява територията си Турция автоматически получава контрола над 2 града които се превръщат следователно в 82ра и 83ра (il) област на Турция ....Yaşa Mustafa Kemal Paşa Yaşa
76
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А днес.бг стреля винаги по Русия и Путин но улучва себе си и западните си спонсори. Повече хора обичат Русия сега сравнено с преди 30 години, нещо стратегията ви куца. Приказката отдавна е казала, на лъжата краката са къси и носът дълъг.
75
0
 
7
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
До Hafen die WahrheitКоя, трета казваш? А кои са пред нея? Индия, Катай и Сев. Корея нямат ли армии?