Евродепутати до Борисов: Не връщайте 5 бежанци на Китай

Уйгурите, държани в Любимец, можело да бъдат измъчвани
17 яну 2018 19:40, Екип на Dnes.bg
136
Евродепутати до Борисов: Не връщайте 5 бежанци на Китай
Снимка: архив, Булфото

Шестима членове на Европейския парламент, сред които българският евродепутат Илхан Кючук, писаха на правителство на Бойко Борисов да не връща принудително китайски граждани, поискали убежище у нас.

Става дума за петима уйгури, които се намират в центъра за бежанци в Любимец в очакване на решение за принудително връщане. Според евродепутатите, ако правителството ги изпрати на Пекин, те ще бъдат преследвани от китайските власти.

„Ако не се предприемат спешни действия, имаме основания да вярваме, че има реален риск да им бъде причинена непоправима вреда, включително произволно задържане, принудително изчезване или мъчения на основания на уйгурската им идентичност“, пише в апела до българското правителство.

От депутатското писмо става ясно, че петимата са арестувани от българската полиция на 27 юли 2017 г. на границата с Турция и отведени в центъра в Любимец. Молбите им за убежище са били отхвърлени и сега те обжалват отказите, като произнасянето на съда е било насрочено за 16 и за 26 януари.

Евродепутатите, сред които трима италианци от евроскептичното движение Пет звезди, германската зелена Хелга Трупел, както и двама либерали от Словения и от Испания, смятат, че има достатъчно доказателства от независими правозащитни организации като Human Rights Watch и Amnesty International, че уйгурите са преследвани, а правата им на религиозна свобода, майчин език и на изразяване, както и достъпът им до образование, са накърнявани.

„В тази задушаваща атмосфера и пред заплахата от арестуване мнозина уйгури опитват да напуснат Китай и да търсят закрила в чужбина“, се казва още в апела.

Евродепутатите твърдят, че Пекин използва „растящото си влияние и икономическа мощ по света“ да натиска правителства да екстрадират обратно уйгурите и призовават българското да не се подава. Те настояват, че „България има отговорност да съблюдава и насърчава човешките права и европейските ценности, особено като председател на Съвета на ЕС“.

По данни на авторите на писмото през последните 15 г. над 300 уйгури са били насилствено върнати в Китай от 16 държави, включително 22-ма студенти репатрирани от Египет миналата година. Следите на всички тях се губят.

Смята се, че уйгурите са около 15 млн., като 10 милиона от тях живеят в Китай - най-вече в северозападната част, както и в южната провинция Хунан. Те са от тюркски произход и изповядват исляма от 10 век.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом са минали незаконно границата, да ги връщат! Какъв им е проблемът с китайците?
12
5
 
2
 
! Отговори
евроатлантик преди 6 години
Ами ако ги върнат в сирия при режима на Асад ?
11
3
 
16
 
! Отговори
Ердоган преди 6 години
Шегувате ли се, достатъчно е само да звъннеш на оная шушумига Борисов и лично ще ти предаде и майка си, ако му я посочиш с пръст.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само ескимоси още не са търсили "убежище" у нас.
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало, Евродепутатите ние бежански център ли сме или кошче всеки да си "изхвърля" ненужните *** на всяка провалена страна?
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като са тюрки, към го дирят тук, а не са си останали в Турция? Нали Турция била европейска държава?
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
....Те са от тюркски произход и изповядват исляма от 10 век....Значи мястото им е в Турция,защо не са останали там? Обратно в Турция или в Китай.А пък "българският" евродепутат с не българско име Илхан Кючук може да ги последва.
6
2
 
25
 
! Отговори
лудост преди 6 години
Това племе са едни от най жестоките терористи в Сирия,защо тези депутати защитават терористите?
5
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС призоваваше да не предаваме на Ердоган и турски бежанци, ама Тиквата нали е личен слуга на мустака...
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай ще е следващата супер сила връщай.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гусин Борисов,ами ако от Китай си ги поискат,какво ще кажете.Мама не ги пуска .
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички,вън кой от къде е
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Връщай !