България омайва Берлин: Домати, сирене... За останалото грижа има ракията

Традиционната българска кухня на вниманието на германците
18 яну 2018 18:00,
92
България омайва Берлин: Домати, сирене... За останалото грижа има ракията
Снимка: Visualhunt/ abac077

В България се произвеждат уникални храни с автентичен вкус, които трябва да достигнат до повече потребители в Европа, пишат организаторите на изложението "Зелена седмица" в Берлин, на което България е страна-партньор.

По този повод агенция ДПА организира малка "разходка" из традиционното българско меню. Любопитно е как добронамереният репортер като външен човек описва добре познатите на всички българи блюда.

Още в началото Мария Дунес-Розе попарва надеждите на своя гост: "България не е гурме-страна", констатира ресторантьорката. "Нашата кухня е традиционна". И честна, добавя тя.

Готви се с продуктите, които дават земята и домашните животни: чушки, краставици, домати, овче сирене, свинско и пилешко месо. За останалото грижа има... ракията. По традиция българите я пият с предястията. Ракията се вари от грозде, сливи или кайсии.

"Отпиваме обаче само малка глътка", уверява госпожа Дунес-Розе, съдържателка на ресторанта "При Мария" в Берлин.

Тази година България е страна на фокус на Международната зелена седмица в Берлин от 19-ти до 28-ми януари, пише Deutsche Welle. Посетителите на този голям панаир ще могат да научат повече подробности за българските храни и трапези.

По традиция най-напред се сервира шопска салата, макар че българите не се отнасят особено стриктно към спазването на поредността в едно меню, обяснява Мария: "Просто всичко се слага на масата". Ето така един обяд или една вечеря спокойно могат да се проточат часове наред. Между другото, шопската салата се прави от нарязани домати, краставици, чушки, лук, оцет и олио, върху които се настъргва овче сирене.

Уникалното кисело мляко

Българите са особено горди със своите млечни продукти. Дори бактерията, която превръща прясното мляко в кисело, носи тяхното име: "Lactobacillus bulgaricus". Тази бактерия, която е отговорна за приятно мекия вкус на киселото мляко, вирее само в региона, съобщава българското Министерство на туризма. А киселото мляко е най-важната съставка на "таратора", който се сервира като студено предястие. В него задължително се нарязват краставици, чесън, орехи и копър.
Мария сервира на своите гости и други предястия. Българската "снежанка" прилича на гръцкото "цацики" – кисело мляко, чесън, краставици и магданоз, а за хората с фин вкус ресторантьорката предлага още пържени тиквички и печени белени чушки. Не може да се мине и без кьопоолу – пюре от патладжани, чушки и чесън. Към всичко това на масата се предлага хляб и "шарена сол", в която са смесени сол, червен пипер, чубрица и риган.

Когато се стигне до главното блюдо, в България има по нещо както за всекиго:  както за любителите, така и за противниците на месото. Пълнените чушки са с плънка от кайма, ориз, лук, моркови и подправки. А кавърмата се прави от запържено пиле, което после се задушава в глинен съд със зеленчуци, доматен сос, лук и черен пипер. "Месото първо се запържва, а после се задушава, така то остава сочно и ароматично", обяснява Георги Георгиев от българското Министерство на земеделието.

Без месо, но затова пък с много фантазия се приготовлява типичният миш-маш. Мария нарязва в едно гюведже чушки, лук, домати, чесън, добавя яйца и овче сирене и задушава всичко това заедно. "Сирене по шопски" също се приготовлява в гюведже: на пластове се редят овчето сирене, запърженият лук и доматите, а отгоре се чуква едно яйце.

В българските ресторанти има и риба. "Скумрия или пък пъстърва на керемида, пълнени със зеленчуци, лимон и орехи", обяснява Георгиев. За определени празници в България се сервира и пълнен шаран.

"Българското вино е подценено в чужбина"

А онези, които обичат накрая да хапнат и нещо сладко, ще намерят в менюто различни десерти, напомнящи на австро-унгарската кухня. Сладките палачинки носят същото име, както в Австрия, сервира се и щрудел или пък тиквеник от фини кори с настъргана тиква, орехи, захар, канела и лимонова кора. Щруделът и тиквеникът се поръсват с пудра захар и могат да се сервират не само за десерт, но и за закуска. Ако след десерта имате нужда и от дижестиф, навярно пак ще се сетите за ракията, но нея българите я пият не накрая, а в началото.

Освен към концентратите, българите са силно привързани към още една алкохолна напитка: виното. "В международно сравнение българското вино се подценява", смята Мария. А виното е неотменим елемент от българската история: за античните траки то е важна съставка на религиозните ритуали. Днес територията на България е разделена на различни винарски региони. На север се отглеждат най-вече сортовете "Пино ноар" и "Каберне совиньон", на юг пък - "Мерло" и "Рубин". А по южния склон на Балкана се отглежда грозде за бели вина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С домати и чушки няма да променим мнението на германците за България.
24
4
 
24
 
! Отговори
тука гледай тука виж преди 6 години
България през очите на DW: Бедност, корупция и мутри
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Klaus Точно така на чужденец ,който не е идеал в България сме му известни само с това. По техните вестници пишат основно колко сме бедни,зле и корумпирани. Неща които не се казват от нашите любими политици. Никога не се пише колко туристическа страна сме в която растат най-добрите домати едва ли не на планетата. И колко всеки трябва да дойде на туризъм. А имаше една статия в която се сравняваха цените на бирите и се оказа че в БГ са най-евтини.Единствената положителна статия,която съм прочела
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германците са бедни.*** на Европа. За какво са ни?2 пъти им бяхме съюзници, 2 войни загубихме заради тях.Днес старите им трошки караме.От Германия добро не сме видяли. Никога.
21
0
 
23
 
! Отговори
PD преди 6 години
Специално германците, а и не само, са омаяни. Само че, има една подробност: Домата е летен, българки, сиренето да е истинско, ракията майсторска домашна, не от пияч а от тертиплия. И задължително гостоприемен стопанин.Е то и за Българите това вече е рядкост.Останалото е ширпотреба на туристическия бизнес.
20
5
 
21
 
! Отговори
Klaus преди 6 години
In Bulgarien:1. Mafia.2. Corrupcion.3. Bandititen.4. Alte autos. Danke schon.
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен за храната са забравили да кажат колко чиста е природата в България типичните клишета за пред чужденците
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната глупост сте написали.Направете стандарта на живот в България като този в Германия, тогава пишете за ракия, домати и сирене.
17
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази новина измислена ли е? До там ли се стигна, че няма други новини? На Германия не им пука за Българя. За тях сме роми всичките.
16
3
 
27
 
! Отговори
страната на ментето преди 6 години
Защо лъжете къде са тия домати и това сирене. В магазините доматите са все вносни и абсолютно безвкусни като, че ли са пластмасови, а сиренето е всичко друго, но не и сирене.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОсманЗависи кой ти е сготвил фасула.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 9 до ИвеЗащо само с това трябва да се хвалим??? Вече отдавна не сме аграрна страна. Няма желаещи да работят на полето. Още си стоим на старите слави вместо да гледаме напред и да се мъчим да еволюираме. Справка Япония. Имат си и гейшите там но гледат само в бъдещето и са известни с технологии за които само са сънували. Ние имаме потенциал но....
13
6
 
16
 
! Отговори
Осман преди 6 години
По принцип бг кухнята е богата и хубава. В Златоград ядох боб яхния. Много гъста благодарение на брашното което са запържили в олиото. Бобеца го дирих с лъжица В Истанбул ядох боб. Само боб без вода. Единствената "вода" беше запърженото Пиперково пюре.
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Омаяни сме само ние!С тези пластмасови домати, сирене с палмова мазнина и кисело мляко което удивлява с липсата си на лактобацилус булгарикус, няма как да не са омаяни!
11
2
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Бяхме съюзници на Германия при цар Борис 3-ти, но след 9-ти септември ги гонехме с оръжие, чак до КлагенФурт.После, ги канехме да летуват и те идваха по време на соца.След 10-ти пък, мутрата бай *** изгони платежоспособния турист, а от немско ни пращатнай-бедните социали и ***.
10
0
 
17
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
С една такава салата и филийка хляб се наядам. Няма нужда от пържени яйца.
9
0
 
16
 
! Отговори
Иве преди 6 години
До 9 съгласен съм но истинските български зеленчуци са уникално добри.
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Точно така е. Аз един чужденец не съм видяла да яде карантии където и да е било. Имам познати чужденци,които казват че се яли такива работи когато преди много години са живяли в беднотия техните предци. Но вече не
7
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз щях да кажа същото -статия късен социализъм,но някой ме изпревари. Винаги искаме да впечатлим чужденците със селяния-играене хора,даваме им шопска салата и таратор в разни грънци като рия на снимката. Все неща останали от миналото а да и с т.нар.хубави жени. Защо не почнем да се хвалим с изобретения или нововъведения? А да забравих че то в БАН вместо работа си клатят краката за мизерна заплата. Така че мисия невъзможна
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статии в стил "Късен социализъм"А сме коя година?