Евродепутати до Борисов: Не връщайте 5 бежанци на Китай

Уйгурите, държани в Любимец, можело да бъдат измъчвани
17 яну 2018 19:40, Екип на Dnes.bg
136
Евродепутати до Борисов: Не връщайте 5 бежанци на Китай
Снимка: архив, Булфото

Шестима членове на Европейския парламент, сред които българският евродепутат Илхан Кючук, писаха на правителство на Бойко Борисов да не връща принудително китайски граждани, поискали убежище у нас.

Става дума за петима уйгури, които се намират в центъра за бежанци в Любимец в очакване на решение за принудително връщане. Според евродепутатите, ако правителството ги изпрати на Пекин, те ще бъдат преследвани от китайските власти.

„Ако не се предприемат спешни действия, имаме основания да вярваме, че има реален риск да им бъде причинена непоправима вреда, включително произволно задържане, принудително изчезване или мъчения на основания на уйгурската им идентичност“, пише в апела до българското правителство.

От депутатското писмо става ясно, че петимата са арестувани от българската полиция на 27 юли 2017 г. на границата с Турция и отведени в центъра в Любимец. Молбите им за убежище са били отхвърлени и сега те обжалват отказите, като произнасянето на съда е било насрочено за 16 и за 26 януари.

Евродепутатите, сред които трима италианци от евроскептичното движение Пет звезди, германската зелена Хелга Трупел, както и двама либерали от Словения и от Испания, смятат, че има достатъчно доказателства от независими правозащитни организации като Human Rights Watch и Amnesty International, че уйгурите са преследвани, а правата им на религиозна свобода, майчин език и на изразяване, както и достъпът им до образование, са накърнявани.

„В тази задушаваща атмосфера и пред заплахата от арестуване мнозина уйгури опитват да напуснат Китай и да търсят закрила в чужбина“, се казва още в апела.

Евродепутатите твърдят, че Пекин използва „растящото си влияние и икономическа мощ по света“ да натиска правителства да екстрадират обратно уйгурите и призовават българското да не се подава. Те настояват, че „България има отговорност да съблюдава и насърчава човешките права и европейските ценности, особено като председател на Съвета на ЕС“.

По данни на авторите на писмото през последните 15 г. над 300 уйгури са били насилствено върнати в Китай от 16 държави, включително 22-ма студенти репатрирани от Египет миналата година. Следите на всички тях се губят.

Смята се, че уйгурите са около 15 млн., като 10 милиона от тях живеят в Китай - най-вече в северозападната част, както и в южната провинция Хунан. Те са от тюркски произход и изповядват исляма от 10 век.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа загива, а те за европейски ценности говорят. Европа се превръща в САЩ и в световен имигрантски пункт.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 36Поне адресирай мнението бе да не си в пустинята?
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евродепутати до Борисов: Не връщайте 5 бежанци на Китай! Върнете 50!
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изкривен свят ти му помагаш то те плюе ами тогава у ляво.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Писна ми и разни бели д-ли да ми казват, че аз съм виновен за простотията на други. Който иска да се самоубие аз няма и няма да позволя да ме наричат расист и т.н. без основание .
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
27 миПриятелю мой.след като пишат така там,действай тм,ТОВА ТУК Е БЪЛГАРИЯ .ОФИЦИАЛНИЯТ ЕЗИК Е БЪЛГАРСКИ,ПИШЕ СЕ НА КИРИЛИЦА.ЗАВРИ СИ МАКЕДОНСКИЯ ТАМ КЪДЕТО СЕ ЧУВСТВАШ НАЙ ЩАСТЛИВ КОГАТО ТИ КЪСАТ ШОРТИТЕ.Има доста психиатрични заведения в които лекуват болести ,свързани с органа който се съдържа в предният лоб.
27
2
 
12
 
! Отговори
5 преди 6 години
Ако християнските народи не си справят с исляма, това ще го направи Китай. Те са древна цивилизация и знаят как да се справят с диваците.
26
1
 
16
 
! Отговори
българина преди 6 години
защо всички мюсюлмани бягат все и се натискатвсе в християнски държави?!?! като конски мухи са, само шибалката ги оправя тях. защо християни не бягат в ислямски ко чини? но са толкова пр сти, че и на този въпрос не могат да си отговорят. важното е да се из се рат на метеното и чуждото хубаво да стане като тяхното нас рано.
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече си расист, ако не желаеш да си подариш честно изработените пари на африканци и мюсюлмани.
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Писна ми да храня всеки мюсюлманин с чело 2 см и дузина деца в на Тръмп страна.
23
3
 
15
 
! Отговори
българина преди 6 години
щом 16 държави ги връщат защо ние не? за какво са ни диви азиатски ислямисти? достатъчно уйгури си имаме тук в разград и кърджали. нека тези евродепутати да плачат на вратата на новото германско правителство, то качи квотите за май уни за 2018г. направо в китайскто посолство ги водете, те са китайски граждани незаконно пребиваващи тук.
22
2
 
10
 
! Отговори
Ердоган преди 6 години
Бойко, донеси! Донеси ми ги! Кой е добро момче? Йълдъръм приготви пържолка за Бойко.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само занимават Бойко Борисов с такива щекотливи въпроси. Ако ги върне, от Европа ще се сърдят. Ако не ги върне, от Китай ще се сърдят...Вместо това трябва да оставят Бойко Борисов да работи на спокойствие върху важните въпроси - външната политика и председателството.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тайга широка, китайци там няма.
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
14Научи какво означава расист.Този човек е националист и това му прави чест.А ти се научи да пишеш на Българки.Маймунският език е приет в Афганистан и други територий.
18
2
 
12
 
! Отговори
това е преди 6 години
Китай няма да ни прости ако не им върнем тези терористи,тези Евро депутати от третия пол да не се мешат където не им е работата.Къде бяха те когато хиляди терористи минаваха през и от Европа на път към Сирия да колят и бесят и странно защо никой не ги спря!?
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като са мюсюлмани, що не бягат в мюсюлманска държава?
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На турците им върнахме,мисля,че бяха девет човека(нормален хора- образовани) и някой да попита дали в Турция няма да ги преследват...или арестуваните кюрди пак в Турция ,някой да се опита да ги защитава от ЕС или от ДПС...
15
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия не им ли е по-близо? Какво търсят тук?
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Н 14Не е расист никой не ви ще порядките довели ви до каменната ера ай с иктир бе.