Шоуто на Доналд Тръмп: Погази едно по едно всички правила

Той е убеден, че знае най-добрите думи, владее това върховно оръжие
17 яну 2018 21:00, Елка Василева
72
Шоуто на Доналд Тръмп: Погази едно по едно всички правила
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Дванадесет месеца в Белия дом. Неспирен поток от гръмки изявления, спорове и скандали.

От всички погазвания на правила от президентското управление във версията на Доналд Тръмп най-яркото и шокиращо не е в политическата ориентация, а в думите, тона, стила, пише Франс прес.

В една страна, която е по-поляризирана от всякога, има консенсус само по един въпрос: милиардерът от Ню Йорк, който стана 45-ият президент на САЩ без грам политически опит, погази едно по едно всички правила.

Ден след ден САЩ и светът наблюдават, възхитени или потресени, шоуто на Тръмп - ритуалните му сутрешни залпове от туитове.

Откровеното му говорене е освежаващо в една федерална столица, която е откъсната от тревогите на провинциална Америка, ликуват избирателите му.

Недостойно поведение, което отслабва президентския пост и отприщва расистките изказвания, възмущават се критиците му.

Още по темата

"Аз знам най-добрите думи", фукаше се магнатът на недвижими имоти по време на предизборната кампания. Една година след влизането му в Овалния кабинет на 20 януари 2017 г. той остава убеден, че владее това върховно оръжие.

Винаги импулсивен, перчещ се, провокационен, на моменти агресивен и презрителен, Доналд Тръмп избра начин на говорене, който досега бе немислим за лидера на най-голямата световна сила.

Той често пуска туитове в своя прослава, самоопределя се като "гений" след излизането на полемична книга ("Огън и ярост"), в която се поставя под съмнение способността му да управлява, засипва критиците си с подигравателни прякори и неласкави определения: "глупак", "негодник", "слабак", "некадърник", "откачалка", "лицемер", "неудачник".

Единия ден иронизира климатичните промени, защото навън е студено и го обвиняват, че бърка климат и синоптична обстановка. На другия се заяжда с външния вид на говорителката на Ем Ес Ен Би Си Мика Бжежински, на третия критикува кмета на Лондон Садик Хан, че омаловажава терористичната заплаха. В някой следващ ден се захваща с Барак Обама и го обвинява във въображаемо подслушване.

При всяка полемика екипът му, отслабен от масови напускания и често пъти изненадан от президентските изблици, прави каквото може, за да угаси пожара.
Изтъкваният аргумент е следният: американците са избрали Доналд Тръмп, защото съзнателно отхвърля политическата коректност, а не за да се слее с предшествениците си.

Тези твърде свободни изказвания несъмнено бяха предимство в предизборната кампания, но по дефиниция залозите вече не са същите, когато си на Пенсилвания авеню 1600.

Вярно е, че 71-годишният милиардер може да се похвали, че задава темпото на цялата страна, даже от това да й се вие свят.

Стабилният икономически растеж и възходът на Уолстрийт впрочем са солидни аргументи, които да се изтъкнат при първата равносметка.

След една година в Овалния кабинет обаче всички проучвания на общественото мнение са сходни: на този етап той е най-непопулярният президент в съвременната американска история.

Според последното допитване на Куинипиак 69 процента от избирателите смятат, че той е лишен от здрав разум, а 57 процента - че няма нужните качества да е президент.

Колкото и да повтаря Доналд Тръмп на международната сцена, че Америка "отново е уважавана", първото, което прави впечатление, е растящото оттегляне и капсулиране на страната.

Извън нескритата му жажда за признание и подчертания му вкус към почести и червени килими, колегите му се затрудняват да различат някакви водещи насоки в гръмките му изявления.

Според бившия високопоставен дипломат и специалист по Близкия изток Аарън Дейвид Милър липсата на свързаност в изказванията на "най-влиятелния човек на планетата" поставя САЩ в деликатно положение.

"Ако думите на президента не съвпадат с действията му, или дори с действителността, въпросът за нашите съюзници, както и за нашите противници, е следният: надежден ли е този президент, може ли да му се има доверие?", обяснява той.

Ако погледнем към вътрешната политика, дали нетипичният му стил ще му позволи да бъде преизбран през 2020 г. за втори мандат, както се случи с тримата му предшественици - Барак Обама, Джордж Буш и Бил Клинтън?

Прекалено рано е да се каже.

Пространството му за маневриране обаче е ограничено: вместо да се опита да разшири базата си след избирането си, той с всеки следващ ден я свива.

Реториката понякога може да му изиграе лоша шега, например по въпроса за имиграцията, където обидните му думи за Хаити и Африка, казани на среща с конгресмени, породиха бурни реакции в момент, когато републиканците имат критична нужда от компромис с демократите.

Според историка от Принстънския университет Джулиън Зелизър свеждането на спорните изказвания на Тръмп до забавление е опасно в дългосрочен план.
"Ако политическата класа и обществеността просто махват с ръка в такива моменти и казват: "Тръмп си е такъв", летвата ще бъде смъкната толкова ниско, че ще стане невъзможно да се възвърне величието на президентската длъжност", пише той.

Засега, като се изключат отделни инакомислещи като Джон Кейсик, Джон Маккейн и Джеф Флейк, които открито изразяват опасения, че Републиканската партия може да загуби душата си, републиканците са единни въпреки сътресенията.

Възможно е обаче нещата да се променят, ако на междинните избори за Конгрес през ноември демократите удържат победа.

Като Дамоклев меч над него продължава да виси и опасността, която крие дейността на специалния прокурор Робърт Мълър, който разследва евентуално съглашателство на предизборния екип на Тръмп с Русия и възможно възпрепятстване на правосъдието от страна на президента.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чичо Дончо вършее.
61
4
 
1
 
! Отговори
Феликс преди 6 години
"Според последното допитване на Куинипиак 69 процента от избирателите смятат, че той е лишен от здрав разум, а 57 процента - че няма нужните качества да е президент. "- тоест 12 процента считат , че е здравият разум не е задължителен за обладателя на президентска длъжност! :))
60
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз лично не разбрах абсолютно нищо от тази статия. Празни приказки, демагогия и разтягане на локуми. Тръмп е човек на фактите. А какви са фактите - той е милиардер, а те не. Той спечели, те загубиха. Той е успешен президент, те са загубеняци. Спазва ли си предизборните обещания едно след друго...спазва ги. Върти ли ги на малкия си пръст както си иска...върти ги. Нарича ги фалшиви новини...ами фалшиви са! И сто книги да напишат все тая, накрая Тръмп пак ще ги бие...а те пак ще загубят!
59
1
 
11
 
! Отговори
ззз преди 6 години
Съгласен съм с всяка думичка от тази статия, НО авторите не осъзнават, че на обикновенният човек му писна от политически лицeмeри и че всъщност всяка дума казана по-горе е ПЛЮС за Тръмп.Омръзнало ни е всяко изречение на политик да се анализира и да се разъждава какво всъщност е имал в предвид.Тръмп казва което мисли (в момента), било то вулгарно или превзето или емоционално, което не значи че след 1 ден няма да си смени мнението т.е. като обикновенните хора и това вбесява "истинските" политици
58
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така става, когато наричаш нещата с истинските им думи. Веднага те изкарват невменяем..
57
0
 
15
 
! Отговори
ivailo преди 6 години
ТРЪМП погази всички правила на лицемерието и лукавството...
56
5
 
2
 
! Отговори
ПАзете лидерите преди 6 години
Този на снимката е в обемно манипулиращо ИЗЛАГАЩО човека поле на Жълт pidalПреди много години попаднах на симпозиум и бях облъчен от камера с вграден жълт манипулатор Ужас казах неща които не съм и помислял..ПАзете лидерите от нагли манипулации вкл он лайн
55
8
 
1
 
! Отговори
... преди 6 години
Много е добре много е добре! И хамериканките си го избраха но и другаря путин удари едно рамо в тоя избор! Значи мое да се каже, че е долюбван от всички! А и на мен хоуто наречено хамерикански президент ми харесва от как тръмпчо е основен играч там! :)
54
0
 
13
 
! Отговори
Цензор преди 6 години
Кухата тиква-преписвачка пак не ни изненада с поредната си словестна диapия.
53
1
 
10
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Поредният празнословен брътвеж...
52
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки средностатистически *** може да бъде откровен и да говори прямо.Това не го прави добър президент.
51
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си откровен и да "казваш нещата с истиските им иемна" не е белег на добър държавник.
50
12
 
19
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Айде сега. Един човек с власт казва нещата с истинските им имена и взеха да го оплюват.
49
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
51, Франция е пета икономика, има петата най-силна армия и са на трето място по брой на ядрени глави, ***. А що се касае до задни предавки, явно си доста запознат по темата. Другарите сте така. Все за третополови говорите, но вие сте най-големите. Не може да съдиш за една нация от един момент в историята (ВСВ). Всички *** си живеете още във и с представите от ВСВ, а хората на Запад се обединиха. Вашата любима Русия освен да плаши съседите си с анексация, никакъв прогрес не е постигнала.
48
10
 
13
 
! Отговори
Пепо преди 6 години
Много глупави коментари на ***!!!Някои пишат такива глупости,че ми е чудно откъде толкова много неграмотност в малките им главички???Статията много правилно описва състоянието на трагизъм на рижия перчем, загубата на доверие в него, и нарасващата политическа , донякъде скрита, донякъде открита ненавист към него. Твърде много отрицателни и негативни страни си спечели, още от първия си ден,и за жалост на него, продължава да трупа този негативизъм.
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И снимката и "статията" подбрани с вкус. За "интелигентни" хора:)
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ и Русия ще наритат всеки изпречил се на пътя им не разбирам защо се карат вместо заедно да строят в две редици всички.
45
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция да внимава щот Тръмп и САЩ ще ги правят ритан чайник. Всички знаем,че френския танк има само задна предавка.
44
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Погази правилата на психясалите либерали .
43
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Офф ,да се омитаВсички ще се съобразяват с Тръмп особено пуделите му от Германия,ЮК,Франция и т.н. иначе ще им покаже кой е шефа.