България омайва Берлин: Домати, сирене... За останалото грижа има ракията

Традиционната българска кухня на вниманието на германците
18 яну 2018 18:00,
92
България омайва Берлин: Домати, сирене... За останалото грижа има ракията
Снимка: Visualhunt/ abac077

В България се произвеждат уникални храни с автентичен вкус, които трябва да достигнат до повече потребители в Европа, пишат организаторите на изложението "Зелена седмица" в Берлин, на което България е страна-партньор.

По този повод агенция ДПА организира малка "разходка" из традиционното българско меню. Любопитно е как добронамереният репортер като външен човек описва добре познатите на всички българи блюда.

Още в началото Мария Дунес-Розе попарва надеждите на своя гост: "България не е гурме-страна", констатира ресторантьорката. "Нашата кухня е традиционна". И честна, добавя тя.

Готви се с продуктите, които дават земята и домашните животни: чушки, краставици, домати, овче сирене, свинско и пилешко месо. За останалото грижа има... ракията. По традиция българите я пият с предястията. Ракията се вари от грозде, сливи или кайсии.

"Отпиваме обаче само малка глътка", уверява госпожа Дунес-Розе, съдържателка на ресторанта "При Мария" в Берлин.

Тази година България е страна на фокус на Международната зелена седмица в Берлин от 19-ти до 28-ми януари, пише Deutsche Welle. Посетителите на този голям панаир ще могат да научат повече подробности за българските храни и трапези.

По традиция най-напред се сервира шопска салата, макар че българите не се отнасят особено стриктно към спазването на поредността в едно меню, обяснява Мария: "Просто всичко се слага на масата". Ето така един обяд или една вечеря спокойно могат да се проточат часове наред. Между другото, шопската салата се прави от нарязани домати, краставици, чушки, лук, оцет и олио, върху които се настъргва овче сирене.

Уникалното кисело мляко

Българите са особено горди със своите млечни продукти. Дори бактерията, която превръща прясното мляко в кисело, носи тяхното име: "Lactobacillus bulgaricus". Тази бактерия, която е отговорна за приятно мекия вкус на киселото мляко, вирее само в региона, съобщава българското Министерство на туризма. А киселото мляко е най-важната съставка на "таратора", който се сервира като студено предястие. В него задължително се нарязват краставици, чесън, орехи и копър.
Мария сервира на своите гости и други предястия. Българската "снежанка" прилича на гръцкото "цацики" – кисело мляко, чесън, краставици и магданоз, а за хората с фин вкус ресторантьорката предлага още пържени тиквички и печени белени чушки. Не може да се мине и без кьопоолу – пюре от патладжани, чушки и чесън. Към всичко това на масата се предлага хляб и "шарена сол", в която са смесени сол, червен пипер, чубрица и риган.

Когато се стигне до главното блюдо, в България има по нещо както за всекиго:  както за любителите, така и за противниците на месото. Пълнените чушки са с плънка от кайма, ориз, лук, моркови и подправки. А кавърмата се прави от запържено пиле, което после се задушава в глинен съд със зеленчуци, доматен сос, лук и черен пипер. "Месото първо се запържва, а после се задушава, така то остава сочно и ароматично", обяснява Георги Георгиев от българското Министерство на земеделието.

Без месо, но затова пък с много фантазия се приготовлява типичният миш-маш. Мария нарязва в едно гюведже чушки, лук, домати, чесън, добавя яйца и овче сирене и задушава всичко това заедно. "Сирене по шопски" също се приготовлява в гюведже: на пластове се редят овчето сирене, запърженият лук и доматите, а отгоре се чуква едно яйце.

В българските ресторанти има и риба. "Скумрия или пък пъстърва на керемида, пълнени със зеленчуци, лимон и орехи", обяснява Георгиев. За определени празници в България се сервира и пълнен шаран.

"Българското вино е подценено в чужбина"

А онези, които обичат накрая да хапнат и нещо сладко, ще намерят в менюто различни десерти, напомнящи на австро-унгарската кухня. Сладките палачинки носят същото име, както в Австрия, сервира се и щрудел или пък тиквеник от фини кори с настъргана тиква, орехи, захар, канела и лимонова кора. Щруделът и тиквеникът се поръсват с пудра захар и могат да се сервират не само за десерт, но и за закуска. Ако след десерта имате нужда и от дижестиф, навярно пак ще се сетите за ракията, но нея българите я пият не накрая, а в началото.

Освен към концентратите, българите са силно привързани към още една алкохолна напитка: виното. "В международно сравнение българското вино се подценява", смята Мария. А виното е неотменим елемент от българската история: за античните траки то е важна съставка на религиозните ритуали. Днес територията на България е разделена на различни винарски региони. На север се отглеждат най-вече сортовете "Пино ноар" и "Каберне совиньон", на юг пък - "Мерло" и "Рубин". А по южния склон на Балкана се отглежда грозде за бели вина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държава управлявана от пожарникар, олицетворение на бай ***, никога няма да е добре и народът й винаги ще е беден и нещастен.
44
3
 
20
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Беше тя...Жалко, че децата ни не познават истинския вкус на родното домате, сирене, кашкавал, кисело мляко...Днес зеленчуците имат вкус на всичко друго, но не и на природната си "автентичност".Остана ни само домашната ракийка...
43
0
 
27
 
! Отговори
до 38 преди 6 години
В Германия много добре знаят какво са домати и какво краставици. Проблемът е, че тяхните са ужасни. Ако не виждаш какво си набол на вилицата, няма и да разбереш дали си хапнал от домата или от краставицата. Нищо общо с тукашните.
42
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отдавна няма български домати. Има само пластмасов внос на неща, наподяващи външен вид на домати.Киселото мляко пък е нянкаква суроватка с неизвестен състав.
41
4
 
5
 
! Отговори
ноне преди 6 години
Този/тази пък сега на кисело мляко ли ще се обиждаме! Една светиня има в България и ти искаш да ни я отнемеш!
40
3
 
20
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Живял съм в чужбина. Парите бяха добри, улиците чисти и без дупки, всичко изглежда като снимка от списанията. И до там. Храната беше кофти като цяло. Колкото и пари да имах там, пак си предпочитах да съм си в Бг и да си хапвам вкусни салати с ракийка. Хората така и не ме приеха като един от тях. Сега пак съм си тук и съм несравнимо по-добре, макар и заплатата ми да не е като германската. Стига ми горе долу за същите неща, които си позволявах и там.
39
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Киселото мляко не е българско, а турско изобретение.
38
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мммдддааааа..........едно време "покорявахме" с изобретения, отлично работещи електрокари, стругове и автоматизирани технологични линии, роботи и манипулатори, космонавти и тежко машиностроене.....А сега???? Домати и сирене, салати и ракия........... МИЛИ БОЖЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
37
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия никой не е подозирал за съществуването на домати, чушки, сирене и кисело мляко. Замаяни германци, ходят на зиг-заг след срещата си с новите продукти.
36
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 35На мен ми се струва, че не си от производителите. Иначе щеше да знаеш, че наистина може да си произведеш по-качествена и истинска храна, но въпреки това доматите ти и другите зеленчуци няма да са с качеството което имаше преди 30 години. Сортовете не се поддържат, земята е замърсена, дъждовете са направо отровни.
35
1
 
9
 
! Отговори
none преди 6 години
Ще ги омаем с провинциялизъма си!
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на доматите, не им пука от демократите. Просто дойде време разделно. Който иска истински домати, си ги прави сам. Който чака на големите вериги, ще яде каквото му предложат.На двама господари не може да служиш. Или правиш пари и купуваш каквото се продава, или сам си правиш качеството което искаш. В това сме уникални (все още). Може да си произведеш качество, което не може да си купиш, с ресурса, които ще спечелиш в индустриалния полис. Това е модерната измама. За това ядем ***.
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България се произвеждат само и единствено тикви и кратуни, нищо друго.
32
6
 
25
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
Защо пишете глупости - киселото ни мляко било уникално... беше! И доматите ни бяха уникални, и всичко ни беше уникално, но днес не е. Днес, след като "демократите" напълно съсипаха селското ни стопанство, ни хранят с вносни ***, от най-лошите възможни. В млякото ни няма мляко, в сиренето и кашкавала - също. Уникално е само унищожението на българския народ, запазил се повече от 1300 години, полвината от които под чуждо иго, но не способен да преживее "демокрацията" и "свободата"
31
1
 
12
 
! Отговори
филия с мас преди 6 години
предлагам Аз
30
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и тях ли ще храним с пластмасови домати ? чудесни са. един стои на масата от 2 месеца и нищо му няма !
29
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кой му пука за германци, американци, англичани и французи?Най-важно да сме добре българите!!!
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Язе не сакакам да *** фалят весникарите. Стига га са изсули некой Гюнтер, да му тура да апне да пийне, чак ушите да му плющят от кеф. Ко земат да са изсипят сите, ко ша ги праим. Аре да си седят у Дойчланда, и да си четат велетата.Кой дошъл видел и ял, па некой и дърва цепят, а и друга некоя работа мое да помогнат.Ша ги нахраним оти да ги не. Мене ми се не свиди.
27
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България над всичко!!Бога да пази България и Русия.
26
3
 
10
 
! Отговори
И да им кажете преди 6 години
че вечи не тричаме кучитата!!!