Евродепутати до Борисов: Не връщайте 5 бежанци на Китай

Уйгурите, държани в Любимец, можело да бъдат измъчвани
17 яну 2018 19:40, Екип на Dnes.bg
136
Евродепутати до Борисов: Не връщайте 5 бежанци на Китай
Снимка: архив, Булфото

Шестима членове на Европейския парламент, сред които българският евродепутат Илхан Кючук, писаха на правителство на Бойко Борисов да не връща принудително китайски граждани, поискали убежище у нас.

Става дума за петима уйгури, които се намират в центъра за бежанци в Любимец в очакване на решение за принудително връщане. Според евродепутатите, ако правителството ги изпрати на Пекин, те ще бъдат преследвани от китайските власти.

„Ако не се предприемат спешни действия, имаме основания да вярваме, че има реален риск да им бъде причинена непоправима вреда, включително произволно задържане, принудително изчезване или мъчения на основания на уйгурската им идентичност“, пише в апела до българското правителство.

От депутатското писмо става ясно, че петимата са арестувани от българската полиция на 27 юли 2017 г. на границата с Турция и отведени в центъра в Любимец. Молбите им за убежище са били отхвърлени и сега те обжалват отказите, като произнасянето на съда е било насрочено за 16 и за 26 януари.

Евродепутатите, сред които трима италианци от евроскептичното движение Пет звезди, германската зелена Хелга Трупел, както и двама либерали от Словения и от Испания, смятат, че има достатъчно доказателства от независими правозащитни организации като Human Rights Watch и Amnesty International, че уйгурите са преследвани, а правата им на религиозна свобода, майчин език и на изразяване, както и достъпът им до образование, са накърнявани.

„В тази задушаваща атмосфера и пред заплахата от арестуване мнозина уйгури опитват да напуснат Китай и да търсят закрила в чужбина“, се казва още в апела.

Евродепутатите твърдят, че Пекин използва „растящото си влияние и икономическа мощ по света“ да натиска правителства да екстрадират обратно уйгурите и призовават българското да не се подава. Те настояват, че „България има отговорност да съблюдава и насърчава човешките права и европейските ценности, особено като председател на Съвета на ЕС“.

По данни на авторите на писмото през последните 15 г. над 300 уйгури са били насилствено върнати в Китай от 16 държави, включително 22-ма студенти репатрирани от Египет миналата година. Следите на всички тях се губят.

Смята се, че уйгурите са около 15 млн., като 10 милиона от тях живеят в Китай - най-вече в северозападната част, както и в южната провинция Хунан. Те са от тюркски произход и изповядват исляма от 10 век.
 


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
4
 
5
 
! Отговори
СС преди 1 година
Ясно е, че са мюсюлмани, обаче уйгурите са ни най-близките родственици, останали в Азия. Сложна дилема...хем да не нараним Китай, хем пък братовчеди са ни, една кръв.
93
0
 
8
 
! Отговори
ПЛОВДИВ преди 1 година
моля ви пишете какво става в сирия искам да го чета на Български а не на англииски или на някои друг език
92
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обратно в Китай.Никакви уйгури-муйгури в България!
91
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я европедерастите да отидат в Сирия да видят как уйгурите режат глави. Това са едни от най-кръвожадните джихадисти! Аман от европедерастлък!!!!
90
0
 
20
 
! Отговори
ех преди 1 година
Продават Ербъси за милиарди на Китай, а за правата на човека с България да си измият ръцете и ние да ручаме жабетата- айде моля- комуто печалбите и далаверите- нему и тежестите.
89
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искаме никакви мюсюлмани. Имаме си достатъчно! Да си ги приберат италианските италианските "пет звезди" или зелената Хелга, а може би и папата.
Петстотин години са ни тъпкали мюсюлмани, още 20 години ДПС разрушаваше държавата ни. Стига!!!
88
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дебелигъзият страхлив продажник ще ги върне веднага, както постъпи с турците, поискали убежище у нас.
87
1
 
7
 
! Отговори
Американ преди 1 година
До Додо (112)
За Америка се лъжеш, за жалост, и тука педерокрацията взема надмощие..
86
1
 
43
 
! Отговори
Американ преди 1 година
10 милиона угури чакат да видят дали преселението им в Европа ще бъде позволено..
85
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,,Бежанци,, от ИДИЛ
84
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уйгурите са мюсюлмани. Да ги върнат незабавно, китайците ще ги преориентират към конфуцианството. След 10 години в урановата мина ще са забравили корана.
83
2
 
51
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Въпросните уйгури са мохамедани джихадисти. Китай не е жертва на Толерастията, завладяла Западния Свят (с изключение на САЩ) и там ще си получат заслуженото! Вероятно е Бойко да ги задържи в България по заповед на Меркел и с цел да не го помислят за "расист". Молете се да му дойде акъла на време и да изчисти България от тези тумори.
82
3
 
46
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Тия угури най-много обичат да емигрират в Сирия,където се сражават в редиците на джихадистите.Много мили хора,дето се вика.При това положение е най-добре да ги пратим в страните на тия евродепутати,дето ни дават акъли,когато не им ги искаме.
81
0
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 година
Хм ) обяваваме война на Китай-- проблема е (според Каракачанката) че територията ни е много малка - Къде ще ги погребваме ?? (2 .5 милиарда) Май в Македония хм ))
80
3
 
43
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 1 година
Българския евродепутат... Илхан Кючук. И това доживяхме.
79
7
 
3
 
! Отговори
наблюдател до будист преди 1 година
Може външно да си бял, но вътрешно си черен.
78
1
 
24
 
! Отговори
Избирател преди 1 година
Искам да ги върнете в Китай и да ги преследват. Не ги ли върнете ще дойдат още и ще правят зулуми.
77
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уйгурите да си ходят в Турция. Нали точно Турция финансира проблемите които точно тея уйгури създават в Китай.
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БУДИСТ

вижда се че си от мангурите
75
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БУДИСТ

ТИХО ВЕ ТРЕТОПОЛОВ МАНГУРИН