България омайва Берлин: Домати, сирене... За останалото грижа има ракията

Традиционната българска кухня на вниманието на германците
18 яну 2018 18:00,
92
България омайва Берлин: Домати, сирене... За останалото грижа има ракията
Снимка: Visualhunt/ abac077

В България се произвеждат уникални храни с автентичен вкус, които трябва да достигнат до повече потребители в Европа, пишат организаторите на изложението "Зелена седмица" в Берлин, на което България е страна-партньор.

По този повод агенция ДПА организира малка "разходка" из традиционното българско меню. Любопитно е как добронамереният репортер като външен човек описва добре познатите на всички българи блюда.

Още в началото Мария Дунес-Розе попарва надеждите на своя гост: "България не е гурме-страна", констатира ресторантьорката. "Нашата кухня е традиционна". И честна, добавя тя.

Готви се с продуктите, които дават земята и домашните животни: чушки, краставици, домати, овче сирене, свинско и пилешко месо. За останалото грижа има... ракията. По традиция българите я пият с предястията. Ракията се вари от грозде, сливи или кайсии.

"Отпиваме обаче само малка глътка", уверява госпожа Дунес-Розе, съдържателка на ресторанта "При Мария" в Берлин.

Тази година България е страна на фокус на Международната зелена седмица в Берлин от 19-ти до 28-ми януари, пише Deutsche Welle. Посетителите на този голям панаир ще могат да научат повече подробности за българските храни и трапези.

По традиция най-напред се сервира шопска салата, макар че българите не се отнасят особено стриктно към спазването на поредността в едно меню, обяснява Мария: "Просто всичко се слага на масата". Ето така един обяд или една вечеря спокойно могат да се проточат часове наред. Между другото, шопската салата се прави от нарязани домати, краставици, чушки, лук, оцет и олио, върху които се настъргва овче сирене.

Уникалното кисело мляко

Българите са особено горди със своите млечни продукти. Дори бактерията, която превръща прясното мляко в кисело, носи тяхното име: "Lactobacillus bulgaricus". Тази бактерия, която е отговорна за приятно мекия вкус на киселото мляко, вирее само в региона, съобщава българското Министерство на туризма. А киселото мляко е най-важната съставка на "таратора", който се сервира като студено предястие. В него задължително се нарязват краставици, чесън, орехи и копър.
Мария сервира на своите гости и други предястия. Българската "снежанка" прилича на гръцкото "цацики" – кисело мляко, чесън, краставици и магданоз, а за хората с фин вкус ресторантьорката предлага още пържени тиквички и печени белени чушки. Не може да се мине и без кьопоолу – пюре от патладжани, чушки и чесън. Към всичко това на масата се предлага хляб и "шарена сол", в която са смесени сол, червен пипер, чубрица и риган.

Когато се стигне до главното блюдо, в България има по нещо както за всекиго:  както за любителите, така и за противниците на месото. Пълнените чушки са с плънка от кайма, ориз, лук, моркови и подправки. А кавърмата се прави от запържено пиле, което после се задушава в глинен съд със зеленчуци, доматен сос, лук и черен пипер. "Месото първо се запържва, а после се задушава, така то остава сочно и ароматично", обяснява Георги Георгиев от българското Министерство на земеделието.

Без месо, но затова пък с много фантазия се приготовлява типичният миш-маш. Мария нарязва в едно гюведже чушки, лук, домати, чесън, добавя яйца и овче сирене и задушава всичко това заедно. "Сирене по шопски" също се приготовлява в гюведже: на пластове се редят овчето сирене, запърженият лук и доматите, а отгоре се чуква едно яйце.

В българските ресторанти има и риба. "Скумрия или пък пъстърва на керемида, пълнени със зеленчуци, лимон и орехи", обяснява Георгиев. За определени празници в България се сервира и пълнен шаран.

"Българското вино е подценено в чужбина"

А онези, които обичат накрая да хапнат и нещо сладко, ще намерят в менюто различни десерти, напомнящи на австро-унгарската кухня. Сладките палачинки носят същото име, както в Австрия, сервира се и щрудел или пък тиквеник от фини кори с настъргана тиква, орехи, захар, канела и лимонова кора. Щруделът и тиквеникът се поръсват с пудра захар и могат да се сервират не само за десерт, но и за закуска. Ако след десерта имате нужда и от дижестиф, навярно пак ще се сетите за ракията, но нея българите я пият не накрая, а в началото.

Освен към концентратите, българите са силно привързани към още една алкохолна напитка: виното. "В международно сравнение българското вино се подценява", смята Мария. А виното е неотменим елемент от българската история: за античните траки то е важна съставка на религиозните ритуали. Днес територията на България е разделена на различни винарски региони. На север се отглеждат най-вече сортовете "Пино ноар" и "Каберне совиньон", на юг пък - "Мерло" и "Рубин". А по южния склон на Балкана се отглежда грозде за бели вина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
nadqvam se da e na nivo specialno shte posetim foruma i Berlin s grupa angliiski kolegi koito sa ludi po balgarskata kuhnq :)
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 83Гювеч-гювече.ГювеДЖ ли се казва,та да е гювеДЖе?Баси тъпнята !
83
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
германците от 50 години идват в бьлгария на почивка и са запознати с нашитехрани няма бьлг домати и чушки всичко е вносно безвкусно и с бял корентака че не заблуждаваите хората те такива *** ядат в мом от холандия
82
1
 
4
 
! Отговори
Пепе преди 6 години
До до 83ти го отвори!
81
3
 
5
 
! Отговори
до 83 преди 6 години
Пише се точно гювеДЖе - отвори си тълковния речник и погледни.ГювеЧЕ може да казвате във вашето село.
80
3
 
5
 
! Отговори
пепе преди 6 години
Само шоп може да напише няколко пъти гювеДЖе, вместо гювече :)
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че съм близо до Пирот и Ниш. В български магазин не съм стъпвал от лятото на 2015 та година
78
2
 
3
 
! Отговори
к-бг преди 6 години
Последно - ГЕРМАНИЯ НЕ Е БЪЛГАРИЯ И СЛАВА БОГУ!!!Да и България се управлява от група хора, но тази група е в пъти по-голяма на брой от колкото в ГЕРМАНИЯ.ИЛЮМИНАТИТЕ ОСЪЗНАХА, ЧЕ ИДЕАЛНОТО МЯСТО ЗА УПРАВЛЕНИЕ Е ГЕРМАНИЯ. НЕ СЛУЧАЙНО СЕ ОПИТАХА ДА Я ЛАНСИРАТ ЧРЕЗ ХИТЛЕР.Как двама човека управляват цяла партия - ГРОБ? Как? Еми с два магазина.ФАЛИТА НА К***УФЛ***НД И Л'ИДЛ В БГ ще нанесе разрухата на П***РТИЯ ГРОБ.
77
2
 
4
 
! Отговори
хаос в к@уфланд преди 6 години
Бг политика е т'ъпо парче. ПОСТЕПЕННО ШЕ ОСЪЗНАЕ, ЧЕ ПОЛИТИКА И БИЗНЕС С БЕРЛИН НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ.Германия се управлява от една шепа хора. Буквално става дума за около 10 човека. ГЕРМАНИЯ Е СТРАНА НА ИЛЮМИНАТ-КОМУНИЗМА.БИЗНЕС С ИЛЮМИНАТИ НЕ Е БИЗНЕС. ТОВА СИ Е ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА. ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО СТАВА С ИЛЮМИНАТИТЕ? СЪЩОТО КАТО С ТЕХНИЯ БИЗНЕС - накрая САТАНАТА ги ползва за своите нужди докато един ден КОМУНИЗМА-ИМПЕРИАЛИЗМА РУХНЕ.Следователно слабото място на ГРОБАДЖИИ е фалита на К***УФ
76
2
 
4
 
! Отговори
бг преди 6 години
ВЕЧЕ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ К***УФЛ***НД И Л'ИДЛ ВЪВЕДОХ ТЪРГОВСКИ КОМУНИЗЪМ.Бг политика е т'ъпо парче. ПОСТЕПЕННО ШЕ ОСЪЗНАЕ, ЧЕ ПОЛИТИКА И БИЗНЕС С БЕРЛИН НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ.ПРИЧИНИТЕ СА СЛЕДНИТЕ: -пълен хаос на всички нива(понеже двама ИЛЮМИНАТИ не могат да покрият -менажира всичко, а техните подчинени им пука до толкова до колкото да вземат максимум бонус и заплата и да дадат минимум работа. ТУК НЕ СТАВА ДУМА ЗА ТЕЗИ НА НИСКИТЕ НИВА, ОТ КОИТО НЕ ЗАВИСИ НИЩО.-много некадърници и много връзкар
75
1
 
4
 
! Отговори
РАК преди 6 години
ДВАМАТА ДЪРТИ ИЛЬОМИНАТИ - шефовете на К***УФЛАНД И Л'И'ДЪЛ ни тъпчат със стока-***. После българина се чуди, защо боледува от РАК.Вие знаете ли КАК ШЕФОВЕТЕ НА МЕРКЕЛ И БОЙКО(двата магазина) сключват договор с бг търговци? Взимат най-евтиното.Примерно доставчик "Х" казва, че продава картоф за 10 ст. на К***уфл***нд. Лъже, че е български, а КАРТОФЪТ ОТ ЕГИПЕТ.После *** купува картоф , който не съдържа никакви полезни вещества, минерали и т.н.ВЕЧЕ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ К***УФЛ***НД И Л'ИДЛ ВЪВЕДОХ
74
1
 
5
 
! Отговори
ССС преди 6 години
Цяла България се управлява от БОКО. Шефката на Боко - МЕРКЕЛ. Шефовете на МЕРКЕЛ са двама КОМУНИСТИ-ИЛЬОМИНАТИ. ТОВА СА ШЕФОВЕТЕ НА Л'ИДЛ И К***УФЛ***НД.До тук ще си кажете и кво от това?ГЕРМАНИЯ УНИЩОЖИ ЛИ ЦЯЛА ЕДНА СФЕРА В БГ БИЗНЕСА? Търг. пазар е превзет от две фирми-МОНОПОЛИСТИ. СТОКАТА Е НИСКО КАЧЕСТВО. ЕДИН КАРТОФ- НО ОТ ОПРЕДЕЛЕН БЕЗВКУСЕН И ГАДЕН СОРТ. Лъжат, че стоката е българска. Хубавата бг стока се изнася за ГЕРМАНИЯ. Ние ядем най-ск***паната стока. НАЙ-ЛОШОТО Е ЧЕ НЯМА АЛТЕРНАТИВ
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че са били Марко Поло и Колумб, да има с какво да си правим шобската салата, пълнените чушки и бобената чорба.
72
3
 
3
 
! Отговори
херфлик преди 6 години
Г***дните К***ул***нд и Лид'л имат ск***п***ни и ниско-качествени стоки.Месото на вкус е ужасно. То е от стари ***, тежащи не по-малко от 400 кг.Двете фирми са като разграден двор. Там работят от целия сват най-голямите връзкари и нек***дърници. Имат във всяка държава административен център. Работното им време свършва на "ШЕФОВЕТЕ" в 14:00. ГЕРМАНЕЦ, ПОЛЯК, БЪЛГАРИН - МЕГА МЪРЗЕЛИ.В магазините им , всички сякаш един баща германец ги е правил. Само се загледайте. Няма ***, няма индийци, няма латино
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ее това е играта... народа да пие ракиата.... други да крадат кои колкото мои...СЕЛИАЦИИИ
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АлабалаГърците имат само маслини за узо и пустиня а всичко друго купуват от България или чужбина.
69
2
 
14
 
! Отговори
Алабала преди 6 години
Незнам за Берлин, но ако си мислите, че извън България, някой чужденец като чуе България и първото нещо, което си представя е Шопска салата, кисело мляко и ракия, значи малко сте пътували. В САЩ млякото, сармите, баницата, мусаката, узото, сиренето и други са известни като гръцки.
68
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ракията се вари от грозде, сливи или кайсии."И круши.
67
0
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
ааа и още нещо - парата е у високите технологии, не в автентичният вкус
66
1
 
10
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
ракията от заводите е спирт - в тях от над 20 години не е влизал камйон с грозде